Σιβηρία_οι_μυστηριώδεις_κρατήρες_που_μπορεί_να_αποτελέσουν_ωρολογιακή βόμβα_για_την_Γη_

Πότε εντοπίστηκε ο πρώτος κρατήρας στην Σιβηρία και γιατί οι κρατήρες της Σιβηρίας ίσως να είναι ωρολογιακές βόμβες για τον πλανήτη;

Συμβαίνουν πολλά πράγματα στον πλανήτη μας που αποτελούν μυστήριο τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για τον απλό κόσμο. Υπάρχουν και φαινόμενα από την άλλη που έχουν εξηγηθεί από τους επιστήμονες όμως συνεχίζουν να προκαλούν δέος όπως οι εικόνες από φυσικά φαινόμενα στη γη που δεν θα το πιστεύεις ότι υπάρχουν.

Οι μυστηριώδης κρατήρες στην Σιβηρία έχουν εξηγηθεί επιστημονικά όσων αφορά την ύπαρξή τους, όμως οι κοινοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει και διάφορες ιστορίες συνομωσίας γύρω από αυτούς. Η αλήθεια είναι όμως ότι ανεξάρτητα από τις θεωρίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτοί οι κρατήρες μπορεί να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα.

Δείτε ακόμα Φάτα Μοργκάνα: Το φαινόμενο που παρατηρείς αντικείμενα να αιωρούνται στην Ελλάδα! Πως εξηγείται;

Στο σημερινό μας άρθρο αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για τους μυστηριώδης κρατήρες της Σιβηρίας. Τι εξήγηση έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα, πότε εντοπίστηκε ο πρώτος, ποιες είναι οι ιστορίες συνομωσίας που τους περιτριγυρίζουν και γιατί μπορεί να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την Γη. Διαβάστε παρακάτω:

Πότε εντοπίστηκε ο πρώτος μυστηριώδης κρατήρας στην Σιβηρία;

Ήταν Καλοκαίρι, το 2014 όταν ένας πιλότος ελικοπτέρου εντόπισε τον πρώτο κρατήρα στην Σιβηρία. Όλοι ήταν αμήχανοι σε αυτό το θέαμα. Ο κρατήρας ήταν μία τρύπα με διάμετρο περίπου 30 μέτρων και εμφανίστηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ, φαινομενικά από το πουθενά.

Εκείνη η περίοδος ήταν τεταμένη εξαιτίας την ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Μετά από λίγο καιρό εμφανίστηκαν κι άλλες τρύπες – δηλαδή κρατήρες – στην περιοχή και επειδή δεν υπήρχε τότε κάποια λογική εξήγηση, ξεκίνησαν να διαδίδονται διάφορες ιστορίες συνομωσίας στο διαδίκτυο.

Σιβηρία_οι_μυστηριώδεις_κρατήρες_που_μπορεί_να_αποτελέσουν_ωρολογιακή βόμβα_για_την_Γη_

Οι ιστορίες συνομωσίας και η επιστημονική εξήγηση

Υπήρξαν λοιπόν ιστορίες συνομωσίας μέσα από δημοσιεύματα αλλά και σχόλια σε διάφορα forums που έκαναν λόγο για μυστικές επιχειρήσεις και πειράματα Ρώσων. Φυσικά οι μεταφυσικές θεωρίες για μυστηριώδης δυνάμεις και εξωγήινους δεν έλειψαν ότι σε αυτή την περίπτωση.

Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κρατήρες είναι μάλλον αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις τόσες άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της τρύπας του όζοντος.

Συγκεκριμένα το Scientific American αναφέρει ότι οι αρκτικές ζώνες του πλανήτη θερμαίνονται με μεγάλο ρυθμό. Μάλιστα το Καλοκαίρι του 2014 ήταν αρκετά θερμότερο από τον μέσο όρο με την θερμοκρασία να ανεβαίνει κατά 9 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει καταγραφεί και έχει μεταδοθεί στο περιοδικό Nature.

Δείτε ακόμα Γη: Μέσα σε 12 χρόνια το κλίμα θα θυμίζει εκείνο που επικρατούσε 3 εκατ. χρόνια πριν

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες στο ΝΟΑΑ να πιστεύουν ότι στο μόνιμα παγωμένο έδαφος που καλύπτεται από τούνδρα να έχει ξεκινήσει απόψυξη, κάτι που φυσικά είναι επικίνδυνο και ανησυχητικό.

Σιβηρία_οι_μυστηριώδεις_κρατήρες_που_μπορεί_να_αποτελέσουν_ωρολογιακή βόμβα_για_την_Γη_

Γιατί οι κρατήρες στην Σιβηρία μπορεί να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για τον πλανήτη;

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν καθώς και η υψηλή πίεση παίζουν σημαντικό ρόλο στο ότι το μεθάνιο και το νερό παγώνουν μαζί δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε ένυδρο μεθάνιο.

Το μονίμως παγωμένο υπέδαφος συγκρατεί τα πάντα αλλά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και αυτό αρχίζει να λιώνει το ίδιο συμβαίνει και με το ένυδρο και το μεθάνιο. Έτσι απελευθερώνεται ως αέριο δημιουργώντας πίεση και κάνοντας το έδαφος να “εκραγεί”.

Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον περισσότερες αποδείξεις για την συγκεκριμένη θεωρία μετά από μία αποστολή στον πυθμένα του κρατήρα. Σε αυτήν την αποστολή ανακαλύφθηκε πως ο αέρας είχε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Δείτε ακόμα Η Κίνα κατασκευάζει την πρώτη πόλη-δάσος για να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη

Αυτό όμως δεν αποτελεί το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να μας κάνει να ανησυχήσουμε σχετικά με τους συγκεκριμένους κρατήρες. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο ου θα μπορούσε να έχει 25 φορές μεγαλύτερη επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκείνη που έχει το διοξείδιο του άνθρακα, κατά τον επόμενο αιώνα.

Μία τόσο σημαντική προσθήκη στις εκπομπές μεθανίου θα ήταν πολύ πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη ανησυχητική υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν σκεφτούμε ότι το μεθάνιο είναι 21 φορές πιο ικανό να παγιδεύει θερμότητα σύμφωνα με το LiveScience, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που κάνουν λόγο για μία νέα ωρολογιακή βόμβα.

Σιβηρία_οι_μυστηριώδεις_κρατήρες_που_μπορεί_να_αποτελέσουν_ωρολογιακή βόμβα_για_την_Γη_

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα

Ένας από τους κρατήρες είναι μόλις 6 μίλια μακριά από κοιτάσματα φυσικού αερίου. Έτσι οι Siberian Times αναφέρουν πως ο συνδυασμός δύο εύφλεκτων υλικών σε μία τόσο κοντινή απόσταση προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια της συγκεκριμένης περιοχής.

Τουλάχιστον αυτό ισχύει για δύο από τους κρατήρες που έκτοτε έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Βέβαια υπάρχει και μία εναλλακτική εξήγηση. Η Γη μπορεί να καταρρεύσει χωρίς την έκρηξη μεθανίου σε κάτι που ονομάζεται Pingo.

Το φαινόμενο Pingo είναι όταν ο πάγος έχει παγιδευτεί μεταξύ των στρωμάτων της Γης και στρεβλώνει το ανώτερο στρώμα σε ένα είδος αναχώματος. Η αιφνίδια απόψυξη λοιπόν μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά κατάρρευση. Το Slate προχώρησε σε δημοσιεύσεις εκθέσεων που αναφέρουν πως το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στην Αλάσκα.

Τι συμβαίνει στην Αλάσκα;

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αλάσκα τον Σεπτέμβριου του 2015, ο πρώην πλανητάρχης επανέλαβε την κοινή άποψη ότι η Αρκτική είναι το σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή. Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πιο γρήγορα την Αρκτική από άλλα μέρη του πλανήτη.

Οι ερευνητές όμως μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τα βόρεια οικοσύστημα και αυτά με την σειρά τους θα επηρεάσουν τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα στην Σιβηρία λοιπόν φαίνεται πως αποτελούν ακόμη ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ένα προειδοποιητικό σημάδι για το ότι ο άνθρωπος συμβάλλει δραματικά στην αλλαγή του κλίματος η οποία έχει γίνει πλέον εκτός ελέγχου και τα πράγματα χειροτερεύουν όλο και περισσότερο, σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκαλώντας νέες και απρόβλεπτες αλλαγές.

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: lifo.gr

Close