Συχνοουρία και παιδί: Πότε να ανησυχήσουμε;

Τα συμπτώματα της συχνοουρίας είναι παρόμοια σε ενήλικες και παιδιά, αλλά για τα παιδιά μπορεί να είναι ακόμη πιο ενοχλητικά, αφού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Συμπτώματα της συχνοούριας στο παιδί

Το πιο κοινό σύμπτωμα της συχνοουρίας στα παιδιά είναι η παρόρμηση να πάνε στην τουαλέτα πιο συχνά από ό,τι είναι φυσιολογικό. Εάν το παιδί σας έχει συχνοουρία η ουροδόχος κύστη του συσπάται ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτη. Αυτό δίνει την αίσθηση της ανάγκης για ούρηση. Το παιδί σας μπορεί να μην σας πει ευθέως ότι έχει ανάγκη να πάει (πάλι) στην τουαλέτα, αλλά να αρχίσει να κάνει άλλες κινήσεις, όπως να «χορεύει» γύρω-γύρω, πηδώντας από το ένα πόδι στο άλλο.

Λιγότερο συχνά, το παιδί σας μπορεί να παρουσιάσει ακούσια διαρροή ούρων, ιδιαίτερα όταν ασκείται ή όταν φτερνίζεται.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να «βρέχει» το κρεβάτι του το βράδυ ή να έχει αντίστοιχα «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να ξέρουμε πότε ξεφεύγει του φυσιολογικού, πρέπει να γνωρίζουμε πόσες φορές επισκέπτεται την τουαλέτα ένα φυσιολογικό παιδί. Αυτό έχει άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού και φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

Ο φυσιολογικός αριθμός ουρήσεων ανά ηλικία

3-6 μηνών…20

6-12 μηνών…16

1-2 χρονών….2

2-3 χρονών…10

3-4 χρονών….9

4-12 χρονών….7

12 χρονών ….4-5

Σε περίπτωση λοιπόν που το παιδί σας ξεφεύγει από τα πιο πάνω όρια, τότε έχει συχνουρία και χρειάζεται παιδιατρική εξέταση.

Αν το παιδί έχει και πόνο κατά την ούρηση, τότε η πιο πιθανή διάγνωση είναι η ουρολοίμωξη. Το παιδί που προηγουμένως κοιμόταν όλο το βράδυ, τώρα ξυπνά 2-3 φορές για να πάει στο αποχωρητήριο και ταυτόχρονα πίνει πάρα πολλά υγρά, είναι ύποπτο για σακχαρώδη διαβήτη.

Ο παιδίατρος το πιο πιθανό είναι να ζητήσει μια ανάλυση ούρων, η οποία θα είναι αρκετά διαγνωστική.

Τι προκαλεί τη συχνοουρία στα παιδιά

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της συχνοουρίας. Σε κάποια παιδιά μπορεί να είναι μια καθυστέρηση στην ωρίμανση, κάτι που τελικά θα ξεπεράσει. Επειδή οι συστολές της κύστεως ελέγχονται από τα νεύρα, η συχνοουρία μπορεί επίσης να προκληθεί από μια νευρολογική διαταραχή.

Διάγνωση της συχνοουρίας στο παιδί

Εάν το παιδί σας έχει οποιαδήποτε σημάδια συχνοουρίας θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον παιδίατρό σας για ένα check-up.

Ο γιατρός θα θελήσει να κάνει στο παιδί σας μια φυσική εξέταση και να ακούσει για τα συμπτώματά του.

Μπορεί επίσης να θέλει να ελέγξει για τυχόν δυσκοιλιότητα και να πάρει ένα δείγμα ούρων για ανάλυση από μόλυνση ή άλλες ανωμαλίες. Το παιδί σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνει τεστ για να την μέτρηση του όγκου των ούρων, ή/και να κάνει έναν υπέρηχο για να πάρει ο γιατρός μια εικόνα της ουροδόχου κύστης του.
πηγή: imommy.gr

Close