Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του

Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη κατέδειξε ότι οι γονείς καταφεύγουν σε ένα σωρό επικίνδυνους χειρισμούς όταν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει λιποθυμήσει.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί υπενθυμίζουν σε γονείς και φροντιστές ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουν ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.
Στο πλαίσιο της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί γονείς και φροντιστές καταφεύγουν στα ελαφρά χτυπήματα, το ταρακούνημα ή και τη ρίψη νερού στο πρόσωπο προκειμένου να συνεφέρουν το παιδί. Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές σε περίπτωση που το βρέφος ή το μικρό παιδί χάσει τις αισθήσεις του.
Αντίθετα, η πλάγια κατάκλιση (recovery position), ο χειρισμός που συνιστούν οι ειδικοί ώστε να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός, φάνηκε να εφαρμόζεται μόλις στο 25% των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, η πλάγια κατάκλιση συνδέεται με μειωμένο κατά 28% κίνδυνο να χρειαστεί νοσηλεία μετά το επείγον περιστατικό.
Από την άλλη, η εφαρμογή άλλων χειρισμών φάνηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για το βρέφος/παιδί, πιθανώς επειδή η ανάκτηση των αισθήσεων δεν είναι εξίσου άμεση.
Πώς εφαρμόζεται η πλάγια κατάκλιση
– Γονατίστε στο πάτωμα πλάι στο βρέφος/παιδί, ενώ αυτό βρίσκεται ξαπλωμένο ανάσκελα
– Τοποθετήστε το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς σε γωνία 90 μοιρών, με το χέρι να κοιτά προς τα επάνω
– Τοποθετήστε το άλλο χέρι κάτω από το μάγουλο, με την παλάμη να ακουμπά στο πάτωμα
– Λυγίστε το γόνατο που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από τη δική σας, με το πέλμα να ακουμπά στο πάτωμα, και στη συνέχεια τραβήξτε το γόνατο προς το μέρος σας
– Με αργές κινήσεις, γυρίστε το σώμα στο πλάι προς το μέρος σας
– Το επάνω χέρι στηρίζει το κεφάλι, ενώ το κάτω χέρι σταματά το σώμα στην κατάλληλη θέση, ώστε το βρέφος/παιδί να μη γυρίσει μπρούμυτα
– Σπρώξτε ελαφρώς το κεφάλι προς τα πίσω ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός
– Ελέγξτε ότι δεν μπλοκάρει την αναπνευστική οδό κάποιο ξένο σώμα (π.χ. φαγητό)
recovery_position_bbc

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Luigi Titomanlio, αναφέρει πως, ιδανικά, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν την πλάγια κατάκλιση σε βρέφη, παιδιά ή ενήλικες. «Είναι κάτι πολύ απλό. Πρόκειται για έναν απλό χειρισμό που μπορεί να εφαρμόσει ακόμη και ένα εξάχρονο παιδί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Titomanlio.
Ο ειδικός αναγνωρίζει ότι είναι φυσικό οι γονείς να πανικοβάλλονται εάν το παιδί πάθει επιληπτική κρίση ή λιποθυμήσει, όμως οι λάθος τεχνικές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Οι απότομες κινήσεις, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκεφαλικές βλάβες, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των δύο ετών, υπογραμμίζει ο Titomanlio.
Να σημειωθεί ότι η πλάγια κατάκλιση είναι κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας, από βρέφη έως ηλικιωμένους.

Δείτε εδώ ολά τα άρθρα για τις πρώτες βοήθειες σε παιδια

πηγη: omned.gr

Close