Παιδί στο σπίτι: 20 αυτοσχέδια παιχνίδια που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα τα κρατούν απασχολημένα

Μία μαμά βάλλεται συνεχώς από υποχρεώσεις και απαιτήσεις τόσο από την εργασία της, όσο και από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρό της. Ακόμη και στο σπίτι, έχει ένα σωρό δουλειές, τη φροντίδα του σπιτιού, του άντρα, των παιδιών. Συν ότι πλέον πολλές μανούλες εργάζονται από το σπίτι μέσω υπολογιστή.

Τι θα κάνει λοιπόν μία μητέρα, όταν δεν δύναται να αφιερώσει χρόνο στο παιδί, και πρέπει να το κρατήσει απασχολημένο χωρίς αυτό να κρέμεται από πάνω της;

Δες παρακάτω μια λίστα από το womenonly.gr, με διασκεδαστικές δραστηριότητες που είναι χρήσιμες για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ορισμένες από αυτές τις ιδέες μπορούν να προσαρμοστούν για μικρά παιδιά, ενώ άλλες θα λειτουργήσουν τέλεια σε μεγαλύτερους μαθητές.

Δειτε ακομα Οι καλύτερες δραστηριότητες και παιχνίδια για το παιδικό αποκριάτικο πάρτι!

Παιδί στο σπίτι: 20 αυτοσχέδια παιχνίδια που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα τα κρατούν απασχολημένα

Καλό είναι πάντα να παρακολουθείς τι κάνει το μικρό παιδί σου. Μερικά παιχνίδια απαιτούν κάποια προετοιμασία και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν!

Δώσε στο παιδί δύο μαρκαδόρους και μια κούτα από χαρτόνι. Άφησε το να το ζωγραφίσει με όποιον τρόπο θέλει.

Κάνε ένα πείραμα. Ρίξε λίγο νερό σε μια λεκάνη και δώσε στο παιδί διάφορα αντικείμενα. Άφησε το να ανακαλύψει ποια από αυτά θα βυθιστούν και ποια θα παραμείνουν στην επιφάνεια.

Βάλε τα ρούχα μιας κούκλας στη λεκάνη γεμάτη με νερό και ζήτησε από το παιδί να τα «πλύνει».

Διοργάνωσε πάρτι γενεθλίων για ένα παιχνίδι. Άφησε το παιδί να το κανονίσει (μπορείς να προετοιμάσεις καπέλα για γενέθλια, μαγειρικά σκεύη παιχνιδιών και μπαλόνια).

Άπλωσε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού στο πάτωμα και ζήτησε από το παιδί να σχεδιάσει μια γραμμή με κάποια χάρτινα καράβια και άφησε το να χρησιμοποιήσει μια κουβέρτα για το ρόλο της θάλασσας (μπορούν εύκολα να κάνουν «κύματα» με αυτήν).

Δειτε ακομα Δημιουργική απασχόληση: Τα οφέλη της στα παιδιά

Δώσε στο παιδί καθαρά λαχανικά και φρούτα και ζητήσε του να φανταστεί ότι εργάζεται σε ένα μανάβικο (χρησιμοποίησε παιχνίδια στον ρόλο των ταμιών και των πελατών).

Φτιάξε σημειώσεις με ανάθεση καθηκόντων και τις τοποθέτησε τις σε διαφορετικά δωμάτια (πχ πήγαινε στο μπάνιο και πάρε την οδοντόκρεμα).

Διοργάνωσε μια αναζήτηση για το παιδί. Για παράδειγμα, να ζητήσεις να χρησιμοποιήσει έναν χάρτη θησαυρού για να βρει πού κρύβεται ο θησαυρός.

Διοργάνωσε ένα πιζάμα-πάρτι! Αν έχεις sleeping bags, βάλε τα στο πάτωμα. Εάν όχι, οι κουβέρτες θα κάνουν την ίδια δουλειά.

Κάνε το παιδί σου έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων. Δώσε του ένα στυλό και χαρτί και άφησε το να σχεδιάσει ένα σχέδιο για την αναδιάταξη των επίπλων του σαλονιού ή του δωματίου του. Οι πιο επιτυχημένες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν!

Αν έχεις αποξηραμένα λουλούδια και φύλλα, δώσε τα στο παιδί σου για να φτιάξει ένα φυτολόγιο.

Πρότεινε στο παιδί σου να ζωγραφίσει κόμικς. Μια ιστορία για οτιδήποτε. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο υπερήρωα του παιδιού. Εναλλακτικά μπορείς να πεις στο παιδί να φτιάξει μια πίστα αγώνων ζωγραφίζοντας μια γραμμή. Στη συνέχεια μπορείο να πάρει ένα αυτοκίνητο-παιχνίδι και να το οδηγήσει κατά μήκος της γραμμής.

Δειτε ακομα 10 αυτοσχέδια παιχνίδια του δεκάλεπτου για να απασχολείτε τα παιδιά σας και να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο!

Δώσε στο παιδί πολλά πλαστικά κύπελλα ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει πυραμίδες, φρούρια, πύργους και όποιες άλλες ιδέες που μπορεί να του έρθουν στο μυαλό.

Πρότεινε στο παιδί σου να φανταστεί ότι είναι στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο. Δώσε του πολλά παιχνίδια και άφησε το να τα φροντίσει: μπορεί να τους κάνει μάθημα, να τα βάλει για ύπνο και να κάνουν και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Εάν είσαι απασχολημένη με την καθαριότητα, δώσε στο παιδί ένα υγρό πανί και δείξε την περιοχή όπου χρειάζεται η βοήθειά του. Μην ξεχάσεις να ορίσεις σαφώς την περιοχή στην οποία πρέπει να παραμείνει!

Ρίξε νερό σε μια λεκάνη και βάλε μέσα παιχνίδια-ψάρια (ή παιχνίδια που δεν βυθίζονται). Δώσε στο παιδί μια τρυπητή κουτάλα και πρότεινε του να ψαρέψει.

Παίξτε «το παιχνίδι των πλοίων». Πρότεινε στο παιδί να φτιάξει χάρτινα πλοία ή να χρησιμοποιήσει τσόφλια καρυδιών για το σκοπό αυτό.

Θυμάσαι που παλιά παίζαμε το παιχνίδι όπου φανταζόμασταν ότι το πάτωμα ήταν λάβα; Οι κύριοι κανόνες αυτού του παιχνιδιού είναι ακόμα ίδιοι, απλά πρέπει να τοποθετήσεις «τα νησιά της ασφάλειας» στο πάτωμα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας φύλλα από χαρτόνι και μαξιλάρια.

Δώσε στο παιδί ένα κομμάτι χαρτί, ένα πινέλο και μπογιά. Πρότεινε του να σχεδιάσει μια φωτογραφία κρατώντας το πινέλο με τα δάχτυλα των ποδιών του.

Φέρε φύλλα δέντρων στο σπίτι και ζήτησε από τα παιδιά να γράψουν πάνω γράμματα το ένα στο άλλο.

Πρότεινε να φτιάξει ένα φρούριο χρησιμοποιώντας μαξιλάρια, κουβέρτες και άλλα διαθέσιμα υλικά.

Με πληροφορίες από womenonly.gr

Δειτε ακομα Πως ο χρόνος μπροστά στις οθόνες κανει τα παιδιά να φέρονται απαίσια

Πατηστε εδώ και δείτε τις καλύτερες προτάσεις για το σχολειο

 

Close