φυσικά φαινόμενα-στο-διάστημα-που-θα-δούμε-στο-μέλλον-

Οι επιστήμονες μας παρουσιάζουν φυσικά φαινόμενα του μέλλοντος που θα μπορούμε να δούμε κι εμείς μόνο μία φορά στην ζωή μας.

Η φύση μας ευχαριστεί με πολλά εκπληκτικά γεγονότα. Έχουμε συνηθίσει σε μερικά από αυτά εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό οι βροχές μετεωριτών και οι εκλείψεις δεν θεωρούνται πλέον ως κάτι το ασυνήθιστο.

Αλλά υπάρχουν απολύτως εκπληκτικά φαινόμενα που συμβαίνουν τόσο σπάνια, που μπορούμε να τα δούμε κυριολεκτικά μόνο μία φορά στη ζωή μας.

Δείτε ακόμα Περίεργοι τρόποι βγαλμένοι από τον μεσαίωνα για να σώσετε τον γάμο σας

Αυτή είναι μια συλλογή από τα πιο ασυνήθιστα και σπάνια φυσικά φαινόμενα που θα δούμε αυτόν τον αιώνα. Σημειώστε τα ημερολόγιά σας, παρατηρητές του ουρανού. Διαβάστε παρακάτω:

14 Οκτωβρίου 2023 — Δαχτυλίδι της φωτιάς

Το δαχτυλίδι της φωτιάς είναι μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου που συμβαίνει όταν το φεγγάρι περνά ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη, αλλά το φεγγάρι είναι πολύ μακριά από τη Γη για να το μπλοκάρει εντελώς.

Γι’ αυτό το φεγγάρι φαίνεται μικρότερο από τον ήλιο και δεν το καλύπτει πλήρως. Σχεδόν όλη η Βόρεια Αμερική θα μπορεί να δει μια μερική έκλειψη ηλίου.

φυσικά φαινόμενα-στο-διάστημα-που-θα-δούμε-στο-μέλλον-

SIPA USA / SIPA / EAST NEWS

13 Απριλίου 2029 — ο αστεροειδής, Apophis, θα περάσει τη Γη σε σχετικά μικρή απόσταση.

φυσικά φαινόμενα-στο-διάστημα-που-θα-δούμε-στο-μέλλον-

© Phoenix CZE / Wikipedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Το σύμπαν μας είναι γεμάτο αστεροειδείς, από μικρά βότσαλα μέχρι γιγάντιους ογκόλιθους που μοιάζουν με βουνά, και οι περισσότεροι από αυτούς πλησιάζουν επικίνδυνα τη Γη. Ο Apophis είναι ένας από αυτούς.

Μετά την ανακάλυψή του το 2004, ο αστεροειδής είχε αναγνωριστεί ως ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη χάρη στο μεγάλο μέγεθός του. Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 1.210 πόδια, η οποία είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ.

Στις 13 Απριλίου 2029, ο αστεροειδής θα βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από την επιφάνεια του πλανήτη μας, λιγότερο από 20.000 μίλια (32.000 χιλιόμετρα) — πιο κοντά από την απόσταση των γεωσύγχρονων δορυφόρων.

Δείτε ακόμα Mαρτυρία σοκ: Με απήγαγαν εξωγήινοι πριν 50 χρόνια και μου είπαν για Covid – Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια αυτής της κοντινής προσέγγισης, το Apophis θα είναι ορατό σε όλους στην Γη που μένουν, στο ανατολικό ημισφαίριο χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίου ή κιαλιών. Αλλά αν το χάσετε για κάποιο λόγο, μην ανησυχείτε, το 2068, το Apophis θα επιστρέψει και θα πετάξει ξανά κοντά στη Γη.

26 Ιουνίου 2029 – η πιο σκοτεινή έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Μια έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται εντελώς στη σκιά της Γης. Στις 26 Ιουνίου 2029, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα δούμε μια από τις πιο σκοτεινές εκλείψεις τα τελευταία εκατό χρόνια. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα και 42 λεπτά.

Μερικές φορές, όταν συμβαίνει αυτό, το φεγγάρι φαίνεται έντονο κόκκινο και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό – αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως “Blood Moon”.

Αλλά μην ανησυχείτε, αν το βλέπετε αυτό, είναι απλώς επειδή οι κόκκινες ακτίνες διαπερνούν την ατμόσφαιρά μας πιο εύκολα. Η εκδήλωση θα εμφανιστεί καλύτερα στη Νότια Αμερική, επομένως μπορείτε να κλείσετε την πτήση σας τώρα.

8 Σεπτεμβρίου 2040 — παρέλαση των πλανητών

Η παρέλαση των πλανητών είναι ένα σπάνιο γεγονός όταν όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος παρατάσσονται. Το 2040, σύμφωνα με τη NASA, θα μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι μια ομάδα που περιλαμβάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο και το φεγγάρι.

φυσικά φαινόμενα-στο-διάστημα-που-θα-δούμε-στο-μέλλον-

© galacticus / Shutterstock.com

6 Δεκεμβρίου 2052 — το λαμπρότερο supermoon του αιώνα

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη έχει σχήμα αυγού, όχι ακριβώς στρογγυλή. Υπάρχουν λοιπόν 2 σημεία όταν ο πλανήτης είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από εμάς κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου.

Και επειδή το μέγεθος της τροχιάς του φεγγαριού ποικίλλει ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, το πλησιέστερο σημείο κάθε μήνα δεν είναι πάντα η ίδια απόσταση από τη Γη.

Το supermoon είναι όταν η πανσέληνος είναι ιδιαίτερα κοντά μας. Το φαινόμενο πήρε αυτό το όνομα επειδή, αυτές τις στιγμές, το φεγγάρι φαίνεται πολύ μεγάλο και έως και 30% φωτεινότερο από το συνηθισμένο.

Δείτε ακόμα Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό σου ανάλογα με τη χρονιά που γεννήθηκες

Το 2052, θα είναι η πιο κοντινή και φωτεινή υπερσελήνη αυτού του αιώνα. Ο αγαπημένος μας δορυφόρος θα είναι έως και 17.000 μίλια πιο κοντά μας από ό,τι συνήθως. Λοιπόν, αυτό θα είναι δύσκολο να το χάσετε!

24 Μαρτίου 2100 — το North Star θα είναι πιο κοντά στον αληθινό βορρά.

Το North Star ήταν διάσημο για το ότι ήταν η πρώτη πυξίδα ενός ναυτικού εδώ και αιώνες, βοηθώντας να δείξει πού βρίσκεται ο βορράς. Αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, το αστέρι δεν ταιριάζει ακριβώς με το βορρά.

Ο πλανήτης μας δεν έχει σταθερό άξονα, καθώς η Γη κινείται στο διάστημα με το χρόνο, περιστρέφοντας σαν γιγάντιος πλωτήρας. Έτσι, ο Βόρειος Αστέρας δεν βρίσκεται ακριβώς στον άξονα περιστροφής της Γης, στην πραγματικότητα περνά μέσα από τον ουρανό κάθε βράδυ. Το τόξο είναι τόσο μικρό που οι άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν.

Ωστόσο, στις 24 Μαρτίου 2100, το Πολικό Αστέρι θα εμφανιστεί επιτέλους πάνω από τον πραγματικό βορρά του πλανήτη μας. Μετά από αυτό, θα αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται ξανά και θα επιστρέψει εκεί μόνο μετά από 26.000 χρόνια. Αυτό λοιπόν είναι πραγματικά ένα σπάνιο γεγονός.

φυσικά φαινόμενα-στο-διάστημα-που-θα-δούμε-στο-μέλλον-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close