5 από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα μας δίνουν τη δικιά τους συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο. Εσύ ποια θα διαλέξεις;

Άκης Πετρετζίκης,Αργυρώ Μπαρμπαρήγου,Στέλιος Παρλιάρος,Βασίλης Καλλίδης και Ντινα Νικολάου.

Εσυ ποια συνταγή θα επιλέξεις για να φτιάξεις το τελειο σιμιγδαλένιο Χαλβα; Εμείς σοθ προτείνουμε να δοκιμάσεις όλες τις συνταγες γιατι ειναι υπέροχες !

 

Χαλβάς σιμιγδαλένιος από τον Ακη Πετρετζίκη

Συστατικά
3/4 κούπας ηλιέλαιο
1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)

 

Χαλβάς με σοκολάτα απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

5 από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα μας δίνουν τη δικιά τους συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο. Εσύ ποια θα διαλέξεις;

Υλικά Συνταγής
Για το χαλβά με σοκολάτα
2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καθαρό βούτυρο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
2½ φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
100 γραμ. πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη
Για το γαρνίρισμα
λίγη λιωμένη σοκολάτα
γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Εκτέλεση
Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο σε περίοδο εκτός νηστείας το ζεσταίνουμε και το καθαρίζουμε από την πρωτεΐνη. Κρατάμε το καθαρό βούτυρο μόνο.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες, που δίνουν έξτρα γεύση στο χαλβά με σοκολάτα.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!
Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τον γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.

 

Βασίλης Καλλίδης: Νηστίσιμος χαλβάς!

5 από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα μας δίνουν τη δικιά τους συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο. Εσύ ποια θα διαλέξεις;

Υλικά:

1 φλ σπορέλαιο

2 φλ σιμιγδάλι

3 φλ ζάχαρη

4 φλ νερό
Σιμιγδάλι χοντρό

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το σιμιγδάλι μαζί με το σπορέλαιο σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 10-15 λεπτά συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να μυρίζει ωραία και να παίρνει το σιμιγδάλι χρυσαφί χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε πολύ αργά το χλιαρό σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε τον χαλβά να βράσει για 5-6 λεπτά.

Κλείνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρουμε τον χαλβά σε μια φόρμα του κέικ η σε μικρά φορμάκια.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με λεμόνι από τον Στέλιο Παρλιάρο

5 από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα μας δίνουν τη δικιά τους συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο. Εσύ ποια θα διαλέξεις;

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. σιμιγδάλι
120 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
150 γρ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα
400 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 τεμ. λεμόνι το ξύσμα
κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 30-40 λεπτά. Το αργό καβούρδισα είναι που κάνει το χαλβά λευκό. Ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Μόλις συμβεί αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και αδειάζουμε το σιρόπι αργά μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην καούμε γιατί θα πιτσιλάει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένα σφιχτό και στεγνό μείγμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

 

Χαλβάς πολίτικος με σταφίδες και κουκουνάρι από την Ντίνα Νικολάου

5 από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα μας δίνουν τη δικιά τους συνταγή για Χαλβά σιμιγδαλένιο. Εσύ ποια θα διαλέξεις;

ΥΛΙΚΑ
¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
3 κουτ. σούπας κοπανισμένη σταφίδες κορινθιακές (μαύρες) και ξανθές
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 – 4 λεπτά στο γκριλ
λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
φλούδα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα, ζεματισμένες για 3 λεπτά σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένες
Για το σιρόπι
370 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
50 γρ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τις στραγγισμένες λωρίδες από φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύω για 1 – 2 λεπτά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 – 6 λεπτά.
Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Close