Μμμμμμμ!!!!! Ένας μπακλαβάς όνειρο που λιώνει στο στόμα. Θα σας μείνει αξέχαστος… (Η βασική συνταγή ανήκει στην κυρία Παναγιώτα από το Συκούριο) ΥΛΙΚΑ • 1 κούπα ελαιόλαδο • 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά • 1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου • 1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα • 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα • 3/4 κούπα καρύδια χοντροκομμένα • 3/4 κούπα μαύρη ζάχαρη • 1 κ.σ. κανέλλα • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο • Γαρύφαλλα ολόκληρα • 2 βανίλιες • 1 πακέτο φύλλο κρούστας Για το σιρόπι • 2 κούπες ζάχαρη • 1 και 2/3 κούπες νερό • Φλούδα από μισό μανταρίνι • Μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι ΕΚΤΕΛΕΣΗ • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας. • Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση. • Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35×22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας). • Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο. • Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας. • Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. • Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς. • Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει. Για το σιρόπι • Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά. • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.



Από την καταπληκτική σελίδα μαγειρικής όλα νηστίσιμα