Σπιτικό λικέρ με μαστίχα Χίου

 

Η μαστίχα Χίου  είναι ακουσμένη και αγαπημένη με ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες. Έτσι και γω αποφάσισα να φτιάξω λικέρ με μαστίχα Χίου γιατί είναι άκρως γευστικό αλλά και χωνευτικό μετά από ένα γεύμα.

 Υλικά:

1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας ή τσίπουρο ή λευκό ρούμι
5 γραμμάρια δάκρυα μαστίχας
1 λίτρο νερό
750 γραμμάρια ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια φιάλη  το καθαρό οινόπνευμα με τα δάκρυα μαστίχας και το κλείνουμε. Το αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι να δούμε ότι έχει σχηματιστείστον πάτο του βάζου η κίτρινη “κόλλα” της μαστίχας. Ανακατεύουμε που και που έτσι ώστε να λιώσει η μαστίχα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από 3-10 ημέρες. Μόλις διαλυθεί η μαστίχα στο οινόπνευμα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Έπειτα, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το αναμειγνύουμε με το οινόπνευμα και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα, το σουρώνουμε με διπλό φίλτρο καφέ και άλλη μία φορά με σουρωτήρι και βαμβάκι. Αυτό το κάνουμε γιατί η μαστίχα αφήνει ίχνη. Αφήνουμε το λικέρ για 5-6 μέρες και έπειτα το διατηρούμε σε μπουκάλι στο ψυγείο. 

Tips:

  • Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ποτό μαστίχας με λάιμ και να ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας. Σερβίρετε σε κάθε ποτήρι κοκτέιλ 3 δάχτυλα λικέρ μαστίχας. Ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού χυμό λαιμ, καθώς και μια ροδέλα λαιμ. Συμπληρώστε το υπόλοιπο ποτήρι με μπόλικο τριμμένο πάγο. Σερβίρεται παγωμένο, κατά προτίμηση μετά το γεύμα.
  • Μετά το δείπνο δίπλα σ΄ένα εσπρέσο.
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας δέκα φράουλες και μια κουταλιά ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ είναι τέλειο συνοδευτικό για παγωτό βανίλια.
  • Στο επάνω μέρος μιας μπάλας σορμπέ λεμόνι ή λάιμ, ανοίξτε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας μια τρύπα την οποία γεμίζετε με λικέρ μαστίχα και φυλλαράκια δυόσμου.
  • Βάλτε ένα σφηνάκι στις φρουτοσαλάτες.

Close