Παιδίατρος συμβουλεύει: "Μη φοβάστε τον βήχα αλλά την αιτία του" - Αξίζει να το διαβάσετε!

Οι εποχιακή  γρίπη και οι ιώσεις, είναι καθημερινότητα για τις περισσότερες μανούλες. Υπάρχουν μητέρες, που ελέγχουν κάθε ανησυχητικό σύμπτωμα του παιδιού τους! Τι πρέπει όμως πραγματικά να προσέξουμε στα πιθανά συμπτώματα, που παρουσιάζει το παιδί μας;

Ο παιδίατρος Γιώργο Δ. Γλυνός, συμβουλεύει με μια λεπτομερής δημοσίευση του στο Facebook, γιατί και αν, πρέπει να ανησυχούμε όταν το παιδί μας ξεκινά να βήχει!

Μιας και ο βήχας, είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα για μια επερχόμενη γρίπη ή ίωση, είναι πολύ σημαντικό σαν γονείς να γνωρίζουμε. Οπότε η ανάγνωση του παρακάτω post θα μας βοηθήσει αρκετά!

Διαβάστε την δημοσίευση του παιδιάτρου Γιώργου Δ. Γλυνού:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΒΗΧΕΙ

Ο βήχας είναι μία αντανακλαστική λειτουργία του οργανισμού, που προσπαθεί να καθαρίσει το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό σύστημα από οτιδήποτε ξένο προς αυτό.
Επομένως είναι μία χρήσιμη λειτουργία-αντίδραση και το ζητούμενο δεν είναι να κοπεί ο βήχας, αλλά η αιτία του.

Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα παιδιά. Τις περισσότερες φορές ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα για το οποίο ευθύνεται κάποια ίωση σε συνδυασμό με έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο βήχας συνήθως σταματάει λίγες ημέρες μετά την ίωση.
Είναι αρκετές φορές όμως που διαρκεί πάνω από δέκα μέρες, έως και όλο τον χειμώνα με εξάρσεις και υφέσεις ενώ άλλοτε εμφανίζεται απρόκλητα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ίωση.
Οι αλλαγή της θερμοκρασίας από το ζεστό περιβάλλον σε κρύο μπορεί να προκαλεί αγγειοκινητικές διαταραχές στο βλεννογόνο της μύτης, συνάχι και βήχα.
Οι ρινίτιδες ,συνάχι ,ιογενείς, μικροβιακές ή αλλεργικές είναι πολύ συχνά αιτία του βήχα ιδιαίτερα στην κατάκλιση.
Φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες, λαρυγγίτιδες, τραχειίτιδες είναι αίτια βήχα.
Βρογχίτις, ασθματική βρογχίτις , μεταλοιμώδης βρογχίτις καταστάσεις δυσδιάκριτες τα πρώτα χρόνια της ζωής ,προκαλούν βήχα.

Tην διάγνωση άσθματος δεν μπορούμε να την βάλουμε σε παιδί κάτω των 3-4 ετών.
Τα παιδιά που τελικά θα διαγνωσθούν με άσθμα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτό να υποχωρήσει πλήρως μέχρι την ηλικία των 10 ετών περίπου ή να εξασθενήσει αρκετά παρουσιάζοντας κρίσεις λιγότερο από μία φορά το χρόνο.
Ελάχιστα παιδιά τελικώς συνεχίζουν να έχουν κρίσεις και μετά την ενηλικίωση αλλά και για αυτά το άσθμα τους αντιμετωπίζεται και ελέγχεται με κατάλληλη αγωγή.
Πνευμονία από διάφορα αίτια ιογενή, μικροβιακά, άτυπα μικρόβια είναι σοβαρή αιτία βήχα.

Άλλες αιτίες βήχα μπορεί να είναι ο κοκκύτης και η φυματίωση.

Το ξένο σώμα ,η εισρόφηση και το πνίξιμο πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν ,όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάζει βήχα συνοδευόμενο από πυρετό πρέπει στις 3-4 ημέρες, να εξετάζεται από γιατρό, εκτός αν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός με ρίγος, ο βήχας επίμονος και η εικόνα του παιδιού επηρεασμένη. Τότε η εξέταση πρέπει να είναι άμεση.
Ένας βήχας που επιμένει για 8-10 ημέρες πρέπει επίσης να εκτιμηθεί από γιατρό.
Κάποιες φορές χρειάζεται ή επιβάλλεται παρακλινικός έλεγχος με ακτινογραφίες και αιματολογικές εξετάσεις.
ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΒΗΧΑ
ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΙΡΟΠΙΑ μας είπαν γνωστοί και φίλοι.
Ο ΒΗΧΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΒΗΧΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ.

Γιώργος Δ.Γλυνός
Παιδίατρος

Close