Η ψυχολογική διάθεση ενός παιδιού εξαρτάται από την… εποχή που γεννήθηκε!

 

Η ψυχολογική διάθεση ενός παιδιού εξαρτάται από την… εποχή που γεννήθηκε!

Ακόμη και αν δεν πιστεύουμε στα ζώδια υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται στην ψυχολογική διάθεση των παιδιών, τα οποία πλέον οι επιστήμονες είναι σε θέση να τεκμηριώσουν.

Η ψυχική διάθεση και η ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού αλλά και ενήλικα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και ένας από αυτούς είναι και η εποχή που γεννήθηκε κανείς, σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα.

Από τα παλιά χρόνια, η αστρολογία έχει προσπαθήσει να συσχετίσει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με την επιρροή των πλανητών την εποχή που γεννήθηκε. Τώρα σειρά έχουν οι επιστήμονες οι οποίοι έρχονται να αναγνωρίσουν μια εποχική επιρροή στην κυρίαρχη ψυχική δομή της προσωπικότητας. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εποχή της γέννησης (χειμώνας, καλοκαίρι κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει και μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Xenia Gonda του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο (18 έως 21 Οκτωβρίου), μελέτησαν πάνω από 400 άτομα με μέση ηλικία 21 ετών, συσχετίζοντας την προσωπικότητα και τις πιθανές διαταραχές της με το πότε γεννήθηκε καθένας.

Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:
– Οι άνθρωποι με κυκλοθυμική προσωπικότητα έχουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεννηθεί το καλοκαίρι. Αντίθετα, σπάνια είναι κυκλοθυμικός κάποιος που έχει γεννηθεί τον χειμώνα.
– Οι άνθρωποι με έντονη ενεργητικότητα έχουν γεννηθεί κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
– Οι γεννημένοι στη διάρκεια του φθινοπώρου εμφανίζουν πολύ μικρότερη τάση για κατάθλιψη σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί τον χειμώνα.
– Όσοι έχουν γεννηθεί τους χειμωνιάτικους μήνες, είναι πολύ πιο ήπιοι χαρακτήρες, χωρίς νεύρα, σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί άλλες εποχές του έτους

Όπως δήλωσε η επικεφαλής, «προηγούμενες βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή που γεννιέται κανείς, ασκεί επιρροή σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, κάτι που είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και όταν ο άνθρωπος πια ενηλικιώνεται. Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι η εποχή της γέννησης μπορεί να έχει μια πιο μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό και η νέα μελέτη μας το επιβεβαιώνει. Βασικά, φαίνεται πως ανάλογα με το πότε γεννιέται κανείς, αυξάνεται ή μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ορισμένες διαταραχές διάθεσης και συναισθήματος».

Πηγή: faysbook.gr

Close