Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει το ποίημα του για τη σχολική γιορτή;

Οι γιορτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Μέσα από αυτές το σχολείο συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής και της θρησκευτικής ζωής και τις περισσότερες φορές τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα για το ρόλο τους στην γιορτή και για το ποίημα που ανέλαβαν να εκφωνήσουν!

Και ήρθε ο καιρός που τα σχολεία ετοιμάζονται για τη σχολική γιορτή και λογικά ο/η νηπιαγωγός ή η δασκάλα του παιδιού σας θα του έχει αναθέσει κάποιο ποίημα για εκείνη την ημέρα. Έρχεται λοιπόν το παιδί, σας παρουσιάζει ένα κομμάτι χαρτί με ένα ποίημα γραμμένο πάνω και σας λέει οτι πρέπει να το μάθει απ’ έξω! Τώρα, τι κάνουμε; Πώς βοηθάει ένα παιδί στην απομνημόνευση;
Μην αγχώνεστε! Εδώ είμαστε για να σας δείξουμε κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει το ποίημα απ’ έξω χωρίς να κουραστεί ούτε αυτό αλλά ούτε και εσείς!

Α’ τρόπος: Τι εννοεί ο … ποιητής;

Είναι σημαντικό το παιδί να κατανοήσει το ποίημα του, ώστε να μπορεί να θυμάται «τι λέμε μετά;». Λύστε τους απορίες και εξηγήστε του άγνωστες λέξεις ώστε να καταλάβει τι εννοούμε με το «μια κόρη αστραπόμορφη με ένα παιδί στα χέρια, εφώναζε στα πέλαγα στα κλέφτικα λημέρια»

Β’ τρόπος: Ένα ένα τα κομμάτια

Ένας από τους βασικότερους τρόπους απομνημόνευσης που τον χρησιμοποιούν δάσκαλοι και καθηγητές για να βοηθήσουν τα παιδιά είναι το να σπάσουμε σε κομμάτια το κείμενο που έχουμε να απομνημονεύσουμε.

Για παράδειγμα, αν ολόκληρο το ποίημα του παιδιού είναι δύο 4στιχα, ξεκινάμε από το πρώτο δίστιχο, το επαναλαμβάνει το παιδί, πάμε στο δεύτερο δίστιχο, το επαναλαμβάνει το παιδί και όλο από την αρχή. Ουσιαστικά μαθαίνουμε κομμάτι κομμάτι και μετά όλο από την αρχή. Συνεχίζουμε με το επόμενο δίστιχο και ξανά όλο από την αρχή. Έτσι το παιδί θυα αποστηθίσει εύκολα και γρήγορα το ποίημα του!

Γ’ τρόπος: Γράψτο παιδί μου ξανά και ξανά

Φυσικά απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδάκια που έχουν ευχέρεια στην γραφή. Το παιδί μπορεί να γράψει το ποίημα του, αφού το διαβάσει πρώτα, και έτσι θα δείτε σε ποια κομμάτια δυσκολεύετε ώστε να δώσετε έμφαση. Ταυτόχρονα η γραφή βοηθάει στην καλύτερη απομνημόνευση κειμένων.

Δ’ τρόπος: Παιχνίδι ρόλων

Ένας διασκεδαστικός τρόπος που θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει το ποίημά του, είναι το παιχνίδι ρόλων. Βρίσκεται τους ρόλους που έχει το ποίημα, αναλαμβάνει ο καθένας από έναν και απαγγέλλετε το ποίημα χρησιμοποιώντας κατάλληλες φωνές και ύφος.

Ελπίζουμε οι παραπάνω τρόποι να σας φανούν χρήσιμοι και το παιδάκι σας να μάθει με ευκολία το ποίημα του χωρίς να κουραστεί!

Καλή επιτυχία στην σχολική γιορτή!

Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

 

Close