Στην εφηβεία τα παιδιά κάνουν την επανάστασή τους. Θέτουν στόχους και προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τα λάθη που έκαναν οι μεγάλοι, πολλές φορές με λανθασμένο τρόπο. Όμως πλέον οι έφηβοι διακατέχονται από μία απαισιοδοξία και από μία έλλειψη νέων στόχων. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;
Οι έφηβοι είναι σε μία ηλικιακή φάση που προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή τόσο στον κόσμο όσο και στη ζωή τους. Το κάθε έφηβο παιδί έχει τους δικούς του στόχους, σωστούς ή λάθος. Πλέον όμως αυτό δε συμβαίνει με τη συχνότητα που συνέβαινε παλιά. Γιατί και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Διαβάστε παρακάτω:
Τόσο οι έφηβοι όσο και όλοι οι άνθρωποι γενικότερα, είναι σε θέση να ονειρευτούν και να θέσουν στόχους, όταν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Οι έφηβοι, τόσο εξαιτίας των ορμονών όσο και των κοινωνικών καταστάσεων που βιώνουν σήμερα, δεν είναι καλά ψυχολογικά.
Γιατί οι έφηβοι λένε τόσα ψέματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε
Πολλοί έφηβοι έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινούν τις καταχρήσεις από μικρή ηλικία, για να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές μεταβολές τους. Προβληματικά διαζύγια, κατεστραμμένοι γάμοι μέσα στους καυγάδες, μεγάλη πίεση από το σχολείο.
Photo via: ethnos.gr
Παράλληλα έχουν να διαχειριστούν και την οικονομική αλλά και επαγγελματική ανασφάλεια που ξέρουν ότι τους περιμένει στη χώρα μας. Κι αν βάλουμε στην εξίσωση και τα δικά τους προσωπικά άγχη όπως είναι η αποδοχή από τους συνομηλίκους και η ερ@τική απογοήτευση, τα πράγματα καταλαβαίνετε ότι γίνονται περίπλοκα.
Σαν γονείς λοιπόν θα πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας με έμπρακτο τρόπο. Να ακούμε τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, να μη φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα λάθη μας αλλά και τα σωστά των παιδιών μας και φυσικά να μην διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ανάγκη.
Το παιδί μου πηγαίνει στο σχολείο χωρίς βιβλία και χάνει πάντα τις πρώτες ώρες – Τί να κάνω;
Η οικογενειακή ασφάλεια και το αίσθημα ότι το παιδί θα μας έχει δίπλα του, είναι καταλυτικά στη βελτίωση της ψυχολογίας του, οπότε και στο να ξεκινήσει σιγά σιγά να βλέπει τη ζωή του με άλλο μάτι. Παράλληλα οι έφηβοι στην Ελλάδα τουλάχιστον, ζουν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους γεμίζει άγχος και ανταγωνισμό.
Οι έφηβοι δεν διαβάζουν για την πνευματική τους ανάπτυξη αλλά γιατί προσπαθούν να παπαγαλίσουν σωστά, για να κερδίσουν τον επιπλέον βαθμό. Όταν κάτι γίνεται με τέτοιο τρόπο, είναι λογικό είτε να αγχώνει είτε να κάνει το παιδί, αντιδραστικά να απομακρύνεται από αυτό.
Photo via: in.gr
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα παιδείας. Μπορούμε όμως να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι πάντα οι βαθμοί, αλλά η εξέλιξή μας. Σε συνεργασία με τους καθηγητές του, θα πρέπει να θέσουμε νέες βάσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη βελτίωση και το διάβασμα.
Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε το παιδί από την παπαγαλία των Πανελληνίων, όμως τουλάχιστον θα του δώσουμε να καταλάβει, ότι ακόμη κι αν δεν πετύχει στις Πανελλήνιες, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Κι όταν το παιδί γνωρίζει ότι η κατάσταση που βιώνει είναι λάθος, η ψυχολογία του βελτιώνεται, προσαρμόζεται και προσπαθεί.
Το σύστημα παιδείας ΟΦΕΙΛΕΙ να αλλάξει για το καλό όλων. Τα παιδιά έχουν δίκιο να αντιδρούν και τόσο εκπαιδευτικοί όσο και γονείς δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τέλος το διαδίκτυο φαίνεται ότι έχει παίξει τον ρόλο του.
Δεν πιστεύουμε ότι η τεχνολογία κάνει μόνο κακό. Όμως πιστεύουμε ότι τα social media έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των εφήβων. Βλέπουν πλούσιους, νέους, αψεγάδιαστούς ανθρώπους που όλα στη ζωή τους φαίνονται απλά.
Ακμή στην εφηβεία: Συμβουλές από αισθητικό για να αντιμετωπιστεί
Σαν να τους ήρθαν όλα έτοιμα και όλα είναι στρωμένα στην εντέλεια. Ένα έφηβο παιδί, συχνά έχει τέτοια πρότυπα όμως ξέρει ότι η κοινωνική του τάξη δεν του το επιτρέπει. Συγκρίνει τον εαυτό του μαζί τους, μελαγχολεί και έχει κατάθλιψη.
Πώς να κάνει όνειρα για μία καλύτερη ζωή όταν ζει με γονείς που παίρνουν το πολύ 700 ευρώ έκαστος την ίδια στιγμή που ο τάδε ινφλουένσερ κάνει άλλο ένα ταξίδι στο Μπαλί χωρίς κανείς να ξέρει, ακριβώς τη δουλειά του;
Γιατί τα παιδιά να θέλουν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, οικοδόμοι, μανάβηδες, όταν βλέπουν ότι με αυτά τα επαγγέλματα δεν υπάρχει μέλλον; Και παράλληλα πως θα κάνουν το σώμα τους τόσο αψεγάδιαστο; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Πρότυπα ομορφιάς στην εφηβεία: Μάθε το παιδί να αποδέχεται και να αγαπάει το σώμα του
Αγχώνονται, απογοητεύονται, νιώθουν ότι δε θα τα καταφέρουν και ξεκινούν να βλέπουν τη ζωή τους, με μία αρνητική οπτική γωνία. Το διαδίκτυο θα πρέπει να περιοριστεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους.
Ας είναι ένα μέσο διασκέδασης και πληροφορίας αλλά μέχρι εκεί. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά που βλέπει εκεί μέσα, είναι ψέματα. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και σίγουρα στη ζωή πολλοί λίγοι άνθρωποι τα έχουν βρει όλα έτοιμα.
Photo via: mamagers.gr
Αν το παιδί το καταλάβει αυτό, θα καταλάβει ότι και κάθε πράγμα θέλει υπομονή, επιμονή, πλάνο και αισιοδοξία. Δεν χρειάζεται να γίνει πλούσιος, αρκεί να ζει άνετα. Δεν χρειάζεται να προσπαθεί να ζήσει το όνειρο κάποιου άλλου, αλλά να θέσει σε εφαρμογή αυτό που πραγματικά θέλει για τη ζωή του. Και σίγουρα θα πετύχει, αν το αγαπάει πολύ.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος