Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε. Υπάρχει τρόπος μέσω της θετικής πειθαρχίας να σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε.
Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν αγαπάμε τα παιδιά μας δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε ότι μας έχουν φέρει στα όριά μας. Πώς είναι δυνατόν να θέσεις όρια σε ένα παιδί, όταν εκείνο τρέχει σαν δαιμονισμένο μέσα στο σπίτι; Πώς είναι δυνατόν να βάλεις όρια σε ένα παιδί που χτυπιέται σε δημόσιο χώρο; Μα μέσω της θετικής πειθαρχίας.
Η θετική πειθαρχία είναι ένας τρόπος να κάνετε τα παιδιά σας να σας ακούν, χωρίς να φωνάζετε και να προχωράτε σε ακραίες κινήσεις. Μπορεί να σας φαίνεται σαν απατηλό όνειρο, όμως η θετική πειθαρχία, είναι ένας τρόπος να κάνετε τα παιδιά να σας ακούν αποδεδειγμένα. Διαβάστε παρακάτω:
Θετική πειθαρχία: Να είστε συνεπείς στις επιπτώσεις
Οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει να μιλούν για “τιμωρίες” αλλά για “συνέπειες των πράξεων”. Το παιδί από μικρό πρέπει να ξέρει ότι κάθε του πράξη έχει και μία συνέπεια. Όταν λοιπόν σας παρακούσει, τότε η συνέπεια που του είχατε πει ότι θα έχει η πράξη του, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.
Για παράδειγμα, αν του πείτε πως αν δεν κάνει όλα του τα μαθήματα δε θα παίξει με τα παιχνίδια του, πρέπει να το τηρήσετε και όχι να στεναχωρηθείτε και τελευταία στιγμή, να του κάνετε το χατίρι ή να αλλάξετε την συνέπεια της πράξης σε κάτι πιο αυστηρό ή λιγότερο αυστηρό.
Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε μία συνέπεια απέναντι στο παιδί κι εκείνο θα καταλάβει τα όριά του μέσα στο σπίτι. Όταν εμείς αλλάζουμε ή παίρνουμε πίσω τις συνέπειες, τότε το παιδί δεν μας έχει εμπιστοσύνη. Φυσικά αυτό ισχύει και στις θετικές συνέπειες.
Δείτε ακόμα Εκρήξεις Παιδιών: Αντιμετωπίστε την παράνοια σωστά
Δεν πρέπει να υπόσχεστε στο παιδί, ότι αν κάνει κάτι σωστά θα το πάτε βόλτα στην παιδική χαρά κι ενώ το κάνει, εσείς να ακυρώσετε την βόλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται κατηγορηματικά να τεθούν ως συνέπειες θετικές ή αρνητικές, το φαγητό και το νερό.
Το φαγητό και το νερό είναι βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι για να τα κερδίσει ούτε να μπορεί να του τα πάρει ο καθένας. Ακόμη και οι ίδιοι του οι γονείς. Όπως επίσης οι επιβραβεύσεις δε θα πρέπει να περιλαμβάνουν το φαγητό, διότι αυτό εκτός του ότι περνάει λανθασμένα μηνύματα ωθεί τα παιδιά στην παχυσαρκία.
Θετική πειθαρχία: Δεν πρέπει να κρίνετε το παιδί, αλλά την κατάσταση
Δεν είναι σωστό ένας γονιός ή ένας παιδαγωγός να κοσμεί το παιδί με διάφορα επίθετα κάθε φορά που κάτι κάνει λάθος. Για παράδειγμα αν το παιδί σπάσει ένα βάζο εσείς δεν πρέπει να του πείτε “είσαι τόσο απρόσεχτος”. Πρέπει να του πείτε “αυτό που έκανες λέρωσε το δωμάτιο και θα μπορούσες ακόμη και να κοπείς”.
Δεν κάνουν καλό στη ψυχολογία του παιδιού οι χαρακτηρισμοί. Το παιδί, ακόμη κι αν δεν σας το δείχνει πάντα, λαμβάνει πάντα σοβαρά υπόψιν αυτά που του λέτε. Για εσάς το απρόσεκτο, το τσαπατσούλικο, το γκρινιάρικο, είναι απλές λέξεις. Γι’ αυτό, σημαίνουν πολλά παραπάνω όσων αφορά την προσωπικότητά του.
Θετική πειθαρχία: Οι κανόνες του σπιτιού πρέπει να είναι απλοί
Ένα παιδί για να νιώσει ασφάλεια πρέπει να έχει όρια και κανόνες. Μπορεί να παραπονιέται, όμως μέσα του αποζητά αυτούς τους κανόνες και αυτά τα όρια, γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε γι’ αυτό και ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα κακό δίπλα σας.
Όμως οι κανόνες του σπιτιού πρέπει να είναι απλοί. Δεν πρέπει να αλλάζουν σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Επίσης τους κανόνες του σπιτιού καλό θα ήταν να τους συζητάτε με το παιδί και να του δίνετε το περιθώριο να σας πει την δική του άποψη αν νιώσει ότι μερικοί κανόνες το καταπιέζουν αισθητά χωρίς λόγο κατά την γνώμη του.
Τέλος και πολύ σημαντικό, είναι αυτοί οι κανόνες να ισχύουν για όλα τα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα αν θέσετε τον κανόνα στο παιδί ότι δεν πρέπει να βρίζει, δεν μπορεί να ακούει εσάς να βρίζετε συνεχώς. Ή αν θέσετε τον κανόνα στο παιδί ότι δεν πρέπει να φεύγει ποτέ χωρίς κλειδιά και κινητό, δεν μπορεί εσάς το παιδί να σας ψάχνει συνεχώς όταν λείπετε.
Θετική πειθαρχία: Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και να γίνεται διάλογος
Μπορεί εσείς να είστε οι μεγάλοι και οι σοφοί του σπιτιού, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είστε αλάνθαστοι. Ακόμη κι αν το παιδί σας είναι ακόμη 4 ή 5 ετών, μερικές φορές ακόμη και μέσα από την παιδική του αφέλεια, μπορεί να πει κάτι και να σας δείξει τον σωστό δρόμο.
Αν για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό παραμελείτε το παιδί σας και σας το πει, εσείς πρέπει να το ακούσετε με προσοχή και να παραδεχτείτε το λάθος του. Αν το παιδί σας έχει τις αντιρρήσεις του σχετικά με έναν κανόνα του σπιτιού και πάλι, πρέπει να το ακούσετε με προσοχή και είτε να αλλάξετε τον κανόνα, είτε να του εξηγήσετε που έχει άδικο.
Μπορεί οι δικοί μας γονείς, να μας μεγάλωσαν με την πεποίθηση, ότι τα παιδιά θέλουν φοβέρα για να ακούσουν, όμως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Τα παιδιά, θέλουν συζήτηση, διάλογο, αίσθημα ασφάλειας και να νιώθουν ότι αποτελούν ισότιμα μέλη της οικογένειας και όχι υποχείρια των γονιών τους.
Δείτε ακόμα Τρόποι να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά
Έτσι θα καταλαβαίνουν πιο εύκολα την αξία και τους λόγους που τέθηκαν μερικά όρια και μερικοί κανόνες. Θα νιώθουν πάντα ελεύθερα να μοιραστούν τα παράπονά τους μαζί σας και θα παίρνουν ακόμη και θέση σε μερικούς κανόνες του σπιτιού. Γίνονται πιο ανεξάρτητα και αποκτούν κριτική σκέψη.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες