Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-σουφλέ με σπανάκι, πατάτες και μανιτάρια
Συνταγή από: cookandfeed
Υλικά:
5 πατάτες (περίπου 700 γρ)
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ μανιτάρια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γρ σπανάκι φρέσκο
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
100 γρ ρεγκάτο τριμμένο
4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι γάλα
100 γρ γκούντα τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ή κύβους. Βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά περίπου. Θέλουμε να έχουν σχεδόν γίνει. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο καυτό λάδι για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα ζουμιά του ρίχνουμε και τον κύβο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί έχουμε τον κύβο) και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει το σπανάκι και να λιώσει ο κύβος. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια και το ρεγκάτο. Ανακατεύουμε ελαφρά. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος, το γάλα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το μείγμα στη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα αυγά πάνω από το σπανάκι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο γκούντα, το στρώνουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30 λεπτά.
Τρίτη- Κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα
Συνταγη από: jenny.gr
Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σπόρους μουστάρδας
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 σκελίδα σκόρδου
1 λεμόνι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
4 κουταλιές ελαιόλαδο για τη μαρινάδα
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό από ένα λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο λιωμένο, δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα προσθέτουμε στη μαρινάδα. Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Εντωμεταξύ ρίχνουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά και ανακατεύουμε συνέχεια με μια κουτάλα. Αφαιρούμε τα μπούτια από τη μαρινάδα πασπαλίζουμε με τους σπόρους μουστάρδας, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 30-35 λεπτά, γυρίζοντας κάθε τόσο. Σιγά σιγά προσθέτουμε τη μαρινάδα και όταν είναι έτοιμα τα μπούτια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Τετάρτη- Κουνουπίδι κοκκινιστό με ελιές και τυρί
Συνταγή από: gastronomos.gr
Υλικά
τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μέτρια
3 μεσαίου μεγέθους κόκκινα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, χοντροκομμένα
5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροκοπανισμένοι στο γουδί
3 φύλλα δάφνης
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα
1/3 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, ξεκουκουτσιασμένες και χοντροκομμένες
40 – 80 ml ελαιόλαδο (αναλόγως πόσο λάδι θέλουμε)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200 γρ. φέτα ή -για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα- ανθότυρο ή λευκό τυρί άλμης με λίγα λιπαρά
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη δάφνη, το μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα κρεμμύδια και τα αχνίζουμε στα υγρά που θα βγάλουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 150 ml νερό, λίγο-λίγο, όταν αρχίσουν να κολλάνε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να τελειώσει το νερό, για περίπου 5 – 6 λεπτά. Στο τέλος, το κρεμμύδι θα έχει πάρει ένα ωραίο έντονο ροζ χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τις ελιές και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό ακόμη και, όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ίσα να σιγομαγειρεύεται το φαγητό για 15 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να γίνει το κουνουπίδι όσο μαλακό μάς αρέσει. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το μαϊντανό και το τυρί και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε συνοδεία φρέσκου ψωμιού.
Πέμπτη- Χυλοπίτες με κιμά
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Φακόρυζο πιλάφι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 φλ. νερό
1/2 φλ. ρύζι για πιλάφι (μακρύκοκκο)
2 φλ. μαγειρεμένες φακές (από το χτεσινό τραπέζι)
αλάτι
πιπέρι
γιαούρτι με δυόσμο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το φακόρυζο, ξεπλένοντας πρώτα το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 20΄ σε μπολ με νερό να το καλύπτει.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10΄, έως ότου ροδίσουν. Βγάζουμε τα μισά κρεμμύδια και τα φυλάμε για αργότερα.
Στο τηγάνι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια προσθέτουμε το νερό. Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση.
Το σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο για 10΄.
Προσθέτουμε τις φακές κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15΄ έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δεν ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε στα πιάτα ισομοιράζοντας τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε κάθε μερίδα. Σερβίρεται κρύο ή ζεστό. Προσωπικά, το λατρεύω με γιαούρτι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
Extra tips
Μουλιάζουμε το ρύζι για να φουσκώσει και να αποβάλλει το άμυλο του
Καραμελώνουμε πάντα τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά και για πολύ ώρα. Έτσι αποβάλλουν τα σάκχαρα τους και γλυκαίνουν.
Σάββατο-Ψαρι και γλυκοπατατα
Συνταγή από: supermomrocks.me
Συστατικά
275 γρ γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
150 γρ μπακαλιαρακια ή οποιο αλλο ψαρι εσεις προτιματε
2 κουταλιές της σούπας γαλα
ενα κομματι βουτύρου
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
40 γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο
Μέθοδος
Ζεματαμε την γλυκοπατάτα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.Εν συνεχεια την κανουμε πουρε. Εν τω μεταξύ χαραζουμε ένα σταυρό στη βάση της ντομάτας και τη βυθίζουμεσει σε βραστό νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα.Στη συνεχεια τη μεταφερουμε σε παγωμένο νερό ετσι ωστε σιγα σιγα θα πρέπει να αποκολλάται εύκολα με τα δάχτυλά σας ή ένα κοφτερό μαχαίρι η φλουδα της.Αφιαρουμε τους σπορους και κόβουμε τις ντομάτες. Λιώνουμε το κομματι βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τις ντομάτες για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαλακωσουν καλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί μέχρι να λιώσοει.
Βάζουμε τα φιλέτα του ψαριου σε ένα πιάτο μικροκυμάτων, προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο. Καλύψτε αφήνοντας το άνοιγμα εξαερισμού και μαγειρέψτε για ένα και μισό λεπτο σε πλήρη ισχύ.
Στραγγίστε το μαγειρεμένο ψάρι και καντε το κομματακια προσεκτικά για να δείτε ότι δεν υπάρχουν οστά και να προσθέσετε στη σάλτσα ντομάτας και το τυρί μαζί με το μαγείρεμενο υγρό από το ψάρι. Προσθέστε τη μαγειρεμένη γλυκοπατάτα,που την εχετε κανει πουρέ μαζί.
πολτοποιηστε σε ένα μπλέντερ ή λιωστε με το πηρουνι σας.
Κυριακή- Κρέπες με κοτόπουλο, πιπεριά Φλωρίνης και κεφαλογραβιέρα
Συνταγή από: olivemagazine
Υλικά
Για τις κρέπες
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
400γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου Νιτσιάκος ή φιλέτο από 4 μπουτάκια Νιτσιάκος, σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1/2 ντομάτα ξυσμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1½ φλιτζάνι γάλα
1 αβγό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι λευκό
Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα
8 φέτες ντομάτας στρογγυλές
4 φέτες κασέρι τετράγωνες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε, αν υπάρχουν μέσα σβολάκια, να διαλυθούν καθώς θα το βοηθάτε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού να περάσει από το σουρωτήρι.
Ζεσταίνετε ένα τηγανάκι, το βουτυρώνετε και ψήνετε μία μία τις κρέπες ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα από το χυλό που ετοιμάσατε.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα κυβάκια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνετε και ροδίζετε το κοτόπουλο υπομονετικά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνετε την ντομάτα και μετά από 2 λεπτά τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
Συνεχίζετε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Βάζετε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτετε τότε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτετε το αβγό και ανακατεύετε ζωηρά. Τέλος, ενσωματώνετε στην μπεσαμέλ το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και νοστιμίζετε με ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και την προσθέτετε στο μίγμα του κοτόπουλου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Παίρνετε μία μία τις κρέπες και βάζετε το 1/8 του μίγματος κατά μήκος και προς το κέντρο της κρέπας. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά την κρέπα προς τα μέσα και ύστερα την τυλίγετε ρολό. Την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Τοποθετείτε από μία φέτα κασέρι και μία φέτα ντομάτας πάνω σε κάθε ζευγάρι από κρέπες. Αλατίζετε ελαφρά τις ντομάτες και ψήνετε τις κρέπες μέχρι να λιώσει το κασέρι και να πάρει λίγο χρώμα. Σερβίρετε τις κρέπες ζεστές, υπολογίζοντας δύο σε κάθε μερίδα και πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πίτα Εβδομάδας:
Λαχανόπιτα με χυλό
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- γκοφρέτες αμυγδάλου με μέλι & σοκολάτα
Συνταγή από: realfamilyfood
υλικά (για 12 – 15 μπάρες)
αμύγδαλα
300γρ
καρύδα
80γρ
αμυγδαλοβούτυρο ή όποιο άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς
130γρ
μέλι
4 κουταλιές
λάδι καρύδας
100γρ
εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά
αλεύρι καρύδας ή κορν φλάουερ
1 κουταλιά
σοκολάτα κουβερτούρα
100γρ
εκτέλεση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη ή στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα πολυκόφτη ή μπλέντερ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στρώνουμε ένα σκεύος 20Χ30 εκατοστά (ταψί, πυρέξ ή δίσκο) με αντικολλητικό χαρτί.
Στρώνουμε το μίγμα για τις γκοφρέτες (πάχος περίπου 1εκ ή λιγότερο). Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από το μίγμα για τις γκοφρέτες και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι η σοκολάτα να στεγνώσει.
Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε γκοφρέτες (3,5Χ10 ή 3,5Χ3 ή σε όποια διάσταση θέλουμε).
Διατηρούνται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
- Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και ροδάκινα
Συνταγή από: enet
ΥΛΙΚΑ
* 2 φακελάκια ζελέ βερίκοκο
* 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% (ή 10%) λιπαρά
* 3 ώριμα ροδάκινα, κομμένα σε κύβους
* 15-20 μπισκότα σαβαγιάρ
* Schnapps ροδάκινο, ή λικέρ αμαρέτο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη σκόνη του ζελέ σε δύο ποτήρια βραστό νερό και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε στη φόρμα λίγο από το ζελέ, ίσα ίσα να καλύψει τον πάτο, και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο ζελέ το γιαούρτι και τα ροδάκινα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομογενές μείγμα. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του γιαουρτιού. Ολοκληρώνουμε το γλυκό στρώνοντας από πάνω τα σαβαγιάρ και τα ραντίζουμε – ιδανικά – με schnapps ροδάκινο, αλλά και με λικέρ αμαρέτο (αν δεν πρόκειται να το σερβίρουμε σε παιδιά). Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να το σερβίρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα.
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ηθοποιός που έπαιζε στην σειρά του Antenna Παγιδευμένοι
- ΕΦΕΤ : Προειδοποίηση για μολυσμένο τρόφιμο
- Η Γη της Ελιάς : Την αφήνει ημιθανή σε τραγική κατάσταση- Καρε καρέ η επίθεση στην Αριάδνη
- Άγιος Έρωτας: Παύλος και ο Κυριάκος σκοτώνονται για χάρη της Θάλειας
- Grand Hotel : Η Ελένη προσπαθεί να την δηλητηριάσει και αποκαλύπτεται σε όλους το πραγματικό της πρόσωπο