7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

7 πράγματα για τους αριστερόχειρες που μάλλον δεν γνώριζες. 7 πράγματα για τους αριστερόχειρες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και μάλλον δεν γνώριζες.

Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι δεξιόχειρες όμως ένα πολύ σημαντικό μέρος του κόσμου είναι αριστερόχειρες. Όταν λέμε αριστερόχειρες, εννοούμε ότι είναι άνθρωποι που γράφουν με το αριστερό και που γενικά το αριστερό τους χέρι τους βολεύει περισσότερο από το δεξιό.

Υπήρχαν πολλές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες για τους αριστερόχειρες όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτά όμως έχουν περάσει στο παρελθόν και σήμερα θα δούμε μαζί σας 7 πράγματα για τους αριστερόχειρες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και μάλλον δεν γνώριζες. Διαβάστε παρακάτω: 

πράγματα για τους αριστερόχειρες που μάλλον δεν γνώριζες: Ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο είναι αριστερόχειρας.

Τον Απρίλιο του 2020, δημοσιεύτηκε μια από τις πιο φιλόδοξες μελέτες για τους αριστερόχειρες, αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον το 10,6% των ανθρώπων στον κόσμο γεννιούνται με αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή περίπου ένας στους 10 ανθρώπους.

Η παραλλαγή κυμαίνεται από 9,3% έως και 18%, αλλά εξαρτάται από την περιοχή. Ωστόσο, σε ορισμένους πολιτισμούς αυτό το γενετικό χαρακτηριστικό εξακολουθεί να θεωρείται ότι συνδέεται με αρχαίες έννοιες του κακού, αποκαλώντας τους αριστερόχειρες απαίσιους και εμποδίζοντας τα παιδιά να αναπτυχθούν ως τέτοιοι από μικρή ηλικία.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Οι αριστερόχειρες φαίνεται πως είναι πιο ανταγωνιστικοί

Ένα περίεργο πράγμα για τους αριστερόχειρες είναι ότι το να έχουν ένα διαφορετικό κυρίαρχο χέρι τους κάνει καλύτερους σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες (π.χ. μια μάχη σώμα με σώμα). Αυτό συμβαίνει γιατί οι δεξιόχειρες έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν ανθρώπους και εργαλεία που δεν αμφισβητούν τις δεξιότητές τους.

Δείτε ακόμα Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα που δυσκολεύουν τους δεξιόχειρες κάνουν με ευκολία οι αριστερόχειρες

Ωστόσο, στην καθημερινή ζωή, οι αριστερόχειρες έχουν να αντιμετωπίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για δεξιόχειρες και πρέπει να συνυπάρχουν με άτομα που λειτουργούν με την αντίθετη πλευρά του σώματός τους, ανοίγοντας το πεδίο δράσης τους και στις δύο πλευρές και έτσι αποκτώντας ένα φυσικό πλεονέκτημα.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Το να είσαι αριστερόχειρας είναι γονιδιακό.

Το αν ένα μωρό γεννιέται αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας είναι θέμα γενετικής και δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν περισσότερες από 40 πτυχές του DNA μας που μας κάνουν να προτιμάμε το ένα ή το άλλο χέρι.

Το γεγονός ότι ένας από τους γονείς είναι αριστερόχειρας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τα παιδιά τους να γεννηθούν με αυτό το χαρακτηριστικό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η γενετική, αλλά και το περιβάλλον και τα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μαζί σηματοδοτούν την τάση για αριστερόχειρες.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Υπάρχουν περισσότεροι αριστερόχειρες άντρες παρά γυναίκες.

Ο πλανήτης αποτελείται από περισσότερους δεξιόχειρες παρά αριστερόχειρες, αλλά στον κόσμο των αριστερόχειρων κυριαρχεί το αρσενικό φύλο.

Οι άνδρες έχουν 12% πιθανότητα να γίνουν αριστερόχειρες, ενώ το ποσοστό αυτό για τις γυναίκες είναι στο 10%. Και ενώ η διαφορά του 2% μοιάζει άσχετη, με την ήδη χαμηλή πιθανότητα να είσαι αριστερόχειρας, είναι αρκετά ουσιαστική.

Δείτε ακόμα Δίδυμα αδέρφια: Δες τα 10 απίστευτα πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες

Ένα καλό παράδειγμα μπορεί να βρεθεί στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 8,6% των γυναικών είναι αριστερόχειρες, με το ποσοστό για τους άνδρες να είναι 10,6%.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Τα περισσότερα καγκουρό είναι αριστερόχειρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology αποκάλυψε ότι, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους, τα καγκουρό είναι πιο πιθανό να γεννηθούν αριστερόχειρα.

Αυτό παρατήρησε μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που μελέτησαν διαφορετικές ράτσες όπως το κόκκινο καγκουρό, το ανατολικό γκρίζο καγκουρό, το κοκκινολαιμικό καγκουρό και το καγκουρό δέντρο, μεταξύ άλλων.

Το εύρημα τους ήταν ότι ακόμα κι αν τα μαρσιποφόρα τρέφονται με 2 ή 4 πόδια, ανάλογα με τη ράτσα και ανεξάρτητα από το φύλο τους, έχουν πολύ έντονη τάση να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους με την αριστερή πλευρά γενικά.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Η Ολλανδία είναι η χώρα με τους περισσότερους αριστερόχειρες

Τώρα γνωρίζουμε ότι μόνο το 10% των ανθρώπων γεννιούνται αριστερόχειρες. Ωστόσο, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ολλανδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αριστερόχειρων, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περιοχές με τα λιγότερα άτομα με αυτή τη πλευρικότητα είναι η Ιαπωνία και η Κίνα, με 4,70% και 3,50% του πληθυσμού τους αντίστοιχα.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Τα κατοικίδιά μας είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρα.

Δεν είναι μόνο τα καγκουρό που μπορούν να είναι αριστερόχειρα. Αυτή η γενετική ιδιαιτερότητα μπορεί να φτάσει και στα κατοικίδια μας. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το 63% των σκύλων προτιμούν τη χρήση ενός ποδιού, ενώ το 37% δεν έδειξε καμία κλίση για κάποια συγκεκριμένη πλευρά.

Το 32% των σκύλων έδειξε προτίμηση στη δεξιά πλευρά και το 31% στη χρήση του αριστερού ποδιού. Όσον αφορά τις γάτες, το 75% έδειξε προτίμηση για ένα μόνο πόδι, ενώ το 25% χρησιμοποίησε και τα δύο άκρα αδιάκριτα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι θηλυκές γάτες είναι πιο πιθανό να είναι δεξιόχειρες από τις αρσενικές γάτες.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

Μπόνους: Διασημότητες που ίσως δεν ξέρατε ότι είναι αριστερόχειρες

Στη μουσική, την επιστήμη, την υποκριτική και γενικά τις τέχνες, υπάρχουν (και υπήρξαν) και άνθρωποι που είναι αριστερόχειρες και θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς παρακάτω:

Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker, Tim Allen, David Bowie, Ben Stiller, Jennifer Lawrence, Owen Wilson, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Nicole Kidman, Tina Fey, Tom Cruise, Jim Carrey, Lisa Kudrow, μεταξύ πολλών άλλων διασημοτήτων.

7-πράματα-που-δεν-γνώριζες-για-τους-αριστερόχειρες-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close