Πριν φωνάξεις στο παιδί σου σκέψου αυτά τα πέντε πράγματα!

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά αποφεύγουν να μιλήσουν στους γονείς τους για κάτι που έκαναν ή για κάτι που θέλουν, επειδή φοβούνται ότι θα τα τιμωρήσουν ή θα τα ειρωνευτούν.
Κι όμως αν υπάρχουν δυο άνθρωποι στους οποίους κανένα παιδί δεν πρέπει να διστάζει να μιλά, αυτοί είναι η μαμά και ο μπαμπάς.
Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους για κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας και να το κάνετε να νιώθει ότι είστε πάντα εκεί για να ακούσετε οτιδήποτε:

Ακούστε το με προσοχή: Όταν το παιδί σας μιλάει, σταματήστε ό,τι κάνετε και δείξτε του όλη σας την προσοχή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε τα ακούτε πραγματικά και πότε το μυαλό σας είναι αλλού.
Μην το διακόπτετε: Αφήστε το παιδί να ολοκληρώσει τις φράσεις του, χωρίς να το διακόπτετε και χωρίς να συμπληρώνετε τα λόγια του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σκέψεις του.
Μην κάνετε κήρυγμα: Είναι άλλο να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι σωστό και τι λάθος ή πώς νομίζετε ότι πρέπει να συμπεριφερθεί κατά περίσταση και άλλο να του κάνετε κήρυγμα κουνώντας του το δάχτυλο.
Μην το ειρωνεύεστε: Για παράδειγμα, αν το παιδί φοβάται κάτι, δε θέλει να ακούσει από εσάς «τι κλαψιάρης που είσαι, σα μωρό κάνεις!». Σεβαστείτε τα συναισθήματά του και μην το κοροϊδεύετε, ακόμα κι αν κάτι σας φαίνεται αστείο.
Μοιραστείτε μαζί του δικές σας ιστορίες: Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε με το παιδί δικές σας εμπειρίες από τα παιδικά σας χρόνια, γιατί έτσι νιώθει ότι έχει κοινά μαζί σας και μπορεί να σας μιλήσει ευκολότερα.
mother.gr

Δες και εδώ απλές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στο παιδί για να το ψαρεψεις  για το τι γίνεται στο σχολείο

Close