Είναι ένα φοβερά νόστιμο κέικ, ένας συνδυασμός αλμυρού και γλυκού, όπου η φέτα ταιριάζει απόλυτα με τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά αποξηραμένα φρούτα. Τέλειο μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι για τα χαλαρά γιορτινά πρωινά που έρχονται. Η συνταγή έρχεται από εδώ .
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ.
- μπέικιν πάουντερ 1 κουτ. σούπας
- φέτα 150 γρ. σε κυβάκια
- φυστίκι Αιγίνης 80 γρ. χοντροκομμένο
- δαμάσκηνα 60 γρ αποξηραμένα
- βερικοκα 60 γρ αποξηραμένα
- αυγα 4
- ελαιολαδο 150 ml
- γάλα 100 ml
- γιαουρτι 50 γρ.
- αλατι 1 κουτ. γλυκού
- πιπέρι
Υλικά
Εκτελεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα. Η λαδόκολλα είναι απαραίτητη, γιατί το συγκεκριμένο κέικ είναι από αυτά που δεν ξεφορμάρονται εύκολα και μπορεί να κολλήσουν. Κόψτε δύο κομμάτια, ένα φαρδύ για το πλάτος και ένα στενό για το μήκος της φόρμας. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder, προσθέστε τη φέτα, το φυστίκι αιγίνης και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε καλά τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε σταδιακά το λάδι, το γάλα και το γιαούρτι ανακατεύοντας σε κάθε βήμα. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και ρίξτε μέσα το μείγμα του αλευριού. Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα, γιατί θα σκληρύνει το κέικ. Αδειάστε στη φόρμα και ψήστε για 40 περίπου λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο του κέικ. Αφήστε να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρετε και το κόψετε. Εννοείται ότι το κέικ αυτό επιδέχεται πολλές παραλλαγές με ότι ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα σας αρέσουν.
Καλή επιτυχία!
Savory and sweet cake with feta cheese, pistacchios and dried fruit
This is a delicious cake, a combination of savoury and sweet, where feta cheese goes perfectly well with nuts and sweet dried fruit. I think it is perfect with a cup of hot coffee or tea for the forth-coming lazy holiday mornings! The recipe comes from here and the ingredients are
250 gr all purpose flour
1 Tbs baking powder
150 gr feta cheese, cut in small cubes
80 gr pistacchios, roughly chopped
60 gr (6-7 in number) dried prunes, roughly chopped
60 gr (6-7 in number) dried apricots, finely chopped
4 eggs
150 ml olive oil
100 ml milk
50 gr yogurt
1 ts salt
freshly ground black pepper
Preheat oven at 180 degrees and line a loaf tin with baking paper. The baking paper is necessary, since this cake does not unmold easily even from a non-stick tin. Cut two pieces of baking paper, one wide and one narrower to cover the tin. In a bowl mix together the flour, baking powder, feta cheese, pistachios and dried fruit. In another bowl, whisk the eggs until fluffy and gradually whisk in the oil, milk and yoghurt. Season with the salt and freshly ground pepper.Add the flour mixture into the egg mixture. Mix preferably with a fork and try not to overmix as this will result to a tough batter. Pour the batter into the prepared tin and bake for approximately 40 minutes until a skewer inserted in the centre of the cake comes out clean. Leave to cool in the tin before unmolding and cutting it. Of course, this is a recipe that can be easily adapted to whatever nuts or dried fruit you have or like.
Enjoy!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες