Τρόποι και απλές πρακτικές για να αναπτύξουμε τον εγκέφαλο του μωρού μας

Συμβουλές για να βοηθήστε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του Βρέφους σας από Τον Όγδοο Μέχρι Και Τον Δωδέκατο μήνα.

■Μιλάτε στο μωρό σας τις στιγμές που το ντύνετε, το πλένετε, το ταΐζετε, που παίζετε μαζί του, το βγάζετε βόλτα ή οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, χρησιμοποιώντας ομιλία ενηλίκου. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σε περίπτωση που δεν δείχνει να ανταποκρίνεται σε ήχους ή αν δεν αρχίσει να λέει συλλαβές και λέξεις.

■Παρατηρείτε τους ρυθμούς και τις διαθέσεις του μωρού σας.

■Ανταποκριθείτε όταν είναι αναστατωμένο, αλλά και όταν είναι κεφάτο.

■ Ενθαρρύνετέ το να παίζει με κύβους ή μαλακά παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το συντονισμό βλέμματος και κίνησης, λεπτές κινητικές επιδεξιότητες και την αίσθηση ότι είναι ικανό να κάνει πράγματα.

■Προσφέρετε στο παιδί σας ένα περιβάλλον ασφαλές, γεμάτο ερεθίσματα, όπου να μπορεί να περιπλανιέται ελεύθερα και να εξερευνά.

■Προσφέρετέ του σταθερά θαλπωρή και σωματική επαφή -αγκαλιά, δερματική επαφή, χάδι- για να εδραιώσετε την αίσθηση ασφάλειας και ευεξίας του.

■Διαβάζετέ του βιβλία καθημερινά.

■Αν γνωρίζετε μια ξένη γλώσσα, μιλάτε την στο σπίτι.

■Αποφεύγετε να υποβάλλετε το μωρό σας σε αγχογόνες ή τραυματικές εμπειρίες (σωματικές ή ψυχολογικές).

■Παίξτε μαζί του παιχνίδια του τύπου «κούκου-τσά!» και «πλάθω κουλουράκια» για να διεγείρετε τις ικανότητες της μνήμης του.

■ Δώστε του την ευκαιρία να γνωριστεί με άλλα παιδιά και γονείς.

■Εξασφαλίστε του κατάλληλα για την ηλικία του παιχνίδια, που να είναι ασφαλή.

■ Μάθετέ του να αποχαιρετάει κουνώντας το χέρι και να γνέφει με το κεφάλι όταν θέλει να πει «ναι» και «όχι».

■ Εξασφαλίστε ότι οι τρίτοι που το φροντίζουν και το επιβλέπουν αναγνωρίζουν τη σημασία δημιουργίας μιας σχέσης αγάπης και στοργής μαζί του.

■ Σεβαστείτε τις παροδικές δυσθυμίες του, όταν βρίσκεται με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο των ατόμων που το φροντίζουν.

■ Αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να παίζετε με το παιδί σας στο πάτωμα.

■ Για τη φροντίδα του επιλέξτε άτομα αξιόπιστα, που θα του εξασφαλίσουν στοργή, ανταπόκριση, γνώσεις και ασφάλεια. Οργανώνετε συχνά συναντήσεις με το προσωπικό των βρεφικών σταθμών και μοιραστείτε μαζί τους τις απόψεις σας.

Photo via Bundoo

Close