Σίγουρα δεν είναι ένα γλυκό της στιγμής ή για κάθε μέρα, αξίζει όμως τον κόπο και με λίγη εξάσκηση θα γίνονται όλο και καλύτερα.
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
βούτυρο γάλακτος λειωμένο αλλά όχι καυτό για το άλλειμα των φύλλων (περίπου 250 γρ.)
Για τη γέμιση
Κρέμα
8 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
4 βανίλιες
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
3 φλ.τσ. γάλα
4 αυγά
Σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος 250 γρ.
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
2,5 φλ. τσ. ζάχαρη
1,5 φλ. τσ. νερό
2 κ.σ. γλυκόζη
1 κ.σ. λεμόνι
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας το βουτυρώνουμε και το διπλώνουμε κάθετα στη μέση και μετά ξανά πάλι στη μέση. Παίρνουμε την μία άκρη του φύλλου και την διπλώνουμε απέναντι σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Συνεχίζουμε να διπλώνουμε σε τριγωνάκι ως την άκρη του φύλλου. Αλείφουμε το τρίγωνο εξωτερικά με βούτυρο και από τις δύο πλευρές και τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα τριγωνάκια και να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Μη τα αφήσετε απευθείας πάνω σε ταψί ή κάποια άλλη επιφάνεια γιατί θα νοτίσουν.
Κρέμα
Όσο κρυώνουν τα τρίγωνα ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το παγωμένο γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη να μη μας κολλήσει η κρέμα. Σε λίγο θα αρχίσει να πήζει. Όταν έχει πήξει αρκετά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και τις βανίλιες μαζί με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Απλώνουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει γρηγορότερα και ετοιμάζουμε τη σαντιγύ.
Ανακατεύουμε την σαντιγύ με την κρέμα μόνο εφόσον η κρέμα έχει κρυώσει, διαφορετικά θα κόψει και θα γίνει γάλα και δύσκολα θα την επαναφέρουμε.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μια διαφανη μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνουμε στην άκρη. Στο μεταξύ με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα χαράζουμε από την πλευρά που θα βάζαμε την κρέμα αν ήταν ένα χωνάκι και αδειάζουμε λίγη από τη σάρκα τους. Ένα ψαλίδι βοηθάει πολύ γι αυτή τη δουλειά.
Δένουμε τα υλικά για το σιρόπι και όσο ακόμα είναι καυτό βουτάμε μέσα σε αυτό τα τρίγωνα μας γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε σχάρα.
Όταν κρυώσουν από το καυτό σιρόπι * τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κορνέ ή με ένα κουταλάκι του γλυκού. Τα βάζουμε σε πιατέλα και με ένα κουταλάκι ρίχνουμε επιπλέον λίγο από το σιρόπι πάνω τους (πάνω στο φύλλο). Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Τη δεύτερη μέρα που έχουν τραβήξει το σιρόπι είναι ακόμη καλύτερα.
* Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν γεμίσουμε τα τρίγωνα η κρέμα μας να έχει παγώσει καλά και τα τρίγωνα να έχουν κρυώσει από το καυτό σιρόπι, σε διαφορετική περίπτωση η κρέμα δε θα στέκεται καλά. Βλέπετε πόσο ρευστή φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία?
Xρησιμοποιήστε πολύ καλή ποιότητα βούτυρου. Η γεύση αλλοιώνεται κατά πολύ, αν χρησιμοποιήσετε κάποιο λιγότερο καλό βούτυρο ή έστω και κάποιο μη γάλακτος.
αν σας άρεσε κοινοποιήστε το με το μαγικό κουμπάκι του facefook κατω απο την ανάρτηση!
Καλή επιτυχία!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες