Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νεφρωσικό σύνδρομο

Το νεφρό αποτελείται από εκατομμύρια μικρές διηθητικές μονάδες που καλούνται αγγειώδη σπειράματα. Αυτές οι μονάδες φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν με τα ούρα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Όταν αυτές οι διηθητικές μονάδες υποστούν βλάβες, οι πρωτεΐνες διαφεύγουν στα ούρα και τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα μειώνονται.

Συνεπώς, οι ιστοί του σώματος επιβαρύνονται με περιττές ποσότητες νερού και δημιουργείται οίδημα. Το νεφρωσικό σύνδρομο (νέφρωση) είναι μια πάθηση η οποία προκαλείται από τις μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης που διαφεύγουν στα ούρα εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων στα αγγειώδη σπειράματα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα αίτια του νεφρωσικού συνδρόμου είναι άγνωστα. Είναι μια συνήθης πάθηση της παιδικής ηλικίας και πλήττει συχνότερα τα αγόρια. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και στα μικρά παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πώς εκδηλώνεται το νεφρωσικό σύνδρομο;

Η κατακράτηση υγρών και το οίδημα είναι τα εμφανέστερα συμπτώματα. Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε το οίδημα γύρω από τα μάτια κατά το πρωινό ξύπνημα ή ύστερα από τον μεσημεριανό ύπνο. Αργότερα, το οίδημα επιδεινώνεται και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Οι αστράγαλοι, τα πέλματα, ακόμα και η κοιλιακή χώρα πρήζονται.

Τα ρούχα μπορεί να φαίνονται στενά και να αφήνουν σημάδια στα πόδια και τη μέση, ενώ ενδέχεται να ενοχλούν ακόμα και τα παπούτσια. Το παιδί μπορεί να παίρνει βάρος και να μην ουρεί αρκετά συχνά. Τα παιδιά με νεφρωσικό σύνδρομο συχνά είναι κουρασμένα, ευερέθιστα, ανορεκτικά και χλωμά. Για να γίνει η διάγνωση, ο γιατρός θα ζητήσει δειγματοληψία ούρων και θα ανιχνεύσει την ύπαρξη πρωτεϊνών με τη χημικώς εμβαπτισμένη ταινία.

Αυτό το τεστ είναι σύντομο και απλό. Αν εντοπιστεί υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει δειγματοληψία ούρων όλο το 24ωρο, ώστε να εξασφαλιστούν πιο ακριβή αποτελέσματα. Επίσης, θα ζητήσει εξετάσεις αίματος, προκειμένου να ανιχνεύσει τις τιμές των πρωτεϊνών στο αίμα και να αξιολογήσει τη νεφρική λειτουργία.

Πώς αντιμετωπίζεται το νεφρωσικό σύνδρομο;

Τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν από το στόμα ένα στεροειδές φάρμακο, το οποίο καλείται πρεδνισόνη. Η πρεδνισόνη μειώνει τη φλεγμονή των νεφρών και, συνεπώς, την απώλεια πρωτεϊνών από το αίμα. Το παιδί αρχίζει να ανταποκρίνεται στη φαρμακοθεραπεία ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Θα πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο επί 2-3 μήνες.

Ο γιατρός θα σας δείξει πώς πρέπει να παρακολουθείτε τα ούρα του παιδιού και θα υποδείξει το πρόγραμμα χορήγησης της πρεδνισόνης. Θα σας ενημερώσει σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, τις επιπλοκές του νεφρωσικού συνδρόμου και την απαιτούμενη θεραπεία. Ο υποτροπιασμός είναι συνήθης όταν μειώνεται η δόση της πρεδνισόνης ή όταν το παιδί προσβάλλεται από ιογενή λοίμωξη.

Η πρεδνισόνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπόφευκτα προκαλεί παρενέργειες. Στις παρενέργειες συγκαταλέγονται η αύξηση του βάρους, η υπέρταση, η κυκλοθυμία, οι στομαχικές διαταραχές και η ευπάθεια σε λοιμώξεις. Η ανεμοβλογιά είναι ιδιαίτερα σοβαρή αν προσβάλλει το παιδί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με στεροειδή. Αν το παιδί έρθει σε επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά ή αν εμφανίσει ανεμοβλογιά, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα φάρμακα.

Στις πρώτες φάσεις της θεραπείας, όταν η κατακράτηση υγρών είναι σοβαρή, ενδέχεται να κριθεί αναγκαία η χορήγηση διουρητικών, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οιδήματος. Ενίοτε χορηγούνται ενδοφλεβίως διουρητικά φάρμακα και πρωτεΐνες, αν το οίδημα είναι πολύ σοβαρό. Το νεφρωσικό σύνδρομο μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές. Μια από αυτές είναι η βακτηριακή μόλυνση που αναπτύσσεται στο υγρό που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα. Η μόλυνση εκδηλώνεται με σοβαρό οίδημα στην κοιλιακή χώρα, με ή χωρίς πόνο και πυρετό.

Μια άλλη σπάνια επιπλοκή είναι ο σχηματισμός θρόμβων, που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στα άκρα. Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στην πρεδνισόνη. Ωστόσο, μερικά παιδιά θα πρέπει να λάβουν και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται αν η πρωτεϊνική απώλεια δεν βελτιώνεται με την πρεδνισόνη, αν ο υποτροπιασμός είναι συχνός ή αν οι παρενέργειες της πρεδνισόνης είναι σοβαρές.

Αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακοθεραπεία κατά τον αναμενόμενο τρόπο, ο νεφρολόγος θα πρέπει να κάνει βιοψία νεφρού. Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν 1-2 επεισόδια υποτροπιασμού, αλλά θεραπεύονται κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση και δεν αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες βλάβες των νεφρών.

ΠΗΓΗ: govastileto.gr

Close