Το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, δεν έχει παρέες & δεν βγαίνει βόλτα – Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, δεν έχει παρέες & δεν μας ακολουθεί πουθενά – Τι μπορούμε να κάνουμε; Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα σημαντικό πρόβλημα της εφηβείας που είναι όταν το παιδί δεν έχει παρέες και δεν θέλει να βγαίνει βόλτες. Όταν το παιδί δεν έχει παρέες στην εφηβεία και δεν επιθυμεί να βγαίνει βόλτες, ο γονιός είναι πολύ λογικό να προβληματίζεται. Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παιδιά που σε αυτή την ηλικία κλείνονται στον εαυτό τους.

Συνήθως τα παιδιά στην εφηβεία θέλουν να κάνουν πολλές παρέες ακόμη και με άτομα που δεν ταιριάζουν. Θέλουν να βγαίνουν κάθε μέρα έξω με τους φίλους τους και πολύ συχνά μαλώνουν με τους γονείς τους, για την ώρα που θα γυρίσουν από την βόλτα τους.

Όμως δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι. Υπάρχουν παιδιά στην εφηβεία, που δεν θέλουν να βγαίνουν βόλτες και δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν νέους φίλους. Φυσικά μία τέτοια στάση δεν είναι σωστή ούτε για την εφηβεία αλλά ούτε και για την ενήλικη ζωή τους.

Δείτε ακόμα Καυγάδες μαμάς και κόρης στην εφηβεία: Πως να τους αντιμετωπίσετε.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει. Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε ποιες είναι συνήθως οι αιτίες που οδηγούν ένα παιδί στην εφηβεία να μην ενδιαφέρεται να κάνει παρέες και να βγαίνει βόλτα είτε με τους φίλους είτε ακόμη και με τους γονείς του. Και φυσικά θα μιλήσουμε για την σωστή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί το παιδί δεν θέλει να κάνει παρέες και να βγαίνει βόλτες στην εφηβεία;

Κατάθλιψη

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο μετά από μία προσωπική εμπειρία που είχα με τα παιδιά της αδερφής μου. Το μεγαλύτερο παιδί της, πέρασε σχεδόν όλη του την εφηβεία κλεισμένο μέσα σε ένα δωμάτιο, παίζοντας μελαγχολικός παιχνίδια στον υπολογιστή.

Δεν ενδιαφερόταν να κάνει παρέες και δεν ζητούσε από την μητέρα του σχεδόν ποτέ άδεια για να βγει έξω. Η αδερφή μου τον πρώτο καιρό, πίστεψε ότι το παιδί της είναι απλά πιο αντικοινωνικό από ότι συνήθως. Μετά από ένα χρονικό διάστημα όμως διαπιστώθηκε ότι ο μικρός μας, έπασχε από κατάθλιψη.

Φυσικά δεν θέλω με αυτή μου την αναφορά να πανικοβάλλω όσους γονείς βλέπουν παρόμοιες συμπεριφορές από τα παιδιά τους. Η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού. Είναι η μάστιγα της εποχής. Και δυστυχώς οι γονείς όπου τα παιδιά τους, έχουν τέτοιες συμπεριφορές στην εφηβεία πρέπει πρώτα από όλα να σιγουρευτούν ότι το παιδί δεν πάσχει από κατάθλιψη.

Κλείστε λοιπόν ένα ραντεβού με τον ψυχολόγο της εμπιστοσύνης σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χαμόγελο του Παιδιού, όταν ο ανιψιός μου ήταν στην εφηβεία, πραγματοποιούσε κανονικές συνεδρίες σε παιδιά, δωρεάν. Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή ψυχολογικού προβλήματος.

Αν λοιπόν έρχεστε δύσκολα οικονομικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Χαμόγελο του Παιδιού για να σας κατευθύνει. Εμείς, μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες που μας πρόσφερε η επιστήμονας που είχε αναλάβει τον μικρό.

Μάλιστα ο ανιψιός μου μέχρι και σήμερα που έχει ενηλικιωθεί, δηλώνει ότι αν νιώσει ξανά την ανάγκη να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο, εκείνη θα επέλεγε, επί πληρωμή αυτή τη φορά.

Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που στην εφηβεία δεν θέλουν να κάνουν παρέες, δεν βγαίνουν βόλτες και κλείνονται στον εαυτό τους, είχαν τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν, που τα έκανε να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

Μπορεί ένα άσχημο διαζύγιο των γονιών. Ή μία άσχημη συμπεριφορά του ενός ή του άλλου γονιού να το επηρέασαν. Επίσης, μπορεί στην παιδική του ηλικία να είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού ή να είχε νιώσει την απόρριψη από φίλους που αγαπούσε πολύ. Και τα παιδιά πληγώνουν.

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Σε αυτή την περίπτωση, ύστερα από κάποια επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο, καλό θα ήταν να του μιλήσετε κι εσείς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το ρωτήσετε αν έχετε κάνει κάτι εσείς λάθος και το παιδί σας δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους.

Μην φοβηθείτε να ζητήσετε συγγνώμη. Στην συνέχεια, μιλήστε του για την αξία της φιλίας και της κοινωνικοποίησης. Εξηγήστε του ότι οι άνθρωποι πολλές φορές δεν είναι καλοί, όμως οι καλοί είναι πάντα περισσότεροι από τους κακούς. Και δεν πρέπει να κλείνει τις πόρτες του για να τους γνωρίσει.

Σημαντικό είναι επίσης να του ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που δεν έχουν φίλους τις περισσότερες φορές νιώθουν ότι δεν είναι αρκετοί για να κάνουν φίλους. Εξηγήστε τους, ότι κάθε άνθρωπος είναι αρκετά καλός για να έχει φίλους και ότι έχουν έναν μοναδικό χαρακτήρα που πρέπει οι άλλοι άνθρωποι να γνωρίσουν.

Μην φοβηθείτε να τους υπογραμμίσετε τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Πείτε τους αναλυτικά για ποιον λόγο κάποιος άλλος άνθρωπος θα τα αγαπήσει. Μοιραστείτε μαζί τους δικές σας προσωπικές στιγμές από την εφηβεία σας. Πείτε τους για το πόσο τρομοκρατημένοι ήσασταν την πρώτη μέρα στη Α’ Γυμνασίου.

Μιλήστε για δικές σας περιπτώσεις, όπου οι φίλοι σας, σας πρόδωσαν. Το παιδί θα νιώσει ότι δεν είναι μόνο του. Ότι δεν είναι απλά πολύ άτυχο και ότι αυτό συμβαίνει. Επίσης αν το παιδί πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού αναλάβετε δραστικά μέτρα.

Μιλήστε με τους υπεύθυνους καθηγητές και διευθυντές κι αν δείτε ότι δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση όπως θα έπρεπε απευθυνθείτε ακόμη και στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μίας τέτοιας παραμέλησης, έπεσε θύμα και το δικό μας παιδί. Οπότε μην αφήσετε μύγα να πέσει κάτω.

Φέρτε δικούς σας φίλους στο σπίτι

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να είναι ανοιχτά και κοινωνικά όταν εμείς είμαστε κλειστοί και δεν έχουμε παρέες. Φωνάξτε φίλους σας στο σπίτι και καλέστε το έφηβο παιδί σας να κάτσει μαζί σας.

Τα παιδιά στην εφηβεία πολύ συχνά δεν κάνουν φίλους επειδή νιώθουν ή δεν μπορούν να κάνουν συζήτηση. Όταν συναναστρέφονται με μεγαλύτερους ανθρώπους που νιώθουν άνετα και ανοίγουν θέματα συζήτησης μαζί τους, μαθαίνουν τους κανόνες της επικοινωνίας και αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες τους.

Δεν χρειάζεται να απογοητευτείτε αν το παιδί σας δεν ανοιχτεί με την πρώτη σε αυτή την τακτική. Τις πρώτες φορές μπορεί να είναι αμίλητο, ντροπαλό ή ακόμη και να βγει για πολύ λίγο από το δωμάτιό του. Μπορεί να μην θέλει να βγει και καθόλου. Μην το πιέσετε αν δεν θέλει να έρθει σε επαφή με τους φίλους ή τους γνωστούς σας.

Απλά φωνάξτε τους στο σπίτι συχνά και κάθε φορά μιλήστε στο παιδί να έρθει και αυτό. Αν οι φίλοι και οι γνωστοί σας έχουν παιδιά σε ίδια ηλικία πάνω κάτω, μπορείτε να βάλετε το συνομήλικο παιδί του φίλου σας να προτείνει στο παιδί να έρθει και αυτό στο τραπέζι. Με τον καιρό θα υποκύψει. Θέλει πείσμα και υπομονή.

Βρείτε του δραστηριότητες

Κάθε παιδί, όσο μοναχικό κι αν είναι έχει τα χόμπι του. Συζητήστε λοιπόν μαζί του για τα όνειρά του και γράψτε το σε δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα. Σίγουρα αυτό θα βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει νέα άτομα και να νιώσει την χαρά της κοινωνικοποίησης.

Κάτι για το τέλος

Κάθε γονιός μπορεί να νιώσει αν το παιδί του έχει ανάγκη την ψυχολογική υποστήριξη. Η εφηβεία είναι μία πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση κι αν το παιδί σας έχει ανάγκη κάποιες συνεδρίες τότε πρέπει να τις κάνει. Με την καθοδήγηση του ψυχολόγου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε φοβερή αλλαγή στον χαρακτήρα του παιδιού σας προς το καλύτερο.

Photo cover via: landk.edu.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη 

Close