Αυτή είναι η μοναδική ελληνική λέξη που ξεκινά από «ζν»

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι από τις ωραιότερες και πιο θαυμαστές γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο! Ο πλούτος του λεξιλογίου και η μοναδικότητα των λέξεων είναι κάτι που αναγνωρίζεται σε όλη την υφήλιο.

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει λέξεις της αρχαίας ελληνικής που δεν υπάρχουν αντίστοιχες πουθενά, ειδικά όταν αυτές ξεκινούν από “ζν”!

Κι αυτό γιατί η λέξη που ξεκινά από «ζν» είναι μόνο μία και μάλιστα υπάρχει σε πολλές ομηρικές μεταφράσεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Δείτε επίσης Τα αρχαία ελληνικά ονόματα τα πιο δημοφιλή στον πλανήτη! Δείτε ποια επιλέγουν

Ο λόγος για το «Ζνίχι», που δεν είναι κάποια παραλλαγή της λέξης νύχι, σε κάποια τοπική διάλεκτο.

H λέξη, η μοναδική στην ελληνική γλώσσα που ξεκινάει από «ζν», χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πίσω μέρος του λαιμού, τον σβέρκο, τον αυχένα.

Οπως αναφέρει ο Νίκος Σαραντάκος στο βιβλίο του «Λέξεις που χάνονται», η λέξη «Ζνύχι» στάθηκε αφορμή για να υπάρξουν γνωμοδοτήσεις ακαδημαϊκών ώστε να σταματήσει να διδάσκεται η μετάφραση της Οδύσσειας του Σιδέρη, επειδή ανέφερε λέξεις που τείνουν προς αφανισμό όπως το ζνίχι.

Δείτε επίσης Απλές και ωραίες ασκήσεις για εμπλουτισμό λεξιλογίου και βελτίωση γραπτής έκφρασης

Η λέξη οπως γράφει το usay.gr εμφανίζεται σε κάποιες παροιμίες όπως: «το φιλότιμο μαυρίζει το ζνίχι». Ακόμα εμφανίζεται σε στίχο του Βάρναλη: «στο κρουστό σου ζνίχι το μαυριδερό. Η ετυμολογία της δεν έχει οριστεί αν και πιθανολογείται η σλαβική της καταγωγή.

Υπάρχει επιπλέον μια σχετική προσέγγιση που θέλει τη λέξη να προέρχεται από το ινίον.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Close