Είναι γεγονός πως κατά την έναρξη ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό οι αρρώστιες που κολλάει είναι πολλές και συχνές. Ειδικά όταν είναι πρώτη φορά του παιδιού στον παιδικό σταθμό, όπου τα αντισώματα δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, τον περισσότερο καιρό το παιδί βρίσκεται στο σπίτι με πυρετό και μπούκωμα.
Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές αρρώστιες που κολλάει το παιδί στο σχολείο; τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο και πως να τις αντιμετωπίσουμε;
Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, κατέγραψε και σου παρουσιάζει τις επτά πιο συχνές αρρώστιες που μπορεί να κολλήσει ένα μικρό παιδί στον παιδικό σταθμό.
Το παιδί, μετά το σπίτι, όπου συναναστρέφεται συγκεκριμένους ανθρώπους και αντικείμενα, θα βρεθεί αντιμέτωπο και θα «συστηθεί» με καινούργιους ανθρώπους και μικρόβια. Θα είσαστε, λοιπόν, προετοιμασμένοι, ότι η ήσυχη καθημερινότητα σας μπορεί να διαταράσσεται από ιώσεις, πυρετούς, βήχα, καταρροή από την μύτη και πολλά άλλα. Γενικά να ξέρετε ότι μέχρι 10 αρρώστιες μέσα στον χειμώνα είναι το αναμενόμενο και αυτό που ονομάζουμε «μέσα σε φυσιολογικά όρια»!
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι πιο συχνές αρρώστιες του χειμώνα στον παιδικό σταθμό.
ΠΥΡΕΤΟΣ
Ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα που δηλώνει ότι το παιδί «περνάει» κάποια λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, πόνο στο αυτί και άλλα, αλλά μπορεί και να είναι μια απλή ίωση και μετά απο 2-3 μέρες να σταματήσει και να τελειώσουν όλα εκεί. Πυρετός σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι πάνω απο 38 βαθμούς Κελσίου και αντιμετωπίζεται μόνο με αντιπυρετικά , αφαίρεση των ρούχων και δροσερά μπάνια.Δείτε περισσότερα εδω
ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Όπως φαίνεται και από τη λέξη μιλάμε για μια λοίμωξη που εντοπίζεται στον φάρυγγα και στην μύτη. Είναι η πιο συχνή πάθηση του χειμώνα και η αιτία είναι εκατοντάδες ιοί που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον που συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Οι ιοί αυτοί είναι άκρως μεταδοτικοί και το παιδί εμφανίζει βήχα, καταρροή από την μύτη, φτερνίζεται, τρίβει την μύτη του και μερικές φορές μπορεί να έχει και πυρετό. Η διάρκεια της ρινοφαρυγγίτιδας κυμαίνεται από 3 έως και 15 μέρες. Συνήθως, δεν χρειάζεται ειδική αγωγή, εκτός από ρινοπλύσεις και ζεστά ροφήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να υπάρξει επιπλοκή και με δεύτερη λοίμωξη και τότε να χρειασθούν φάρμακα.
ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις τα συμπτώματα αν το παιδί σου περάσει λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για θορυβώδη και ανησυχητικά συμπτώματα, διότι το παιδί βήχει επίμονα και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η έναρξη είναι αιφνίδια και συνήθως μέσα στην νύχτα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Οφείλεται σε ιούς, οι οποίοι προκαλούν σπασμό του λάρυγγα και το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Χρειάζεται άμεση θεραπεία με οξυγόνο και κορτιζόνη και σε δύσκολες περιπτώσεις και νοσηλεία σε νοσοκομείο.Δείτε περισσότερα εδώ
ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ
Εμφανίζεται με πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και ψηλό πυρετό. Οι αμυγδαλές είναι πεισμένος και πιθανόν έχουν πύον. Οφείλεται συνήθως στον στρεπτόκοκκο, αλλά και σε πολλά άλλα βακτήρια και ιούς.
Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιπυρετικά και αντιβίωση σε περίπτωση που οφείλεται σε βακτήριο. Αν το παιδί παθαίνει πάνω από πέντε αμυγδαλίτιδα τον χρόνο, τότε αρχίζουμε να συζητάμε μήπως θα ήταν καλύτερα να γινόταν χειρουργική αφαίρεση.Δείτε περισσότερα εδώ
ΩΤΙΤΙΔΑ
Η ωτίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο ένα ή και τα δυο αυτιά. Στην περίπτωση που υπάρχει συλλογή πύου πίσω από το τύμπανο και δεν προλάβουμε να το θεραπεύσουμε , μπορεί να σπάσει ο τυμπανικός υμένας και να φανεί να τρέχει το πύον έξω από το αυτί.
Μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Συνήθως είναι επιπλοκή από μύξες που πέρασαν από την μύτη στο αυτί μέσα από την ευσταχιανή σάλπιγγα. Γι΄αυτό, πρέπει να γίνεται πάντα πολύ καλός καθαρισμός της μύτης.
Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση.Δείτε περισσότερα εδω
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Όπως το λέει και η ονομασία της, πρόκειται για αρρώστια που χαρακτηρίζεται απο εμετούς και διάρροιες. Η κυρία αιτία της είναι εκατοντάδες ιοί , αλλά και τροφικής αιτιολογίας απο μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Διαρκεί μερικές μέρες και συνήθως υποχωρεί χωρίς ειδική αγωγή, αλλά με στέρηση της τροφής και των τροφίμων που είναι όξινα.
Το παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να αφυδατωθεί και να χρειασθεί νοσοκομειακή κάλυψη και όρο.Δείτε περισσότερα εδώ
ΣΤΑΦΥΛΙΚΟΚΚΙΑΣΗ
Έχει εξελιχθεί η μάστιγα των τελευταίων 2-3 χρονών. Οι σταφυλόκοκκοι είναι μικρόβια που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και εύκολα ένα παιδί μπορεί να κολλήσει και να το μεταδώσει και σε άλλα παιδιά. Η πιο χαρακτηριστική μορφή του είναι η σταφυλοκοκκική δερματίτιδα, η οποία εμφανίζεται με κόκκινα σπυράκια στο δέρμα που στην συνέχεια ανοίγουν και γίνονται πληγές. Αν δεν θεραπευθεί με ειδική αντιβίωση εγκαίρως μπορεί να εισχωρήσει σε εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει πνευμονία ενδοκαρδίτιδα και άλλα.
Για την εκρίζωση του απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και εξετάσεις.
Για την πρόληψη αυτών και άλλων λοιμώξεων η στρατηγική είναι:
ο πλήρης εμβολιασμός του παιδιού με όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για την ηλικία του
η καλή προσωπική υγιεινή δηλαδή καθαρά χέρια , κομμένα νύχια, καθαρά ρούχα.
καθαρό περιβάλλον δηλαδή ανοιχτά παράθυρα , τακτικό καθάρισμα πατώματος και αντικείμενων.
επαφή με την φύση και το καθαρό αέρα.δειτε περισσότερα εδώ
Με πληροφορίες από tlife.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες