Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο, άνοιξε πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο, έριξε 30 σφαίρες και σκότωσε γιατί… απλά δεν της άρεσαν οι Δευτέρες.

Αυτό θα κάνει τις Δευτέρες πιο ζωντανές». Με αυτή τη φράση υποδεχόταν την μιντιακή προσοχή πάνω της η 16χρονη Μπρέντα Αν-Σπένσερ, όταν στα τέλη των 70s άνοιγε πυρ σε ένα σχολείο και έριχνε 30 σφαίρες επειδή…δεν της άρεσαν οι Δευτέρες!

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Δείτε ακόμα: Σεπτέμβριος του 1968: Η μεγαλύτερη τραγωδία πριν από τα Τέμπη. Ο μοχλός κινδύνου που κανείς ποτέ δεν έμαθε ποιος τράβηξε και το προειδοποιητικό σήμα που αγνοήθηκε

Η Μπέντα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1962, σε μια εποχή όπου το Give Peace A Chance ήταν το μόνο. Αλλά η ίδια δεν θα έδινε και πολύ chance στην peace.

Πέρασε τα χρόνια της με τον πατέρα της Γουάλας, με τη μητέρα της να είναι εξαφανισμένη. Λέγεται πως ο μπαμπάς της την κακοποιούσε.

Αυτό που δεν λέγεται, αλλά ήταν fact, αφορούσε στο πάθος του με τη συλλογή όπλων, ένα πάθος στο οποίο έβαλε και την Μπρέντα. Από τη στιγμή που έπιασε όπλο στα χέρια της, η Μπρέντα είχε αποφασίσει να μην ασχοληθεί με όσα προσιδιάζουν στην ηλικία της και το γύρισε στα ναρκωτικά και τις κλοπές. Το σχολείο την έβλεπε σπάνια.

Με αυτό που ακολούθησε, καλύτερα να μην την έβλεπε ποτέ ξανά.

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Η μέρα της επίθεσης της Μπρέντα Σπένσερ

Μια εβδομάδα πριν στοχεύσει με το ημιαυτόματο στο σχολείο, η Μπρέντα είχε πει σε φίλη της πως θα κάνει κάτι μεγάλο για να αποκτήσει φήμη.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1979 απέναντι από το Grover Cleveland Elementary στο Σαν Ντιέγκο, η Μπρέντα είχε χωθεί πίσω από την κουρτίνα στο παράθυρο και παρακολουθούσε τα παιδιά που περίμεναν στην πύλη να ανοίξει. Είχε μόλις καταναλώσει τα χάπια για την επιληψία που έπαιρνε, μαζί με ουίσκι.

Όπως ήταν τα παιδιά σε μια ουρά, η Μπρέντα άνοιξε το παράθυρο, έβγαλε το ημιαυτόματο πολυβόλο που της είχε πάρει ο μπαμπάς της για δώρο Χριστουγέννων και έριχνε προς πάσα κατεύθυνση.

Δείτε ακόμα: Νεράιδα : Σαν σήμερα το μακελειό του Κοεμτζή για μια παραγγελία

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Μετά από 30 σφαίρες που εκτοξεύτηκαν παντού, ο διευθυντής Μπέρτον Ραγκ και ο συνοδός Μάικλ Σούκαρ έπεσαν νεκροί στην προσπάθεια να προστατεύσουν τα παιδιά. Απ’ αυτά, κανένα δεν πέθανε, ευτυχώς, και τραυματίστηκαν μόνο 8, ενώ κι ένας αστυνομικός που έσπευσε στο σχολείο, τραυματίστηκε.

Για 20 λεπτά έριχνε η Σπένσερ και επικράτησε χάος. Όταν ολοκλήρωσε, και με την αστυνομία να πλησιάζει στο σημείο του μαζικού πυροβολισμού, κλειδαμπαρώθηκε σπίτι της και περίμενε.
Η Μπρέντα άκουσε τους διαπραγματευτές της αστυνομίας να της ζητούν να βγει έξω, η ίδια όμως απειλούσε πως θα βγει με όπλο και θα πυροβολήσει ξανά, αν την αναγκάσουν να αφήσει το σπίτι της.

Έξι ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις πριν η Μπρέντα παραδοθεί και σε αυτό το διάστημα είχε προλάβει να δώσει μέχρι και τηλεφωνική συνέντευξη στην The San Diego Union-Tribune.

Προς έκπληξη όλων, το μόνο που χρειαζόταν για να πειστεί, ήταν ένα whopper από τα Burger King που της έταξε ένας αστυνομικός.

Από τη σύλληψη της Μπρέντα και μετά, άρχισε να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η υπόθεση.

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Δείτε ακόμα: Σεισμός στον Κορινθιακό: Σαν σήμερα ο Εγκέλαδος του 1981 που πήρε μαζί τους δεκάδες ψυχές

«Δε μου αρέσουν οι Δευτέρες»

Η Μπρέντα είχε επιτεθεί ξανά πριν έναν χρόνο στο σχολείο, αυτή τη φορά με ένα πιστόλι. Είχε όμως ρίξει μόνο στα τζάμια των παραθύρων και κανείς δεν είχε τραυματιστεί. Είχε συλληφθεί και τότε, αλλά ούτε το γεμάτο ποινικό της μητρώο ήταν αρκετό να την κρατήσει μέσα. Βγήκε με αναστολή.

Σε αυτό το διάστημα, ο υπεύθυνος της αναστολής της είχε προτείνει να μπει σε ψυχιατρική κλινική για κατάθλιψη η Μπρέντα, αλλά ο πατέρας της δεν το επέτρεψε. Προτιμούσε να της παίρνει όπλα για δώρο. «Του είχα ζητήσει ραδιόφωνο και μου είχε αγοράσει όπλο. Ένιωθα λες και ήθελε να αυτοκτονήσω», θα έλεγε αργότερα.

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Στα 16 της χρόνια η Μπρέντα θα έπρεπε να δικαστεί και θα δικαζόταν ως ενήλικας λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος της. Στη δίκη που κράτησε μερικούς μήνες, η Μπρέντα Αν-Σπένσερ αποδέχτηκε τις κατηγορίες για τους δύο νεκρούς, ενώ για τις απόπειρες δολοφονίας 9 ανθρώπων, οι κατηγορίες εξέπεσαν.

«Το έκανα γιατί δε μου αρέσουν οι Δευτέρες», είχε πει στην απολογία της, προλαβαίνοντας τους U2 που τραγούδησαν το Sunday Bloody Sunday. Η ίδια έφτιαξε μια Αιματοβαμμένη Δευτέρα!
Δεν γλύτωσε πάντως τα ισόβια όσο κι αν η αιτιολογία της θα περνούσε ως legit στους μισούντες την Δευτέρα.

Ισόβια, ήτοι 25 χρόνια φυλακής, κι ας προσπαθούσαν οι συνήγοροι της να πείσουν πως η δράση της ήταν προϊόν χαπιών που της έδινε ο πατέρας της, ο οποίος μεταξύ άλλων την κακοποιούσε σεξουαλικά. Αν και δεν αποδείχτηκε ποτέ, ο πατέρας της παντρεύτηκε μια 17χρονη συγκρατούμενη της Μπρέντα, που είχαν εκπληκτική ομοιότητα.

Τα 25 χρόνια έγιναν 45 και στα 61 της, η Μπρέντα παραμένει φυλακισμένη στο Ίδρυμα Γυναικών της Καλιφόρνια στην Κορόνα.

Δείτε ακόμα: Έγκλημα τιμής ή πλεκτάνη. Το χρονικό του ειδεχθούς εγκλήματος, που συγκλόνισε την Ελλάδα την δεκαετία του 60

Η 16χρονη δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η «μητέρα» όλων των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία στην Αμερική

Η επίθεση της Μπρέντα ήταν μια από τις πρώτες που εμπίπτουν στην κατηγορία School Shooting, δηλαδή μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο, ένα «trend» που σχεδόν κάθε χρόνο φέρνει θύματα, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή στο Ουβάλντε του Τέξας.

Η Μπρέντα Σπένσερ, από τις καταθέσεις της και τις μαρτυρίες όσων την έχουν συναναστραφεί, φαίνεται πως ήθελε να γίνει απλά διάσημη.
Όταν οι The Boomtown Rats έγραψαν, εμπνευσμένοι από την αιτιολογία της, το I Don’t Like Mondays, η Μπρέντα έστειλε στον τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ ένα γράμμα όπου του εξέφραζε τον ενθουσιασμό της που με αυτό το τραγούδι την έκανε διάσημη.

Φαίνεται πως η Μπρέντα δεν ένιωθε και πολύ άσχημα που είχε αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αν και σε συνέντευξή της το 1993 έδειχνε μεταμέλεια και οδύνη για τα εγκλήματα της.

Πριν 22 χρόνια, σύμφωνα με το menshouse.gr το 2001, είχε αναφερθεί με μια τρόπον τινά ικανοποίηση στην αιματηρή αλυσίδα περιστατικών που τον πρώτο κρίκο είχε βάλει η ίδια. «Κι αν τους ενέπνευσα εγώ;», είχε ρωτήσει την επιτροπή που θα έκρινε για την αποφυλάκισή της με αναστολή.

Όλοι μισούν τις Δευτέρας, αλλά η Μπρέντα Σπένσερ, με αυτό που έκανε, έγινε ο θιασώτης αυτού του μίσους και πήρε στον λαιμό της δύο ανθρώπους…

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Close