Ο λόφος των Σταυρών: Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς

Ο λόφος των Σταυρών είναι ένα από πιο μυστηριώδη μέρη του πλανήτη. Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς, από μικροσκοπικούς μέχρι ύψους τεσσάρων μέτρων προκαλεί δέος και ανατριχιλα.

Ο “Λόφος των Σταυρών”, είναι μια περιοχή προσκυνήματος κοντά στην  πόλη Σιαουλιάι. Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες να ισοπεδωθεί το σημείο τουλάχιστον τρεις φορές κατάφερε και διατηρήθηκε στο πέρασμα των ετών.

Ο λόφος των Σταυρών: Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς

Ιερά Μονή Κηπίνας: Το εντυπωσιακό μοναστήρι με την πλούσια ιστορία που κρέμεται από τα βράχια και προκαλεί δέος.

Περίπου 100.000 σταυροί όλων των μεγεθών – Από μικροσκοπικούς μέχρι ύψους τεσσάρων μέτρων

Λίγο έξω από τη βιομηχανική πόλη Siauliai στη βόρεια Λιθουανία, ο Λόφος των Σταυρών (Kryziu Kalnas) προσελκύει χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Αυτός ο μικρός λόφος στη μέση καλλιεργήσιμων εκτάσεων φιλοξενεί περίπου 100.000 σταυρούς όλων των μεγεθών, από μικροσκοπικούς ξύλινους σταυρούς μέχρι σταυρούς ύψους τεσσάρων μέτρων, χειροποίητους από μέταλλο κ.α. προκαλώντας δέος αλλά και ανατριχίλα στους επισκέπτες του.

Ενώ καταστράφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο Λόφος των Σταυρών αποτελεί απόδειξη της γενναιότητας της Λιθουανίας σε ταραχώδεις καιρούς.

Ο λόφος των Σταυρών: Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς

Λιθουανία: Ο λόφος των Σταυρών που προκαλεί ανατριχίλα

Η παράδοση σχετικά με την τοποθέτηση των σταυρών στη συγκεκριμένη τοποθεσία ξεκίνησε το 1850 (ή ίσως και νωρίτερα), όταν οι κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να τιμήσουν τα θύματα της εξέγερσης του 1831 κατά της τσαρικής κυβέρνησης, αναφέρει το culturetrip.com.

Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης της Σύμης: Ότι του ζητήσεις θα στο δώσει  Τα τάματα στα μπουκάλια φτάνουν στο μοναστήρι από κάθε γωνιά της γης με Θεϊκό τρόπο

Ο αριθμός των σταυρών αυξήθηκε μετά από μια εξέγερση το 1863 και λίγο αργότερα, ο Λόφος των Σταυρών έγινε γνωστός ως ιερό θέαμα, με τους προσκυνητές να αρχίζουν να τον επισκέπτονται, κυρίως κατά τη σοβιετική εποχή. Με την πάροδο του χρόνου, οι Σοβιετικοί άρχισαν να θεωρούν τον λόφο σύμβολο εχθρότητας ενάντια στην κυριαρχία τους, και έτσι οι σταυροί κάηκαν, καταστράφηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν ως παλιοσίδερα.

Ο λόφος των Σταυρών: Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς

Ως πράξη αλληλεγγύης, οι Λιθουανοί συνέχισαν να τοποθετούν κρυφά σταυρούς στον τότε κατεστραμμένο λόφο έως ότου τοποθετήθηκαν περίπου 500 σταυροί εκ νέου στον λόφο μέχρι το 1973 περίπου. Οι σταυροί καταστράφηκαν ξανά από τους Σοβιετικούς με το Σοβιετικό Στρατό να στέλνει στη συνέχεια στρατεύματα για να φρουρήσουν το λόφο με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω διαδηλώσεις. Παρόλα αυτά, γενναίοι Λιθουανοί συνέχισαν να επισκέπτονται τον λόφο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με νέους σταυρούς να εμφανίζονται κάθε μέρα.

Μετά την ανάκτηση της ελευθερίας της Λιθουανίας, ο Λόφος των Σταυρών πλημμύρισε και πάλι με αμέτρητους σταυρούς: μεγάλους, μικρούς, ξύλινους, μεταλλικούς, πέτρινους και από οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα νέα για τον γεμάτο σταυρούς λόφο της Λιθουανίας έφτασαν στον κόσμο και στις 7 Σεπτεμβρίου του 1993, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφτηκε τον Λόφο των Σταυρών. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 σταυροί επί του παρόντος στην τοποθεσία.

Παναγιά Καταφυγιώτισσα: Το μοναστήρι έργο τέχνης που είναι σφηνωμένο στα βράχια και ήταν άγνωστο πολεμικό καταφύγιο

Ο λόφος των Σταυρών: Το ιερό σημείο προσκυνήματος στη Λιθουανία με τους 100.000 σταυρούς

Σήμερα, σύμφωνα με το www.newsbeast.gr οι επισκέπτες του αξιοθέατου μπορούν να τοποθετήσουν τον δικό τους σταυρό στο Λόφο των Σταυρών, ενώ για να προσεγγίσουν το περίεργο αυτό μνημείο χρειάζονται περίπου 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο από το Βίλνιους.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Μέγα Σπήλαιο: Το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα με την μαρτυρική ιστορία που προκαλεί δέος και ο σπουδαίος ρόλος του στην επέλαση του Ιμπραήμ

Η επίσκεψη είναι δωρεάν και ο λόφος είναι ανοιχτός 24 ώρες την ημέρα, ενώ λειτουργεί και κέντρο επισκεπτών, απ’ όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί -τι άλλο- σταυρούς, εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

 

Close