Σιδερώνουν το στήθος  κοριτσιών για να αποφύγουν τον βιασμό

ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ: Σιδερώνουν το στήθος ανήλικων κοριτσιών για να αποφύγουν τον βιασμό

Η βάρβαρη τακτική που τις «πραστατεύει» από τη σεξουαλική κακοποίηση

Μια αποτρόπαια και ιδιαιτέρως βάρβαρη τακτική ακολουθούν τα έφηβα κορίτσια ηλικίας 11 έως και 15 ετών στο Καμερούν, την Νιγηρία και την Νότια Αφρική προκειμένου να «προστατευθούν» από βιασμούς. Τι κάνουν; Σιδερώνουν το… στήθος τους ώστε να εμποδίσουν την ανάπτυξή του κι ως εκ τούτου να μην αποτελούν ερωτικό «πειρασμό»!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 3,8 εκατομμύρια κορίτσια έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη τακτική, στην οποία μάλιστα κατέφυγαν έπειτα από προτροπή της μητέρας τους (άκουσον, άκουσον!). Μάλιστα, το Τμήμα Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι, η μητέρα είναι ο «θύτης» στο 58% των περιπτώσεων.

1

 

Πώς γίνεται όμως το… σιδέρωμα στήθους;

Οι περισσότερες μητέρες χρησιμοποιούν πέτρες ή εργαλεία όπως σφυριά, ενώ οι πλούσιες οικογένειες προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα ελαστικό ιμάντα για να πιέσει το στήθος, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή του.

Ωστόσο, όπως και ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, έτσι και το σιδέρωμα μαστού είναι ευρέως γνωστό στις χώρες αυτές και θεωρείται μια ακόμα μορφή καλυμμένης κακοποίησης. Η συγγραφέας Leyla Hussein είπε στο Cosmopolitan: «Η καταστροφή του στήθους μιας γυναίκας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πάρει κάτι από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες!».

2

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Cawogido με έδρα το Λονδίνο, συνεργάζεται με την αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία για την ευαισθητοποίηση του πλήθους απέναντι στο σιδέρωμα στήθους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Καμερούν.

Στην ιστοσελίδα του μάλιστα αναφέρεται: «Το σιδέρωμα του μαστού είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στο κορίτσι και στη μητέρα της. Συχνά ο πατέρας παραμένει εντελώς απληροφόρητος. Το κορίτσι πιστεύει πως ό, τι της πει η μητέρα της να κάνει είναι για το καλό της και έτσι σιωπά. Αυτή η σιωπή διαιωνίζει το φαινόμενο και όλες τις συνέπειές του».

Η απαράδεκτη αυτή πρακτική, εκτός του ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του γυναικείου σώματος, προκαλεί στα κορίτσια και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, κνησμό (φαγούρα), μόλυνση και ασυμμετρία των μαστών.

Τα κορίτσια είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν κύστες, λοιμώξεις του στήθους, υψηλό πυρετό, ακόμη και η πλήρης εξαφάνιση του ενός ή και των δύο μαστών!

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ποινικές διώξεις που να σχετίζονται με το σιδέρωμα του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όσο ενημερώνεται ο κόσμος για αυτό, ασκείται περισσότερη πίεση στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση!

3

Η οργάνωση Cawogido έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι έφηβες είναι τραυματισμένες, ακρωτηριασμένες. Αυτή είναι μια σοβαρή βλάβη όχι μόνο στη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και στην κοινωνική και ψυχολογική τους ευημερία. Πρέπει να το σταματήσουμε ».

star.gr

Close