Πονόλαιμος στα παιδιά: Πως αντιμετωπίζεται η πιο συχνή λοίμωξη;

Πόσες είναι οι φορές που έχει παραπονεθεί το παιδί σας ότι πονάει στο λαιμό; Το “μαμά πονάω”, είναι ίσως η πιο συχνή φράση που θα ακούμε, ειδικά τον χειμώνα. Μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό και ανησυχητικό για το παιδί, αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτόν τον “απλό” πονόλαιμο;

Δείτε παρακάτω σύμφωνα με τον παιδίατρο Ν. Βουδούρη, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονόλαιμο στα παιδιά, πως να το αντιμετωπίσετε και πότε να δείτε το γιατρό σας.

Ο Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, εξηγεί που οφείλεται ο πονόλαιμος που ταλαιπωρεί τα παιδιά και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ο πονόλαιμος κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Σε περίπτωση, όμως που παραμένουν για περισσότερο καιρό, τότε ο πονόλαιμος πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο οπότε και θα πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας. Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας.

Πονόλαιμος στα παιδιά: Πως αντιμετωπίζεται η πιο συχνή λοίμωξη;

Δείτε ακόμη:Στρεπτόκοκκος: Πως θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί

 

Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται μόνο εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο

Αντίθετα, τα παιδιά καλό θα είναι:

• Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένους χυμούς, και ροφήματα) και να τρώνε σούπες: Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό. Ιδανικά θα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά, καθότι σε αυτή την περίπτωση ο πονόλαιμος θα γίνει πιο έντονος.

• Να τρώνε μέλι: Έχει αποδειχτεί ότι το μέλι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα.

• Να κάνουν εισπνοές ατμών ευκαλύπτου 2-3 φορές την ημέρα.

• Να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες για παιδιά που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, που θα αγοράσετε από το φαρμακείο. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση, καθώς έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Πονόλαιμος στα παιδιά: Πως αντιμετωπίζεται η πιο συχνή λοίμωξη;

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και συμβουλευτείτε ή δείτε τον/την παιδίατρό σας για κάθε τυχόν αμφιβολία που έχετε. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δε σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Δρ. Νίκος Βουδούρης
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας

Με πληροφορίες από ygeiaonline.gr

Close