Ένας μπακλαβάς όνειρο που λιώνει στο στόμα. (νηστίσιμος)

Μμμμμμμ!!!!! Ένας μπακλαβάς όνειρο που λιώνει στο στόμα. Θα σας μείνει αξέχαστος… (Η βασική συνταγή ανήκει στην κυρία Παναγιώτα από το Συκούριο)
ΥΛΙΚΑ
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
• 1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου
• 1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
• 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
• 3/4 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
• 3/4 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 κ.σ. κανέλλα
• 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
• Γαρύφαλλα ολόκληρα
• 2 βανίλιες
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 1 και 2/3 κούπες νερό
• Φλούδα από μισό μανταρίνι
• Μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
• Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
• Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35×22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
• Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
• Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας.
• Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
• Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
• Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.
Για το σιρόπι
• Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.
• Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Από την καταπληκτική σελίδα μαγειρικής όλα νηστίσιμα


Close