ποδόμακτρο_τι_είναι_και_ποια_ήταν_η_χρήση_του_

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα παλιό αντικείμενο μιας άλλης εποχής  το ποδόμακτρο! Σίγουρα αν έχεις περάσει έξω από κάποιο παλιό σπίτι θα έχεις προσέξει το ποδόμακτρο. Ένα μία σιδερένια ορθογώνια λάμα που τοποθετούνταν δίπλα από τις εισόδους στα παλιά σπίτια.

Τα παλιά αντικείμενα πάντα μας γοήτευαν. Όταν περνάμε έξω από εγκαταλελειμμένα παλιά σπίτια ή εργοστάσια και διατηρητέα κτήρια έχουμε μία γλυκιά μελαγχολία και ένα δέος, για έναν χώρο που παλιότερα έσφυζε από ζωή και τώρα έχει ερημώσει. Είναι σύμβολα της παλιάς Ελλάδας.

Έτσι και με τα παλιά αντικείμενα, κάθε φορά που τα βλέπουμε, θέλουμε να μάθουμε ποια ήταν η χρησιμότητά τους παλιά. Γιατί τα παλιά αντικείμενα, μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε για το ποδόμακτρο και ποια ήταν η χρήση του. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι το ποδόμακτρο;

Το ποδόμακτρο είναι μία σιδερένια ορθογώνια λάμα όπως αναφέραμε και στον πρόλογο και τοποθετούνταν στις εισόδους των παλιών σπιτιών. Ονομαζόταν ποδόμακτρο ή ξελασπωτήρας εξώπορτας. Είχε έναν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης που πολλοί σήμερα αγνοούν.

ποδόμακτρο_τι_είναι_και_ποια_ήταν_η_χρήση_του_

Η λέξη ποδόμακτρο προέρχεται από το πόδι και το μάκτρον. Το μάκτρον σημαίνει οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιούμε για να σκουπιστούμε. Το ποδόμακτρο λοιπόν υπήρξε έξω από κάθε σπίτι τα παλιά χρόνια, δίπλα από την πόρτα, καρφωμένο στο έδαφος και η χρήση του ήταν πολύ πρακτική για εκείνη την εποχή.

Δείτε ακόμα Δεκαετίες 80΄και 90′: 25 Φωτογραφίες με αναμνήσεις

Φαίνεται λοιπόν πως στο ποδόμακτρο οι άνθρωποι καθάριζαν τα παπούτσια τους και τις σόλες των παπουτσιών τους από τις λάσπες πριν μπουν στο σπίτι. Όταν οι δρόμοι των πόλεων ήταν ακόμη φτιαγμένοι από χώμα, το ποδόμακτρο ήταν άκρως χρήσιμο για κάθε σπίτι.

ποδόμακτρο_τι_είναι_και_ποια_ήταν_η_χρήση_του_

Επιπλέον πληροφορίες για το ποδόμακτρο

Συγκεκριμένα οι τεχνίτες και οι σιδηρουργοί εκείνης της εποχής δημιούργησαν πρωτότυπα και πολύ όμορφα σχέδια και σχήμα για τα ποδόμακτρα. Αυτό το έκαναν διότι έπρεπε το ποδόμακτρο να ταιριάζει με την αισθητική και την διακόσμηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού.

Δείτε ακόμα Ποιος ήταν ο Κουταλιανός; – Ο μασίστας που έγινε τραγούδι

ποδόμακτρο_τι_είναι_και_ποια_ήταν_η_χρήση_του_

Το διακοσμητικό αυτό πλέον αντικείμενο, σήμερα θεωρείται ρετρό και κοσμεί πολλά σπίτια που είναι vintage ή είναι νεοκλασικά και έχουν ανακαινισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδόμακτρο το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι και την δεκαετία του 1950. Πλέον τα περισσότερα ποδόμακτρα είναι σκουριασμένα και θυμίζουν μία άλλη εποχή.

All photos via: Shutterstock.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close