Δεν μπορείτε να προσανατολιστείτε εύκολα ακόμη και στη πόλη σας. Χάνεστε με το παραμικρό, ξεχνάτε πανεύκολα που βρίσκεται μία διεύθυνση. Αυτά περιγράφουν την γεωγραφική δυσλεξία και θα δούμε τί είναι ακριβώς και πως την αντιμετωπίζουμε.
Άλλο ένα άρθρο που το εμπνεύστηκα ύστερα από προσωπικό μου βίωμα. Κατάγομαι από την Χαλκίδα, μία μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου και τα τελευταία χρόνια ζω στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, τόσο στη Χαλκίδα που είναι μικρή όσο και στη Θεσσαλονίκη, που μπορεί να είναι πιο μεγάλη, αλλά είναι εύκολη πόλη, εγώ χάνομαι συνέχεια.
Ποτέ δεν ξέρω που βρίσκεται οποιαδήποτε διεύθυνση, βάζω gps ακόμη και για προορισμούς που άλλοι τους ξέρουν σαν την παλάμη τους και φυσικά όταν πηγαίνω κάπου με παρέα, ποτέ δεν θυμάμαι πως πήγαμε. Απλά ότι φτάσαμε.
Φυσικά αυτό έχει αποτελέσει αφορμή για πειράγματα στις παρέες. Κι ενώ δεν ήξερα που να αποδώσω αυτό μου το…κουσούρι, έμαθα ότι λέγεται γεωγραφική δυσλεξία. Και θα δούμε μαζί παρακάτω τί είναι ακριβώς και τί μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Κάλεσε τα πεθερικά της στο σπίτι να τους κάνει το τραπέζι και πέθαναν όλοι
Δημοσιεύθηκε μία μελέτη στο Nature από την οποία διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται συχνά με δραστηριότητες που προκαλούν τη χωρική τους αντίληψη, όπως για παράδειγμα το gaming, η τακτική πλοήγηση σε νέες διαδρομές αλλά και η πεζοπορία, τείνουν να έχουν καλύτερες δεξιότητες κατεύθυνσης.
Photo via: in.gr
Αντιθέτως, όσοι χρησιμοποιούν για ψύλλου πήδημα το GPS (καλή ώρα), αποφεύγουν να προκαλούν τις ικανότητές τους στη πλοήγηση μέσω της οδήγησης ή του περπατήματος (καλή ώρα) δεν αναπτύσσουν ποτέ καμία ισχυρή αίσθηση κατεύθυνσης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου. Είναι μία κρίσιμη περιοχή για τη μνήμη και τη χωρική πλοήγηση, κάτι σαν το προσωπικό σας, βιολογικό GPS. Οι άνθρωποι λοιπόν που εμπλέκουν ενεργά τον ιππόκαμπό τους με την πλοήγηση σε νέα περιβάλλοντα, αναπτύσσουν νοητικούς χάρτες και εκπαιδεύονται στον προσανατολισμό.
Πήγαν διακοπές και γέμισε το δωμάτιο τους 2000 έντομα – Βίντεο
Με λίγα λόγια ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου μας θέλει εξάσκηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείται το GPS και δε ζορίζεστε ούτε λίγο στο να κατευθυνθείτε μόνοι σας, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου εξασθενεί κατά μία έννοια όσων αφορά τον προσανατολισμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι σε πρώτη φάση να μην φοβάστε ότι θα χαθείτε. Να αφήνετε λίγο τον προσανατολισμό σας να σας καθοδηγήσει και να μην χρησιμοποιείτε αμέσως το GPS.
Photo via: ethnos.gr
Επίσης βοηθούν πολύ και ορισμένα video games. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα video games που περιλαμβάνουν την περιπλάνηση, βοηθούν στην καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού.
Μετέωρα : Είχε να πατήσει στην δουλειά του απο το 2011 και επέστρεψε μετά απο 13 χρόνια
Με λίγα λόγια, περιπλανηθείτε περισσότερο, ζήστε τη περιπέτεια μέσα στη πόλη…και ξεκινήστε να εξασκείται τον προσανατολισμό σας. Γιατί χανόμαστε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Photo via: ethnos.gr
Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά