"Το τελευταίο δέντρο" Η ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στην τραγωδία στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου του 2018, η Ελλάδα έμελλε να έρθει αντιμέτωπη με την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της. Μια φονική πυρκαγιά ξέσπασε στο Μάτι Αττικής εξαιτίας βραχυκυκλώματος μιας πυλώνας της ΔΕΗ.

102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Δείτε ακόμα Συγκλονιστικό! Έλληνας σεφ ανέβαζε βίντεο λίγο πριν χάσει τη ζωή του και της οικογένειάς του

Το κανάλι στο Youtube Upstories ασχολείται με την κινηματογράφηση περιοχών μεσώ drone. Τα drones λοιπόν κατέγραψαν στο Μάτι μερικά λάθη, που όταν τα είδαμε παγώσαμε.

2 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι & δεν μάθαμε από τα λάθη μας! Μια ταινία μικρού μήκους για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Λάθη που θα μπορούσαν να κοστίσουν και πάλι ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Νάκης και η ομάδα του δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Το τελευταίο Δέντρο” .

Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πρωταγωνιστές είναι όλοι οι έφηβοι που συμμετέχουν. Θα δούμε παραπάνω πληροφορίες για τα λάθη του κρατικού μηχανισμού σήμερα όπως επίσης και για την υπέροχη ταινία μικρού μήκους, παρακάτω. Διαβάστε παρακάτω:

Τα τραγικά λάθη του σήμερα!

Πριν από ένα χρόνο, η ομάδα UpDrones κατέγραψε με τον εξοπλισμό της ένα οικόπεδο – ντροπή στον Μαραθώνα. Φαίνεται πως σε αυτό το οικόπεδο, συσσωρεύονταν κορμοί και κλαδιά από το καμένο δάσος, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο ασφαλείας. Φυσικά το βίντεο προκάλεσε σάλο.

Δείτε ακόμα Κορυφαίος καθηγητής πυρκαγιών: “Αυτή είναι η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι”

Η κυβέρνηση τότε, αντέδρασε σχεδόν αμέσως και μέσα σε 10 μέρες, το οικόπεδο ντροπή στον Μαραθώνα, δεν υπήρχε πια. Φαίνεται όμως πως το οικόπεδο αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Δυο χρόνια μετά, στο εναπομείναν δάσος το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Μάτι και στην Νέα Μάκρη, πετιούνται κλαδιά και κορμοί από το καμένο δάσος και επικίνδυνα υλικά όπως ελλενίτ. Επίσης εκεί συσσωρεύονται και τα μπάζα από τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις φωτιές.

Το δάσος είναι γνωστό και ως “ζούγκλα” και δεν έχει καμιάς μορφής πυρασφάλεια και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας από τις αρμόδιες αρχές. Κάποιο από το υλικό που έχει πεταχτεί στο δάσος έχει θαφτεί πρόχειρα με χώμα, ενώ οι εστίες συλλογής υλικών δεν είναι πλέον μια άλλα τέσσερις.

 Μια ταινία μικρού μήκους για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Φαίνεται λοιπόν, πως αν μέσα στο Καλοκαίρι ξεσπάσει η παραμικρή φωτιά σε αυτό το δάσος, φυσικά και η φωτιά αυτή θα εξελιχθεί γρήγορα. Αυτή τη φορά θα μας περιμένει μαι νέα τραγωδία, όχι στο Μάτι αλλά στην Νέα Μάκρη.

Δείτε ακόμα Σοκάρει η μαρτυρία διασωστών για το Μάτι: «Μας είπαν δεν χρειάζεται να πάτε- Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα»!

Μέσα στο πευκόδασος με τα εύφλεκτα υλικά υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια και παιδικές κατασκηνώσεις. Θα επιληφθεί κανείς για το θέμα ή πρέπει να θρηνήσουμε νεκρούς για να ενδιαφερθεί;

Λίγα λόγια για την ταινία “Το τελευταίο δέντρο”

Η ταινία μικρού μήκους “Το τελευταίο Δέντρο” δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Νάκη και την ομάδα του, οι οποίοι συνεργαστηκαν με την τοπική κοινότητα. Κάνει λόγο για την ζωή των κατοίκων μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι καθώς επίσης και για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά.

Η ταινία μικρού μήκους, είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και πρωταγωνιστές είναι όλοι οι έφηβοι, που συμμετέχουν. Στην ταινία, διαδραματίζονται στιγμές της καθημερινότητας των κάτοικων στο Μάτι, τις στιγμές υπομονής και επίμονης που είχαν καθώς επίσης και πλάνα από την εκδήλωση μνήμης με το μήνυμα “Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ”.

2 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι & δεν μάθαμε από τα λάθη μας! Μια ταινία μικρού μήκους για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Η ταινία έχει ως στόχο να τονίσει ότι οι πυρκαγιές στις 23 Ιουλίου, ήταν η πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους και περιουσίες. Το οικοσύστημα καταστράφηκε σε ένα μεγάλο μέρος του επίσης.

“Το τελευταίο δέντρο” δείχνει σεβασμό στον ανθρωπινό πόνο και στην ανθρωπινή αξιοπρέπεια, ενώ προσπαθεί να αναδείξει την καθημερινότητα στο Μάτι 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα, των φονικών πυρκαγιών.

Ο δημιουργός της τονίζει πως « Το Μάτι ζει » και μας ενθαρρύνει να επισκεφθούμε αυτόν τον όμορφο τόπο ώστε να αντικρίσουμε  την ζωή που έφεραν πίσω οι κάτοικοι της κοινότητας όταν τους στερήθηκε από ανεπανόρθωτα λάθη.

Στέλνει σε όλους το μήνυμα «Μην τους λυπάσαι, δεν αξίζουν λύπηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητές και το απέδειξαν στις πιο κρίσιμες καταστάσεις. Κάθε μέρα με τις δράσεις τους επιχειρούν με έναν και μοναδικό σκοπό: Το Μάτι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του ».

Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκαν ο Πέτρος Νικολιντάης , ο Σωκράτης Πάτσος και ο Κωνσταντίνος Μόσχος, τη φωτογραφία ο Νίκος Λαουτάρης, ο Μίλι Σουλοβάρι , Άρης Μπάσα και ο Ραφαήλ Λασιθιωτάκης ενώ τη μουσική επιμέλεια έκαναν οι Θοδωρής Τζίμας και Πάρης Κάλπος

Δείτε το trailer της ταινίας:

View this post on Instagram

«Το τελευταίο δέντρο» έρχεται στις 23.07.2020. 🥀 Σχεδόν δυο χρόνια πριν η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία σημειώθηκε στο Μάτι της Αττικης όπου την 23η Ιουλίου 2018 μια δολοφονική πυρκαγιά αφαίρεσε την ζωή τόσο άδικα από τουλάχιστον 102 ανθρώπους..Όλοι μαζί δίνουμε ένα διαφορετικό τέλος χωρίς να ξεχάσουμε κανέναν ! Με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή το «Πίσω στα δικά μας» επιστρέφει στις 23.07.2020. Μαζί θα το κάνουμε αληθινό…πάλι ! 🎥

A post shared by NAKIS (@v.nakis98) on

Δεν ξεχνάμε. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε σε μια χώρα που κάθε Καλοκαίρι θρηνεί θύματα και δάση στις πυρκαγιές. Κάθε χρόνο παρακαλάμε να είναι η τελευταία πυρκαγιά και κάθε χρόνο συνειδητοποιούμε, ότι η ανθρώπινη αμέλεια, η ανθρώπινη αλαζονεία και λάθη , καταστρέφουν όλο και περισσότερο, ζωές και οικοσύστημα. Ως πότε;

 

 

Close