Όλοι οι γονείς νομίζαμε οτι είναι υγιεινό, αλλά τελικά η κατάσταση είναι διαφορετική!

Αν δίνετε χυμούς φρούτων στα παιδιά σας, θα πρέπει να ξέρετε οτι δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο νομίζετε!
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έλεγε οτι πρέπει να αποφεύγονται οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Πλέον άλλαξε κατευθυντήριες γραμμές και αναφέρει ότι οι χυμοί φρούτων δεν είναι κατάλληλοι για παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής τους

Γιατί τόσο σκληρή στάση; «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις οτι οι χυμοί αυξάνουν τα επίπεδα παχυσαρκίας και προκαλούν οδοντιατρικά προβλήματα».

Οι χυμοί δεν παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος, χορταίνουν τα παιδιά χωρίς να τα δίνουν τα απαραίτητα συστατικά – πρωτείνες, λιπαρά και μέταλλα, όπως ασβέστιο – τα οποία πραγματικά είναι απαραίτητα στα παιδιά και τα παίρνουν από το μτρικό θηλασμό ή τη φόρμουλα.

Τα φρούτα δεν κάνουν κακό – το αντίθετο! Οι νέες οδηγίες αναφέρουν τη σημασία των φρέσκων φρούτων στη διατροφή των παιδιών. Μολονότι οι χυμοί φρούτων μπορούν να προσφέρουν κάποιες βιταμίνες – όπως βιταμίνη C στους χυμούς πορτοκαλιών και βιταμίνη D σε ανάμεικτους χυμούς – τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα παρέχουν φυτικές ίνες, και αυτές είναι απαραίτητες για τα παιδιά.

Η Ακαδημία συνιστά τις παρακάτω δόσεις:

1-3 ετών: 120 ml χυμού φρούτων ημερησίως
4-6 ετών: 180 ml χυμού φρούτων ημερησίως
7+ ετών: 240 ml χυμού φρούτων ημερησίως
Δεν θα πρέπει να δίνεται χυμός στα νήπια με μπουκάλι ή με δοχεία που κάνουν εύκολη την κατανάλωση, ούτε θα πρέπει να πίνουν χυμό πριν τον ύπνο τους.

Ουσιαστικά τα νήπια θα πρέπει να θηλάζουν, ή να πίνουν φόρμουλα, και όταν διψούν θα πρέπει να μένουν σε αυτές τις επιλογές. Μεγαλώνοντας, μπορεί να προστεθεί και το νερό ως λύση ενυδάτωσης.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Πηγή: http://babyradio.gr
Close