Η γάτα – δήμαρχος: Xωριό εμπιστεύτηκε ένα τετράποδο περισσότερο από τους ανθρώπους

Απίστευτο και όμως αληθινό : Xωριό εμπιστεύτηκε ένα τετράποδο περισσότερο από τους ανθρώπους – Η γάτα δήμαρχος που που  βρέθηκε  στη δημαρχία χωριού. 

Γάτα ο δήμαρχος; Όχι ακριβώς. Το ορθότερο ήταν: ο δήμαρχος ήταν γάτα, αλλά και πάλι η μεταφορική του έννοια θα παραπλανούσε τους αναγνώστες. Με τέσσερις λέξεις λοιπόν: Η γάτα που έγινε δήμαρχος. Παιδικό παραμύθι; Κάθε άλλο. Αληθινή ιστορία μεγάλων!

Αν ζητούσες από κάποιον κάτοικο της Talkeetna, της Αλάσκα, να σου περιγράψει τον δήμαρχο της πόλης του, κάπως έτσι θα άρχιζε την αφήγησή του: «Είναι χνουδωτός, πορτοκαλί, παιχνιδιάρης, δεν μιλάει ποτέ του, δεν έχει χέρια να σφίγγει άλλα χέρια, ούτε να χαιρετάει στις συγκεντρώσεις, και κοιμάται όλη μέρα…».

Δείτε επίσης : 11 πολύ περίεργα έθιμα γάμων από διάφορα μέρη του κόσμου

Η γάτα – δήμαρχος: Xωριό εμπιστεύτηκε ένα τετράποδο περισσότερο από τους ανθρώπους

Κι έπειτα από αυτή την περιγραφή έρχεται εύλογα η ερώτηση στο στόμα: Μα καλά, γάτα είναι;». Ακριβώς! Ο δήμαρχος ήταν γάτα, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα 21 Ιουλίου του 2016. Απίστευτο κι όμως… αμερικάνικο!

Η πόλη Talkeetna βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στην πρωτεύουσα της Αλάσκα Anchorage και στους πρόποδες του εθνικού πάρκου Denali, στο νότο· είναι μια ιδιόμορφη κοινότητα, γνωστή για κάποια περίεργα πράγματα (εκτός από τη γάτα δήμαρχο). Το ένα είναι το Moose Dropping Festival στη διάρκεια του οποίου ρίχνεται από ένα ελικόπτερο κοπριά της άλκης και οι θεατές μαντεύουν πού θα προσγειωθεί! Ένα άλλο είναι το Wilderness Woman Contest, όπου οι γυναίκες της περιοχής δοκιμάζουν τη σωματική τους ρώμη σε παιχνίδια δύναμης, όπως πετώντας κορμούς δένδρων και κυνηγώντας άλκες. Με λιγότερους από 900 κατοίκους, η λέξη «χωριό» αποδίδει περισσότερο την ιδιότητα της Talkeetna.

Το 1997, ήταν η χρονιά που η εκλογή δημάρχου προκάλεσε τη δυσφορία, αλλά και την αδιαφορία των κατοίκων σύμφωνα με το ethnos.gr , με κανέναν από τους υποψηφίους να θεωρείται αρκετά άξιος να υποστηριχτεί.

Δείτε επίσης : Τα 7 περίεργα σημάδια που μαρτυρούν την ευφυΐα σας!

Τότε, ο Lauri Stec, διευθυντής στο καταστήματος Nagley’s General Store, διάλεξε ένα γατάκι μέσα από ένα κουτί και το ονόμασε «Stubbs». Παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το γατί, γιατί «ήταν ο μοναδικός που άξιζε την ψήφο τους…»! Ένας δημοφιλής πολιτικός μόλις είχε «γεννηθεί». Οι κάτοικοι της Talkeetna υπερψήφισαν τον Stubbs και ο πορτοκαλί γάτος έγινε ο δήμαρχος του τόπου τους!

Ο δήμαρχος και οι απαιτήσεις του

Η γάτα – δήμαρχος: Xωριό εμπιστεύτηκε ένα τετράποδο περισσότερο από τους ανθρώπους

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αν και ιδιόρρυθμοι, οι κάτοικοι του χωριού δεν ήταν και εντελώς τρελοί: η θέση του δημάρχου ήταν σχεδόν συμβολική. Δεν λάμβανε αποφάσεις, δεν ήταν αυτό ο υπέυθυνος για την φορολογία, ούτε νομοθετούσε… Έτσι προτίμησαν ένα συμπαθές τετράποδο. Ο πορτοκαλί δήμαρχος τριγύριζε πια στην πόλη πίνοντας νερό από τις μικρές λακκούβες του δρόμου και κάνοντας επισκέψεις στο General Store – το γραφείο του. Οι μόνες απαιτήσεις του δημάρχου Stubbs ήταν η προσοχή και τα χάδια όταν το επιθυμούσε. Και παρόλο που ο χνουδωτός δήμαρχος δεν είχε τη ρητορική ικανότητα ενός τυπικού πολιτικού, πάντα τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις. Ο Stubbs υπηρέτησε την Talkeetna για 20 χρόνια.

Η θητεία του Stubbs κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσεις τον σκύλο που τον αντιπαθούσε και του επιτέθηκε κάποτε με λύσσα, του τρύπησε τον πνεύμονα, του έσπασε ένα δυο κόκκαλα, αλλά κατά τα άλλα τον άφησε να ζήσει. Από το 2015 όμως ο δήμαρχος είχε αρχίσει να κουράζεται και να μειώνει τις επισκέψεις του στο… Γραφείο του. Σταμάτησε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, απέφευγε τους επίμονους και περίεργους τουρίστες και κοιμόταν όλο και περισσότερο τα μεσημέρια. Και ο γάτος – δήμαρχος συνέχισε απρόσκοπτα τα καθήκοντά του μέχρι που τον βρήκε ο θάνατος στον ύπνο του ένα πρωινό του 2016.

 

Δείτε επίσης : 11 πραγματικά περίεργα κρεβάτια και ένας ελληνικός καναπές πατέντα!

Ήταν θησαυρός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του», είπαν οι οπαδοί του Stubbs. Οι κάτοικοι του χωριού της Αλάσκα τώρα έχουν χρίσει δήμαρχο τον αδελφό του Stubbs. Και ο σκύλος έχει χάσει τον ύπνο του με τη νέα ήττα του…

Close