Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες που μπορεί να πάθει το παιδί και να οδηγηθεί μέχρι το θάνατο.

Το Χαμόγελο του Παιδιού με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με το σύνδρομο ανατάραξης μωρού και προειδοποιεί για τα συμπτώματα και τις σοβαρές βλάβες που επιφέρει.

Το περιστατικό που έλαβε μέρος πρόσφατα σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας εναντίον βρέφους, προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την χώρα. Το Χαμόγελο του Παιδιού, όπως πάντα στέκεται δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, σε όποια ανάγκη προκύψει.

Έτσι με σκοπό να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους γονείς, εξέδωσε πριν λίγες μέρες ανακοίνωση σχετικά με το σύνδρομο ανατάραξης μωρού. Εξηγεί αναλυτικά τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και αναφέρει όλες τις σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκύψουν. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Οι παιδικές αρρώστιες του Χειμώνα και πως να προστατεύσετε τα παιδιά

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας, όταν ο πατέρας του βρέφους μόλις 4 μηνών το ταρακούνησε βίαια, με σκοπό να σταματήσει να κλαίει.

Το παιδί μεταφέρθηκε με σπασμούς στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας και με απόφαση των γιατρών κι εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κι από εκεί στο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, όπου και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι γονείς του παιδιού οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Δείτε ακόμα Η έρευνα που σοκάρει: Παιδιά που πέρασαν covid 19 έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 – Τα συμπτώματα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης της υπόθεσης, το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στους αρμόδιους για την φροντίδα του βρέφους, μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού. Με βάση τα παραπάνω, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει σχετικά με το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού.

Τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει.

Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

Δείτε ακόμα Λαρυγγίτιδα: Η συμβουλή του παιδίατρου που θα σε σώσει

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού-συμπτώματα-βλάβες-

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ τριών και οκτώ μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού.

Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

Συμπτώματα

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου:

Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης, υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα, κώμα, σπασμοί, διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως, μειωμένη όρεξη και εμετός.

Επίσης  οπισθότονος – στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή, ανωμαλίες στην αναπνοή, π.χ, ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή, ααρδιακή ανακοπή. Ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια:

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού-συμπτώματα-βλάβες-

Δείτε ακόμα Σκουληκάκια στα κακά του παιδιού (οξύουροι): Συμπτώματα και τρόποi αντιμετώπισης

Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς, ραγάδες, μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη, οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά, τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα, τραυματισμοί στο στήθος και ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παραμένει με όλες τις δομές, υπηρεσίες αλλά και μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, στο πλευρό του βρέφους καθώς και του συγγενικού περιβάλλοντος, ελπίζοντας για την καλύτερη δυνατή έκβαση στην πορεία της υγείας του.

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού-συμπτώματα-βλάβες-

Με πληροφορίες από: https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/ygeia/syndromo-anataraxis-morou

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 11040 (αστική χρέωση)
[email protected]

All photos via: paidiatros.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close