Πρώτες βοήθειες για τα δόντια των παιδιών

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ;

Εικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρο για το συντομότερο ραντεβού. Για να απαλύνετε τον πόνο, καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή γύρω από το δόντι που πονάει και ξεπλύνετε το στόμα με άφθονο νερό. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί κάποιο αναλγητικό σε δόση σύμφωνα με την ηλικία και το βάρος του. Εαν πρηστεί το πρόσωπο του παιδιού, κάντε παγωμένες κομπρέσες τοπικά στην περιοχή, αλλά μην τοποθετείτε ασπιρίνη απευθείας στο πονεμένο δόντι ή στην περιοχή.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΧΑΣΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ:

Σε περίπτωση που το δόντι είναι νεογιλό (πρώτα δόντια) επικοινωνήστε με τον ποιδοδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν. Το δόντι δεν επανοτοποθετείται στο στόμα για να μη προκληβεί μόλυνση στο μόνιμο που δεν έχει ακόμα σνοτείλει.
Οταν το δόντι είναι μόνιμο, προσπαθήστε νο βρείτε το δόντι κοι κρατώντας το από την άκρη του και όχι από την ρίζα ξεπλύνετε το μόνο με νερό πολύ προσεκτικό. Μη το καθαρίσετε με σαπούνι. Προσπαθήστε νο ξαναβάλετε το δόντι στην θέση του και δώστε στο παιδί σας να δαγκώνει μια γάζα, ώστε να παραμείνει το δόντι στη θέση του. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βάλετε το δόντι στην θέση του. μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα καθαρό κυπελόκι με κρύο γάλα ή νερό. Πηγαίνετε το παιδί σας αμέσως στον ποιδοδοντίατρο ή στα επείγοντα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να σωθεί το δόντι.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ;

Καθαρίστε την τραυματισμένη περιοχή με νερό. Κάντε κρύες κομπρέσες τοπικό πάνω στην τραυματισμένη περιοχή για να αποφύγετε το πρήξιμο. Φυλάξτε το κομμάτι του δοντιού που έσπασε, εάν το έχετε, μέσα σε κρύο γάλα ή νερό και πηγαίνετε το παιδί αμέσως στον ποιδοδοντίατρο.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ Ή ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ;

Τοποθετήστε πάγο στη ελανιασμένη περιοχή . Εάν υπάρχει αιμορραγία, πιέστε απαλά ολλά σταθερά με μια καθαρή γάζα. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από 15 λεπτά ή δε σταματά ενώ πιέζετε, πηγαίνετε το παιδί στα επείγοντα περιστατικά.

via

Δες και εδώ το σωστό τρόπο για να πλένει ενα παιδί τα δόντια του

Close