Τί πρέπει να κάνει η μαμά όταν ερωτευτεί η κόρη στην εφηβεία

 
Αργά ή γρήγορα, κατά την διάρκεια της εφηβείας, πρόκειται να υπάρξει η περίοδος που όλα θα γυρίζουν γύρω από το ένα και μοναδικό πρόσωπο που θα έχει κατακλύσει κάθε σκέψη της ημέρας για το κορίτσι. Το αγόρι που είναι μαζί της στο φροντιστήριο και όποτε της μιλάει στο facebook κοκκινίζει και ιδρώνουν τα χέρια της, το αγόρι που είναι στην τάξη της και όταν άλλαξε τμήμα κατάλαβε πως της λείπουν τα αστεία του και ανυπομονεί να τον συναντήσει σε κάθε διάλειμμα, το αγόρι που ενώ μέχρι τώρα ήταν καλός της φίλος, έχει πλέον την ανάγκη να αλλάξει ρούχα και να φτιάξει τα μαλλιά της για να τον περιμένει να έρθει για διάβασμα.
Είναι λίγο πολύ σκηνικά που όλοι περάσαμε στην εφηβεία μας. Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές μπορεί να σου έρθουν αναμνήσεις και να χαμογελάσεις. Αν αυτό το κορίτσι όμως είναι η κόρη σου, το χαμόγελο ίσως να το κρύψουν σύντομα οι ανησυχίες σου και οι προβληματισμοί. «Είναι πολύ μικρή για αυτά», «Θα της περάσει, δεν έχει και καμία σημασία» ή «Πρέπει να συγκεντρωθεί στο διάβασμά της και να τα αφήσει για μετά αυτά». Όμως, γνωρίζεις καλά πως δεν θα μπορείς να την σταματήσεις και ο κίνδυνος να αντιδράσει άσχημα σε τέτοιες σου δηλώσεις περιμένει στην γωνία. Συνεπώς, πως μπορείς να την βοηθήσεις να ζήσει τον έρωτά της;
Ας δούμε για αρχή τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε έφηβο κορίτσι όταν ερωτεύεται για πρώτη φορά:
Εμμονή: Θα θέλει να πηγαίνει όπου είναι πιο πιθανό να τον συναντήσει, θα μιλάει διαρκώς σε εκείνον ή στις φίλες της για εκείνον, θα επιλέγει τα ρούχα τα οποία έχουν πάρει τα θετικά του σχόλια. Γενική, όλη η καθημερινότητά της θα έχει σχέση-άμεσα ή έμμεσα-με εκείνον. Το καμπανάκι του κινδύνου θα ακουστεί όταν θα υπάρχουν υποχρεώσεις της που θα της παραμελεί για να ασχοληθεί με εκείνον, αφού δεν θα μπορεί να αφιερώσει την προσοχή της για ώρα σε τίποτα άλλο.
Σοβαρότητα: Ο έρωτάς της είναι το σημαντικότερο και σοβαρότερο θέμα που της έχει συμβεί ως σήμερα, αυτό πιστεύει και αυτό ενδέχεται να είναι να πραγματικότητα. Ο ενθουσιασμός που μπορεί να βλέπεις εσύ, για εκείνη είναι η απόλυτη αγάπη και ο παράφορός της έρωτας για εκείνον και απαιτεί να το δεις όσο σοβαρά το βλέπει και εκείνη.
Ένταση: Όλη της η συμπεριφορά, οι κινήσεις της, ο τρόπος που μιλάει, ο χρόνος που περνάει για να ετοιμαστεί, τα δυνατά της συναισθήματα είναι απολύτως εμφανή. Μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από το ήσυχο και μαζεμένο κοριτσάκι που είχες συνηθίσει. Όμως τώρα, καθώς νιώθει ερωτευμένη, νιώθει την ανάγκη να το δείχνει με κάθε τρόπο ώστε να το γνωστοποιεί και στους γύρω της.
Ντροπή: Αν και όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται, είναι σύνηθες αυτή η πρώτη ερωτική διάθεση της έφηβης να την κάνει να ντρέπεται. Καθώς όλες αυτές οι σκέψεις και τα έντονα συναισθήματα είναι κάτι πρωτόγονο για εκείνη, δεν είναι σπάνιο να προσπαθεί να τα κρύψει και να νιώθει άβολα. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο έρωτάς της δεν έχει ανταπόκριση, θα νιώθει ακόμη μεγαλύτερη ντροπή. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και χρειάζεται διακριτικότητα από την πλευρά σου.

Τι πρέπει να κάνει η μαμά;
Βοήθησέ την να βρει ισορροπία: Αν παρατά τις υποχρεώσεις του σχολείου και των εξωσχολικών της δραστηριοτήτων, υπενθύμισέ της πως είναι και αυτά στοιχεία της που έκαναν εκείνον να γοητευτεί. Όταν εκείνος πηγαίνει στις προπονήσεις της ομάδας του, είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνει τις ασκήσεις της για το φροντιστήριο και έτσι θα μπορούν να βρεθούν μετά χωρίς να έχουν εκκρεμότητες. Η κοινή τους πορεία είναι το ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις τους.
Να την ακούς: Προτίμησε να μην την γεμίζεις με ερωτήσεις για την σχέση της, αλλά δείξε πρόθυμη όταν θα έρχεται εκείνη για να σου μιλήσει. Θα ξέρει πως έχεις την διάθεση να την ακούσεις και θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά τόσο για τα καλά όσο και για τα άσχημα που μπορεί να εμφανιστούν στην σχέση της. Αυτό θα βοηθήσει και εσένα, καθώς θα σου επιτρέπει να έχεις εικόνα για αυτή την πρώτη της ερωτική εμπειρία.
Απέφυγε την κριτική: Οι υπερβολές που μπορεί να κάνει και να λέει, είναι μέρος του προγράμματος. Προτού προσπαθήσεις να την ‘μαζέψεις’ και να της πει να πατήσει και πάλι στη γη, σκέψου πως για κάθε έφηβη αυτός ο πρώτος έρωτας της δίνει την αίσθηση πως είναι ολόκληρη και πως είναι μία ονειρική κατάσταση. Φυσικά και πρέπει να την ενημερώνεις όταν βλέπεις κάποιον κίνδυνο, δεν χρειάζεται όμως να μειώσεις την σοβαρότητα με την οποία εκείνη βιώνει αυτή την σχέση.
Υποστήριξη και ασφάλεια είναι αυτά που περιμένει από εσένα η ερωτευμένη έφηβη κόρη σου. Αποδέξου και αυτό της το βήμα προς την ενήλικη ζωή ώστε να την βοηθήσεις να ξεπεράσει κάθε ενδεχόμενη δυσκολία και να αποφύγει τον όποιο κίνδυνο, για να σχηματίσει για τον έρωτα την όμορφη και ρεαλιστική του εικόνα.

Αγγελική Τζάνου
BSc Ψυχολογία · MSc Ψυχολογία Υγείας · Sex Therapy · Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Close