Τελικά κάνει καλό στα βρέφη το καθημερινό μπάνιο; Κίνδυνος εκζέματος αναφέρει έρευνα

Το μπάνιο είναι μια απαραίτητη διαδικασία τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Όταν δεν κάνουμε μπάνιο συχνά και δεν προσέχουμε γενικότερα την προσωπική μας υγιεινή, μπορούμε να εμφανίσουμε μέχρι και προβλήματα υγείας!

Έτσι, πολλοί γονείς θεωρούν ότι όπως κι εκείνοι έτσι και τα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με νέες έρευνες όμως, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος των παιδιών!

Διαβάστε ακόμη τα αναπτυξιακά ορόσημα σε παιδιά από 2 ετών και άνω & που κανείς δεν θα σας τα πει!

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε τα νέα στοιχειά, διότι θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ξέρουν, ποτέ πραγματικά κάνουν καλό στο παιδί τους και πότε όχι. Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι οι έρευνες που έγιναν, από μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, αμφισβητούνται. Όπως και να ‘χει διαβάστε παρακάτω:

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όταν ένα βρέφος κάνει μπάνιο για παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανίσει έκζεμα στο δέρμα του. Ο ερευνητής Thomas Marrs από το King’s College London δήλωσε ότι όταν ένα βρέφος κάνει μπάνιο για παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα, χάνει την απαραίτητη υγρασία από το δέρμα του.

Οι έρευνες για το πόσο συχνά πρέπει να κάνει το βρέφος μπάνιο

Στο Medscape Medical News, συμβούλευσε τους γονείς να κάνουν μπάνιο τα βρέφη τους, μόνο μια φορά την εβδομάδα! Στο παρελθόν, άλλοι επιστήμονες, είχαν μελετήσει το κατά πόσο ένα έκζεμα που έχει ήδη αναπτυχθεί, επηρεάζεται από το νερό.

Αυτή όμως, είναι η πρώτη φορά που μελέτησαν το ενδεχόμενο, το νερό να μην ερεθίζει μόνο παραπάνω ένα έκζεμα, αλλά να είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση του! Ο Marrs δηλώνει ότι οι γνώμες των συνάδελφων του διαφέρουν.

Διαβάστε ακόμα πως πρέπει να ντύνουμε τα μωρά το καλοκαίρι; Αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα βρέφη μας παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Άλλοι, βρίσκονται στα ίδια μήκη κύματος με τον Marrs. Παρόλα αυτά ο ίδιος, συμβουλεύει ότι το νερό, επηρεάζει την λιπαρότητα του δέρματος.

Όταν ένα παιδί κάνει πολλές φορές μπάνιο μέσα στην εβδομάδα, η επιδερμίδα του χάνει την λιπαρότητα μας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκζέματα.

Τα βρέφη πρέπει να κάνουν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα! Υπάρχει κίνδυνος εκζέματος!

Ο Marrs πρόσφατα παρουσίασε μια έρευνα του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας για το 2020. Η έρευνα έκανε λόγο για το κατά πόσο το νερό είναι υπεύθυνο για την ξηρότητα του δέρματος και ως επί το πλείστον, την εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη.

Για τη μελέτη τους, αυτός και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν μωρά από την Αγγλία και την Ουαλία που συμμετείχαν στη μελέτη Inquiring About Tolerance (EAT), η οποία αξιολόγησε τα τρόφιμα που προκαλούν πιο συχνά αλλεργίες.

Οι γονείς των βρεφών που έλαβαν μέρος στην μελέτη, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο. Μετά από 12 μήνες, επανέλαβαν την διαδικασία. Ρωτήθηκαν για την συχνότητα που έκαναν τα παιδιά τους μπάνιο, για τις πετσέτες και τα σαμπουάν που χρησιμοποιούσαν. Γα το πόσο συχνά το παιδί τους κολυμπάει καθώς επίσης και για την θερμοκρασία του νερού.

Διαβάστε ακόμα γιατί τα παιδιά δαγκώνουν, βάζουν πράγματα στη μύτη και τα αυτιά

Τα αποτελέσματα ερευνών

Τα βρέφη αξιολογήθηκαν τους πρώτους 3 μήνες και μετά από 12 μήνες στη συνέχεια, για έκζεμα, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) . Επίσης αξιολογήθηκαν για διαδερμική απώλεια νερού στο αριστερό αντιβράχιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος εμφάνισης εκζέματος ήταν υψηλότερος στα βρέφη που τους πρώτους τρεις μήνες, έκαναν μπάνιο παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Αντιθέτως, εκείνα που έκαναν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close