Μμμμμμμ!!!!! Ένας μπακλαβάς όνειρο που λιώνει στο στόμα. Θα σας μείνει αξέχαστος… (Η βασική συνταγή ανήκει στην κυρία Παναγιώτα από το Συκούριο)
ΥΛΙΚΑ
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
• 1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου
• 1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
• 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
• 3/4 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
• 3/4 κούπα μαύρη ζάχαρη
• 1 κ.σ. κανέλλα
• 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
• Γαρύφαλλα ολόκληρα
• 2 βανίλιες
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 1 και 2/3 κούπες νερό
• Φλούδα από μισό μανταρίνι
• Μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
• Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
• Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35×22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
• Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
• Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας.
• Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
• Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
• Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.
Για το σιρόπι
• Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.
• Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Από την καταπληκτική σελίδα μαγειρικής όλα νηστίσιμα
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα