Πώς θα καταλάβεις οτι η εφηβεία "χτυπά την πόρτα" στο γιο σου;

Συνήθως, το να καταλάβεις αν ένα κορίτσι εισέρχεται στην εφηβεία είναι πιο εύκολο από το να καταλάβεις αν ένα αγόρι εισέρχεται στην εφηβεία. Εκεί τα πράγματα είναι λιγάκι πιο περίπλοκα, αφού δεν έχεις κανένα ξεκάθαρο σημάδι. Στα κορίτσια αλλαγές στο σώμα και την καθημερινότητά τους σου δείχνουν, ότι η κόρη σου σιγά σιγά παύει να είναι παιδί και γίνεται κοπέλα. Ο γιος σου, όμως; Πώς θα καταλάβεις αν η εφηβεία του χτυπά την πόρτα;

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το πότε η εφηβεία ξεκινά για το γιο σας. Πριν από αυτό, όμως, να ξεκαθαρίσουμε, ότι συνήθως η εφηβεία στα αγόρια ξεκινά περίπου 2 χρόνια μετά τα κορίτσια, γύρω στα 12 έτη ζωής, ενώ οι αλλαγές στη συμπεριφορά και την εμφάνισή τους υπάρχει πιθανότητα να κρατήσουν μέχρι και πέντε χρόνια.

Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά σημάδια της εφηβείας στα αγόρια;

Δείτε ακόμα: Από το σπίτι στο σχολείο: Πώς θα εξασφαλίσεις στο παιδί μια ομαλή μετάβαση

Αλλαγές στη διάθεση

Οι αλλαγές στη διάθεση των αγοριών μπορεί να ξεκινήσουν αρκετά νωρίς, καθώς η ψυχολογία τους επηρεάζεται από τις ορμόνες που αναπτύσσονται στο σώμα τους. Οπότε αν ο γιος σας νευριάζει ή ενοχλείται ευκολότερα από ό,τι συνήθως, τότε ίσως η εφηβεία του χτυπά την πόρτα.

να ξεκαθαρίσουμε, ότι συνήθως η εφηβεία στα αγόρια ξεκινά περίπου 2 χρόνια μετά τα κορίτσια, γύρω στα 12 έτη ζωής,

Απότομη ανάπτυξη

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια εφηβείας, είναι το ύψος που κερδίζουν ξαφνικά μερικά αγόρια, αλλά και το πόσο μεγαλώνουν τα άκρα του σώματός τους. Αν η αλλαγή δεν είναι τόσο εμφανής, τότε μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στα ρούχα και στα παπούτσια τους, τα οποία μπορεί να αλλάξουν μέγεθος ακόμα και σε δύο μήνες!

Πώς θα καταλάβεις οτι η εφηβεία "χτυπά την πόρτα" στο γιο σου;

Σωματικές οσμές

Έρχεται κάποτε ένα χρονικό σημείο που οι γονείς προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τα αγόρια τους να κάνουν μπάνιο και να προσέξουν την προσωπική τους υγιεινή, καθώς τα πόδια και οι μασχάλες τους αρχίζουν να μυρίζουν πιο έντονα.

Αύξηση τριχοφυΐας

Σιγά σιγά οι τρίχες στα χέρια και τα πόδια του γιου σας θα αυξάνονται και θα γίνονται και πιο σκουρόχρωμες. Το ίδιο θα συμβεί και με τις μασχάλες και -τέλος- με το πρόσωπό του.

Γενετικές αλλαγές

Η στιγμή που ο γιος σας θα θέλει να μένει περισσότερο μόνος στο δωμάτιό του πλησιάζει. Τα γεννητικά όργανα του αγοριού που εισέρχεται στην εφηβεία μεγαλώνουν, ενώ μεταξύ 13 και 16 ετών (αν όχι νωρίτερα) θα αρχίσει να εκσπερματίζει.

Δείτε ακόμα: Αλλαξαν τα δεδομένα: Η εφηβεία πλέον αρχίζει στα 10 και διαρκεί μέχρι τα 24 χρόνια

Αλλαγές στο δέρμα

Σιγά σιγά το δέρμα του αγοριού γίνεται πιο λιπαρό και ίσως κάνουν την εμφάνισή τους σπυράκια και πόροι στο δέρμα. Πιο λιπαρά, πλέον, θα είναι και τα μαλλιά του γιου σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα φροντίζει περισσότερο.

Αλλαγές στη φωνή

Η φωνή των αγοριών αλλάζει μπαίνοντας στην εφηβεία και από παιδική γίνεται σιγά σιγά πιο αντρική. Με τα χρόνια οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν και η φωνή θα γίνει πιο βραχνή και βαθιά.

Πηγή: infokids

Close