Τα χαστούκια και οι φωνές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας,  στα παιδιά!

Μπορεί να νομίζουμε ότι οι φωνές και οι υστερίες που εκδηλώνουμε μπροστά στο παιδί δεν είναι και κάτι. Όταν γινόμαστε καθημερινά εριστικοί και ξεσπάμε σε φωνές, απειλές και τιμωρίες άνευ λόγου, πιστεύουμε ότι συνετίζουμε έτσι το παιδί και το κάνουμε πειθαρχημένο και υπάκουο. Και αν ρίξουμε και κανά χαστούκι τι έγινε; Δεν το καkoποιούμε κιόλας έτσι δεν είναι;

Και όμως! Kaκοποίηση είναι και οι φωνές, και τα χαστούκια, και οι απειλές με τιμωρίες, ακόμη και φράσεις που μειώνουν το παιδί και τις λέμε όλοι λίγο πολύ. Η kακοποίηση έχει πολλές μορφές και είδη, και το χειρότερο είναι πως έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.

Όταν οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους ή τα χαστουκίζουν, τα κάνουν πιο ευάλωτα στην εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια. Μάλιστα, οι συνέπειες είναι οι ίδιες με αυτές των παιδιών που τραυματίζονται σωματικά από τους γονείς τους, σύμφωνα με το marinamoscha.wordpress.com!

Δειτε ακομα Ποσο κακο κανει το ξυλο στα παιδια?Δειτε το Video αποκαλυψη!

Τα χαστούκια και οι φωνές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, στα παιδιά!

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε έρευνα από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Οι ερευνητές δικαιολογούν το παραπάνω συμπέρασμα, λέγοντας ότι το στρες που προκαλείται από την βίαιη συμπεριφορά των γονιών, μέσα από φωνές και ουρλιαχτά, χαστούκια ή ακόμη και ξύλο που προκαλεί σωματικά τραύματα, λειτουργεί ως καταλύτης στην εμφάνιση σοβαρών για την υγεία παθήσεων.

Όπως υποστήριξαν στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής» (JBM), έχει αποδειχθεί ότι το στρες νωρίς στη ζωή, με τη μορφή του τραύματος και της κακοποίησης, προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες προδιαθέτουν για εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι ακόμη και η «ήπια» σωματική ή λεκτική τιμωρία, που θεωρείται από αρκετούς γονείς «φυσιολογική», έχει τις ίδιες συνέπειες.

«Η έρευνά μας προστίθεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας συμβάλλει στο στρες της παιδικής ηλικίας και σε φτωχή εξέλιξη της υγείας», τόνισε ο δρ Χάιλαντ.

Οι ερευνητές ρώτησαν 700 εθελοντές, από τους οποίους οι 250 ήταν υγιείς, ενώ οι 150 έπασχαν από παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, και οι υπόλοιποι από άλλες παθήσεις. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά οι γονείς τους τους τιμωρούσαν λεκτικά ή σωματικά όταν ήταν παιδιά. Μάλιστα, διαχωρίστηκε η «λεκτική και σωματική τιμωρία» (φωνές, χαστούκια) από την «κακοποίηση και το τραύμα». Από όσους είχαν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές, οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής νόσου ήταν η ακόλουθη:

οι καρδιοπαθείς κατά 30%
οι ασθματικοί κατά 60%
οι καρκινοπαθείς κατά 70%
Τι γίνεται στον κόσμο;

Τα χαστούκια και οι φωνές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, στα παιδιά!

Στις σύγχρονες και προηγμένες χώρες, όπως στη Σουηδία, ο νόμος από το 1976, προστατεύει τα παιδιά από τη σωματική τιμωρία η οποία είναι απαγορευμένη. Από τότε, ακούγονται πολλές απόψεις, ενώ και πολλοί νόμοι έχουν ψηφιστεί σε διάφορες χώρες, για παράδειγμα, στην Αμερική η κάθε πολιτεία έχει το δικό της νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στην Αγγλία και σε άλλες χώρες έχει απαγορευτεί η σωματική τιμωρία στα σχολεία, όχι όμως και στο σπίτι από τους γονείς. Παρόλα αυτά το 1 στα 2 παιδιά εξακολουθεί και την βιώνει…

Μαρίνα Μόσχα

Τα χαστούκια και οι φωνές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, στα παιδιά!

Χαστούκια και φωνές, μεγαλώνουν άρρωστα παιδιά!

Δειτε ακομα Πάτρα: Συγκινεί το παιδί που κατέληξε στο νοσοκομείο από το ξύλο – «Αγαπάω τον μπαμπά όταν δεν είναι κακός»! 

Με πληροφορίες από marinamoscha.wordpress.com

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

Close