Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ: ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ

Γουατεμάλα 2015. Παιδιά κρατούν στην αγκαλιά τους μωρά που θα μπορούσαν να είναι τα αδέλφια τους.
Αλλά αυτή είναι η Γουατεμάλα, μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των μωρών, γεννιούνται από έφηβες μητέρες. Μερικές δεν είναι καν 13 ετών – το 2011, 35 νέες μητέρες ήταν μόλις 10 ετών.

Σχεδόν το 90% των γεννήσεων από τις έφηβες είναι αποτέλεσμα ερωτικής συνεύρεσης με κάποιον συγγενή τους.
Ένα τρομακτικό 30% των παιδιών που γεννιούνται είναι μετά από βιασμό του πατέρα στην κόρη του.

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

  Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Η Σουηδή φωτογράφος Λίντα Φόρσελ απαθανάτισε τα κορίτσια που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που τους συμβαίνει. Που δεν γνωρίζουν τίποτα για την αντισύλληψη ή για τις αιμομεικτικές σχέσεις.

Το ταξίδι της φωτογράφου

Κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων ταξιδιών της σε περίοδο δύο ετών, της είπαν συγκλονιστικές ιστορίες: για μια κοπέλα που ήταν δεμένη σε ένα δέντρο, ενώ την βίαζε ένας 53χρονος άνδρας, για ένα 12χρονο κορίτσι που πωλήθηκε στον 22χρονο σύζυγό της, ή για ένα κορίτσι τόσο μικρό που δεν ήξερε ότι θα μπορούσε να μείνει έγκυος όταν ένας 28χρονος άρχισε να της φέρνει δώρα.
Το 2014, υπήρχαν 5.100 μωρά που γεννήθηκαν από έφηβες μητέρες κάτω των 14 ετών, έναντι 4.354 το προηγούμενο έτος.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την επιδημία και αυτή την εβδομάδα ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, ο οποίος αυξάνει την νόμιμη ηλικία γάμου στα 18. Προηγουμένως, το όριο ηλικίας ήταν τα 14 χρόνια.

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

«Είναι ιδιοκτησία μου, θα κάνω ό,τι θέλω»

Η επικεφαλής της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Παρατηρητηρίου της Γουατεμάλας (OSAR), τονίζει ότι η πεποίθηση των ανδρών είναι πως μια γυναίκα είναι «περιουσία και ιδιοκτησία» τους.
«Έχουμε ακούσει πατέρες να λένε “Είναι η κόρη μου και η περιουσία μου, έτσι θα κάνω ό, τι θέλω μαζί της» αποκάλυψε η Μίρνα Μοντενέγκρο στη Daily Mail.
Η χρήση του βιασμού είναι κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα, για 36 χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εικάζεται ότι κατά την περίοδο αυτή βιάστηκαν 100.000 γυναίκες.

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Φωτο: Λίντα Φορσέλ

Ο κύκλος του βιασμού διαιωνίζεται

Χιλιάδες γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να βιάζονται κάθε χρόνο. Περίπου 10.000 γυναίκες έχουν το θάρρος να το αναφέρουν – μόνο μία στις 10 θα δει τον δράστη να καταδικάζεται.
Ο αριθμός αυτός, λέει η Φορσέλ, είναι «ούτε καν η κορυφή του παγόβουνου».
Ο κύκλος του βιασμού και της εφηβικής εγκυμοσύνης δεν είναι πρόβλημα που διαιωνίζεται μόνο από τους άνδρες.
Κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στη χώρα η φωτογράφος, γνώρισε μητέρες που πουλούσαν τις κόρες τους, ή γυναίκες που δεν ανέφεραν τους βιασμούς, επειδή απλά θεωρούσαν ότι ήταν κάτι φυσιολογικό.

via

 

Close