Πόσο ασφαλής είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σου; Αυτά πρέπει να προσέξεις!

Οι παιδικές χαρές είναι ο ιδανικότερος χώρος για να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσουμε τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην κοινωνικοποίηση τους. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι παιδικές χαρές κρύβουν κίνδυνους, κι εμείς οφείλουμε να τους γνωρίζουμε.

Μικροί και μεγάλοι κίνδυνοι καραδοκούν στην παιδική χαρά που πηγαίνει το παιδί σου να παίξει και ψυχαγωγηθεί. Πώς ξέρεις ότι οι κούνιες και οι τραμπάλες τηρούν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές; Πώς μπορείς να ελέγξεις τον εξοπλισμό και τον περιβάλλοντα χώρο όπως πεζούλια, φράχτες κ.λπ.; Υπάρχει τρόπος το παιχνίδι να μην μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία;

Παρακάτω, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας δίνει 10 οδηγίες που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το κατά πόσο ασφαλής είναι η παιδική χαρά που επισκεφθήκαμε.

Πόσο ασφαλής είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σου; Αυτά πρέπει να προσέξεις!

1. Τα σκαλοπάτια: Η απόσταση μεταξύ δύο σκαλοπατιών πρέπει να είναι φαρδιά ώστε να μην παγιδεύεται το κεφάλι, ο λαιμός, το χέρι ή το πόδι του παιδιού. Συνιστώνται τα σκαλιά κλειστού τύπου.

2. Τραμπάλα: Όταν η τραμπάλα ακουμπάει στο έδαφος θα πρέπει να έχει κλίση μικρότερη από 20 μοίρες.

3. Τσουλήθρα: Το πλάτος του διαδρόμου της τσουλήθρας πρέπει να είναι πάνω από 56 εκατοστά. Τα σκαλιά πρέπει να έχουν πλαϊνό τοίχωμα.

4. Κούνιες: Το κάθισμα από το έδαφος πρέπει να απέχει 35 εκατοστά. Το πλάτος του καθίσματος να είναι πάνω από 12 εκατοστά. Τα στηρίγματα από τα οποία κρέμεται το κάθισμα να έχουν απόσταση μεταξύ τους πάνω από 50 εκατοστά. Οι αλυσίδες πρέπει να έχουν τρύπα μικρότερη από 8,5 χιλιοστά. Τα καθίσματα πρέπει να είναι από πλαστικό ή λάστιχο.

5. Δάπεδο της παιδικής χαράς: Το 60% των κακώσεων σε παιδικές χαρές οφείλονται σε πτώση. Επιβάλλονται δάπεδα που απορροφούν τις κρούσεις. Δεν συστήνεται χώμα, γκαζόν, χαλίκι, άσφαλτος. Προτιμώνται επιφάνειες από ροκανίδια, μικρά κομμάτια πλαστικού, άμμος και επιφάνειες που γεμίζουν από υλικό που μεταξύ τους συνδέονται χαλαρά.

6. Χειρολαβές: Στα μονόζυγα, τους τοίχους αναρρίχησης και όπου υπάρχουν χειρολαβές πρέπει να έχουν διάμετρο μεταξύ 2,5 και 4 εκατοστά.

7. Έξοδος τσουλήθρας: Η έξοδος της τσουλήθρας θα πρέπει να έχει άνοιγμα μεγαλύτερο από 28 εκατοστά. Η έξοδός της θα πρέπει να απέχει από το έδαφος τουλάχιστον 28 εκατοστά.

 

Πόσο ασφαλής είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σου; Αυτά πρέπει να προσέξεις!

8. Μονόζυγα: Οι λαβές στα μονόζυγα θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 28 εκατοστά μεταξύ τους. Καμία λαβή δεν πρέπει να έχει δυνατότητα περιστροφής.

9. Ελέγξτε εάν ο δήμος ή η κοινότητα έχει εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας και το ειδικό σήμα των προδιαγραφών που πρέπει να βρίσκονται στην παιδική χαρά.

10. Ελέγξτε εάν τα όργανα της παιδικής χαράς διαφέρουν για τα παιδιά της προσχολικής με την σχολική ηλικία.

Δείτε με ένα κλικ εδώ τα καλύτερα άρθρα για το παιδι σας 

Close