Σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά & στους εφήβους: Τα συμπτώματα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και ακόμη δεν έχει βρεθεί το φάρμακο. Υπάρχουν μόνο φάρμακα που κατευνάζουν τα συμπτώματα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Αφορά δυστυχώς και τα παιδιά και τους εφήβους. Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει διαφορετικά συμπτώματα στα παιδιά και στους εφήβους. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτά τα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας λοιπόν μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στα παιδιά. Συγκεκριμένα, μπορεί να αρχίσει μετά από μία περίοδο νευρολογικών συμπτωμάτων που ονομάζονται οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα. Στα συμπτώματα, περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, ο λήθαργος, το κώμα, οι σπασμοί, ο πυρετός και ο άκαμπτος λαιμός.

Δείτε ακόμα Νέα έρευνα: Τα βρέφη που τρέφονται από μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά

Όμως άλλα παιδιά συνεχίζουν να έχουν ή να εμφανίζουν επιπλέον συμπτώματα, που ανταποκρίνονται στα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτιμάται ότι εξελίσσεται πιο αργά στα παιδιά.

Όμως μπορεί να συμβεί σημαντική αναπηρία σε μικρότερη ηλικία, αν η νόσος έκανε την εμφάνισή της στην παιδική ή την εφηβική ηλικία. Οι ψυχολογικές και οι νοητικές συνέπειες είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερες στα παιδιά και στους εφήβους και μπορεί να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή επίδοση, στις σχέσεις και στην αυτοεικόνα τους.

Σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά :Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν προβλήματα ελέγχου της κύστης ή των κινήσεων του εντέρου. Επίσης μπορεί να εκδηλώνουν αδυναμία, προβλήματα στο περπάτημα, αλλαγές στην όραση, μυϊκούς σπασμούς και αλλαγές στις αισθήσεις, όπως κάψιμο και μούδιασμα.

Επίσης μπορεί να εμφανίσουν τρέμουλο. Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς και λήθαργο. Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν διακυμάνσεις. Δηλαδή μπορεί να είναι ελαφριά ή πιο σοβαρά και να διαρκούν λίγο ή πολύ καιρό.

Ποια είναι η αγωγή για την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Υπάρχουν όμως αρκετές αγωγές που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή των παιδιών που νοσούν. Η αγωγή στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες έχει τρείς στόχους.

Οι στόχοι είναι η αντιμετώπιση των υποτροπών, την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πως αντιμετωπίζεται η σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά;

Για την μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη κατά της διάρκεια της υποτροπής χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά ανέχονται καλά τα συγκεκριμένα φάρμακα. Όμως σε μερικές περιπτώσεις ορισμένα παιδιά εμφανίζουν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν πεσμένη διάθεση και αλλαγή συμπεριφοράς, αύξηση της πίεσης και του σακχάρου και ερεθισμό στο στομάχι. Αν δεν οδηγούν σε αρκετή βελτίωση άλλες αγωγές όπως η IVIG και η αντικατάσταση πλάσματος είναι διαθέσιμες.

Πως γίνεται η πρόληψη υποτροπών;

Τα κορτικοστεροειδή βελτιώνουν τις υποτροπές και δεν τις εμποδίζουν. Οι γιατροί συνταγογραφούν άλλα είδη φαρμάκων για το συγκεκριμένο σκοπό. Μειώνουν τους αριθμούς των ώσεων τα συγκεκριμένα φάρμακα. Επίσης μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να συσταθούν αγωγές για συγκεκριμένα συμπτώματα όπως οι μυϊκοί σπασμοί, η κατάθλιψη και η κούραση. Όπως και με όλα τα φάρμακα. έτσι και αυτά, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα όπως η κούραση, το κάψιμο, το μούδιασμα, η μυϊκή δυσκαμψία και η κατάθλιψη μπορούν να παραμείνουν μετά την ώση. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές αγωγές, όπως φυσιοθεραπεία, συμβουλευτική και φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποδίδονται όλα τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί με την νόσο σε αυτή. Παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν τις ίδιες νόσους με άλλα παιδιά. Ο πυρετός ή οι λοιμώξεις μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παροδικά.

Γενικά όμως τα συμπτώματα, βελτιώνονται όταν υποχωρήσει ο πυρετός ή η λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close