Μεξικάνικο κέικ σοκολάτας με κρέμα και καραμέλα!

H καραμέλα σε αυτή την συνταγή, λέγεται Cajeta (Καχέτα) και είναι Μεξικάνικη συνταγή, για γάλα-καραμέλα, αλλά πολύ πιο ωραία, από την καραμέλα που κάνουμε με το ζαχαρούχο γάλα για το Banoffee. Εάν δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με την Καχέτα, ή με το να καραμελώσετε το ζαχαρούχο, κάντε ένα απλό σιρόπι καραμέλας, σαν κι αυτό, που κάνουμε για την κρέμα καραμελέ.
Για το  απλό σιρόπι καραμέλας,
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό σε ένα τηγανάκι μέχρι να γίνει σιρόπι κοκκινόξανθο. Σε κάποια στιγμή θα ζαχαρώσει και μετά θα αρχίσει να λειώνει και να γίνεται καραμέλα. Μην το αφήσετε να γίνει πολύ σκούρο, γιατί θα πικρίσει.
Για την Cajeta,

2 λίτρα κατσικίσιο γάλα (από το Super Market), ή ½ κατσικίσιο και ½ αγελαδινό, ή όλο αγελαδινό
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε 1 κουταλιά της σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
2. Όταν λειώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε την διαλυμένη σόδα. Το γάλα θα φουσκώσει και ειδικά εάν είναι κατσικίσιο, θα φουσκώσει πολύ.
3. Μόλις ξεφουσκώσει, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράζει, για 1 ώρα. Θα ρυθμίσετε την θερμοκρασία να σιγοβράζει μεν, αλλά να μη κοχλάζει. Σε όλο αυτό το διάστημα, ανακατεύουμε το γάλα κατά διαστήματα. Το χρώμα που θα πρέπει να πάρει μετά από 1 ώρα, είναι χλωμό χρυσό.
4. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αρχίσουμε να το ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας. Για να δοκιμάσουμε εάν είναι στο σωστό σημείο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες γάλα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν πιάσουμε την σταγόνα με τα δάχτυλα μας και είναι μια μαλακιά μπαλίτσα τότε η Cajeta μας, είναι έτοιμη.
5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την Cajeta να κρυώσει. Όταν κρυώσει, θα είναι παχύρρευστη, σαν το ζαχαρούχο γάλα. Εάν είναι πιο πηχτή, την αραιώνουμε με νερό. Θα ρίξουμε 1 κουταλιά της σούπας, θα την ανακατέψουμε και αν συνεχίζει να είναι πηχτή, τότε θα ρίξουμε την δεύτερη, ή την τρίτη κουταλιά, μέχρι να φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Εάν τώρα είναι πιο αραιή από την όψη του ζαχαρούχου, θα την ξαναβάλουμε στην φωτιά, μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
6. Εάν την φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή και θέλουμε να την συντηρήσουμε, θα την βάλουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι και μετά στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο για να περιχύσουμε κάτι, την ξαναζεσταίνουμε, μέχρι να γίνει χλιαρή.
Για το κέικ,

150γραμμ. Βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 ¾ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
¾ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ
¾ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο
1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού Cajeta
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε την σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου μας και τον ανάβουμε στους 175ο C. Γεμίζουμε το ταψί του φούρνου μας με 2-3 εκατοστά νερό, για να βυθίσουμε την φόρμα μας αργότερα.
2. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα, Φ25 εκατοστά και ύψος 11 εκατοστά. Για να βεβαιωθείτε ότι η φόρμα σας είναι αρκετά μεγάλη γι’ αυτό το γλυκό, γεμίστε την με 12 φλιτζάνια νερό. Αν τα χωρέσει, έχετε την κατάλληλη φόρμα. Αν όχι, γεμίστε την φόρμα που έχετε με το γλυκό και το περίσσευμα, βάλτε το σε ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης. Καλύψτε τον πάτο της φόρμας με Cajeta και αφήστε την στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε και ατομικές φορμίτσες, καλύψτε τον πάτο και σε αυτές.
3. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ, το κακάο και την σόδα.
4. Χτυπάμε σε ένα μπολ, με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε χτυπώντας το αβγό και στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το γάλα. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα.
Για την κρέμα,
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα εβαπορέ
150 γραμμ. τυρί Philadelphia
3 μεγάλα αβγά
Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το τυρί, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το εβαπορέ, τα αβγά και την βανίλια. Τα αδειάζουμε σιγά-σιγά στην φόρμα, πάνω από το μείγμα του κέικ.
2. Σφραγίζουμε καλά-καλά την φόρμα με αλουμινόχαρτο και την μεταφέρουμε με προσοχή (γιατί η υγρή κρέμα είναι σχεδόν μέχρι επάνω), μέσα στο ταψί με το νερό που έχουμε στον φούρνο.
3. Ψήνουμε το γλυκό για 1 και 20 λεπτά περίπου. Όταν βυθίσουμε ένα ξύλινο σουβλάκι, πρέπει να βγει καθαρό. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει για άλλη 1 ώρα. Στην συνέχεια, το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και έπειτα το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας και το γαρνίρουμε. Παραδοσιακά, το αφήνουν 24 ώρες στο ψυγείο, αλλά εγώ, δεν το βρίσκω απαραίτητο…γιατί είμαι και λιχούδα…όπως ήδη γνωρίζετε.
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά),

¼ φλιτζάνι του τσαγιού Cajeta, ή σιρόπι καραμέλας και ροζέτες σαντιγί, ή χοντροκομμένα καρύδια
Το μαγικό σ’ αυτό το κέικ είναι, ότι έρχεται στην κυριολεξία το πάνω κάτω όσο ψήνεται. Ενώ είμαστε σίγουρες, ότι βάλαμε το κέικ κάτω και την κρέμα από πάνω, όταν το ξεφουρνίσουμε θα δούμε να συμβαίνει το αντίθετο!
via

Close