Πως τα smart phones καταστρέφουν τον εγκέφαλο των παιδιών!

Σε όλους μας έχει συμβεί το να βγούμε έξω για φαγητό και δίπλα μας να είναι μαι οικογένεια με ένα παιδί και ενώ τρώνε αυτό να κάθεται πολύ ήσυχο. Και κάθεται ήσυχο όχι γιατί το έχουν καλά εκπαιδευμένο οι δικοί του αλλά επειδή έχει αφοσιωθεί πάνω στο κινητό που του έχουν δώσει.

Ένας γονέας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές για να κρατήσει το παιδί του απασχολημένο αλλά πρέπει ο ίδιος να ασχολείται με αυτό. Και αυτό το λέμε για ένα σημαντικό λόγο. Δείτε τι μπορεί να κάνει η πολύ απασχόληση ενός παιδιού με μια ηλεκτρονική συσκευή.

Η αύξηση του χρόνου στην Οθόνη

Ο χρόνος στην οθόνη δεν αποτελούσε πάντα πρόβλημα. Πριν από την εφεύρεση των smartphones και των τάμπλετ , η τηλεόραση ήταν το μόνο πράγμα που τα παιδιά  μπορούσαν να παρακολουθήσουν . Με όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ήταν ασυνήθιστο τα παιδιά να περνούν αρκετό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη . Ωστόσο, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά περνούν ώρες μπροστά από διάφορες οθόνες κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβες, ειδικά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής ενός παιδιού. Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων αποτρέπει τη χρήση οποιασδήποτε οθόνης πριν από την ηλικία των δύο ετών, αλλά από την ηλικία των δύο, το 90% των παιδιών περνούν αρκετό χρόνο μπροστά από την οθόνη. Και αυτό αυξάνεται με την ηλικία του παιδιού.

Δείτε ακόμη; Τί ζημιά κάνει η τηλεόραση στο παιδί;

Τα αποτελέσματα είναι σαφή, τη στιγμή που θα δούμε τους σημερινούς  εφήβους. Συχνά έχουν δυσκολία στο να επικοινωνήσουν στην πραγματική ζωή. Κοιτάξτε μια ομάδα εφήβων και θα δείτε ότι οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι, είναι πάνω από τα τηλέφωνά τους, αντί να δίνουν προσοχή ο ένας στον άλλο.

Ένας γονέας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές για να κρατήσει το παιδί του απασχολημένο αλλά πρέπει ο ίδιος να ασχολείται με αυτό

Οθόνες παντού

Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι διαθέσιμες παντού. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Κάθε σπίτι έχει πάρα πολλές τηλεοράσεις, smartphones, τάμπλετ, και φορητούς υπολογιστές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολο για ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε μια οθόνη όποτε αυτό το θελήσει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πλέον έχουν κατασκευαστεί και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές και τάμπλετ που είναι ειδικά για παιδιά.

Δείτε ακόμη: Η τηλεόραση μετατρέπει το παιδί σε φυτό

Όταν ένα παιδί έχει τη δική του συσκευή και πρόσβασή σε αυτή δεν μπορεί εύκολα να περιοριοριστεί, και μπορεί έτσι να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

Τι μπορεί να κάνει στο παιδικό εγκέφαλο η πολύ ώρα μπροστά από μια οθόνη; 

Η εκπαιδευτική τηλεόραση και τα παιχνίδια είναι ανέκδοτο, όταν μιλάμε για μωρά και νήπια. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να πάρουν τίποτα από το εκπαιδευτικό υλικό που παραδίδεται μέσα από αυτές τις ηλεκτρονικές φόρμες. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μάθουν τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση με τα χέρια και την ανάγνωση.

Τα παιδιά είναι καλύτερο να παίζουν  στη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου τους, αντί να κάθονται μπροστά από κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Είναι πλασμένα να μαθαίνουν από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η οποία τείνει να εξαφανιστεί, από τις οθόνες .Όταν το παιδί σας κοιτάζει επίμονα σε μια οθόνη, τότε το εύρος της προσοχής του, οι λεκτικές δεξιότητες και η συναισθηματική ανάπτυξη του βλάπτονται ανεπανόρθωτα.

Δείτε ακόμη: Έχει πάθει το παιδί σας εξάρτηση από το κινητό του τηλέφωνο;Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Οι επιδράσεις της ενασχόλησης με την οθόνη μπορεί να διαρκέσει αρκετά και να επηρεάσει την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο, καθώς θα δυσκολεύεται να προσέξει και επίσης θα έχει πρόβλημα και με τις συναισθηματικές σχέσεις. Ο περιορισμος του χρόνου μπροστά από την οθόνη μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολος , αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση, θα δείτε πόσο ωφέλιμος θα είναι για τα παιδιά σας.

Την επόμενη φορά που θέλετε να βάλετε το παιδί σας μπροστά από μια συσκευή προκειμένου να ηρεμήσει, δοκιμάστε ένα βιβλίο ή μια συζήτηση αντ ‘αυτού.

photo credit: infiniteunknown

Close