Tα όσπρια πρέπει να είναι στη διατροφή κάθε φοιτητή. Γι’ αυτό και εμείς συκεντρώσαμε εύκολες συνταγές για φοιτητές με όσπρια!
Γίγαντες πλακί
Μια συνταγή για ένα κλασικό πιάτο με όσπρια που τρώγεται το ίδιο ευχάριστακαι το καλοκαίρι και το χειμώνα, από όλη την οικογένεια, σαν κυρίως πιάτο αλλά και ως μεζές με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα μας είτε σκέτα με λαχανικά ή και με λουκάνικο για πιο πικάντικο πιάτο.
Υλικά συνταγής
1/2 κιλό γίγαντες
3 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
2-3 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι κομμένο σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό -που θα τα σκεπάζει -και τα αφήνετε να μουλιάσουν.
Την επομένη τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να “σκάσει” η φλούδα τους και τα στραγγίζετε, χωρίς όμως να πετάξετε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
Εν το μεταξύ μέχρι να βράσουν, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε πήλινο σκεύος ή σε πυρέξ βάζετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το καρότα το σέλινο ή σέλερι, το σκόρδο και τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο να σοταριστούν για 10 λ περίπου.
Βγάζετε το πυρέξ με τα σοταρισμένα λαχανικά από το φούρνο και προσθέτετε τα σουρωμένα φασόλια, 4 φλ. τσαγιού από το νερό που κρατήσατε, τα ντοματάκια κονκασέ το πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά, βάζετε πάλι το φαγητό στο φούρνο και το ψήνετε για 1 περίπου ώρα (αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέστε λίγο ακόμα από το νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια). Απολαύστε τους ζεστούς με τυρί φέτα-αν δεν νηστεύετε- και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Χούμους το έδεσμα της Μέσης Ανατολής
Υλικά συνταγής
220 γρ. ρεβίθια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κύμινο
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ταχίνι
Για το σερβίρισμα:
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πρέζες καπντιστή πάπρικα
1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση συνταγής
Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με 1 κ.γ. σόδα, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα βάζετε να βράσουν σε κρύο νερό.
Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα στραγγίζετε πάλι, πετάτε το νερό, βάζετε καινούργιο και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς όμως να παραβράσουν και λιώσουν. Κρατάτε 3/4 φλ. τσαγιού από το νερό που τα βράσατε, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Όταν κρυώσουν τα ρεβίθια, τα βάζετε σε μπλέντερ ή μίξερ με μαχαίρια προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά της συνταγής για το χούμους (εκτός από το ζωμό βρασίματος που κρατήσατε) και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προκειμένου να πετύχετε την επιθυμητή υφή, προσθέτετε σταδιακά, (1 κ.σ. τη φορά) από το ζωμό που τα βράσατε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη αφράτη “πάστα” σχετικά πηχτή. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε.
Για το σερβίρισμα: Μεταφέρετε το χούμους σε μπολ σερβιρίσματος το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη πάπρικα, (προαιρετικά) με πιπέρι καγιέν και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε με αραβική πίτα. Διατηρήστε στο ψυγείο, μέσα σε αεροστεγές δοχείο για 5-7 ημέρες.
Υλικά συνταγής
220 γρ. ρεβίθια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κύμινο
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ταχίνι
Για το σερβίρισμα:
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πρέζες καπντιστή πάπρικα
1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκοκομμένο μαϊντανό
Φακές σούπα με ντομάτα
Υλικά συνταγής
1/2 κιλό φακές
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα σε ροδελίτσες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε καρεδάκια
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. κοφτή ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ή 2 μικρά φύλλα δάφνης
λίγο θυμάρι ξερό
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα, τις πλένετε με άφθονο νερό και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ, βάζετε στη κατσαρόλα μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει, προσθέτετε τις φακές, τις αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά και τις στραγγίζετε ξανά.
Στη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα καρότα και τη πιπεριά. Προσθέτετε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και το ντοματοπελτέ με τον οποίο τρίβετε τη κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το ξύδι και προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τις φακές, 1 λίτρο περίπου ζεστό νερό (να εξέχει 6 εκ. περίπου πάνω από την επιφάνεια των υλικών) και αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε το φαγητό και το σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσουν οι φακές κατεβάζετε από τη φωτιά και τις σερβίρετε ζεστές γαρνίροντας προαιρετικά, με λίγη τριμμένη φέτα ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό.
Ρεβύθια με λιαστή ντομάτα στη γάστρα
Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο όσπριο. Μια Ρεβυθάδα στη γάστρα με λιαστές ντομάτες με απίστευτη γεύση που σίγουρα θα απολαύσετε.
Υλικά συνταγής
500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα στο νερό αποβραδίς
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
400 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Αφήνουμε από αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό. Τα στραγγίζουμε τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. σόδα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10 λ. Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με άφθονο κρύο νερό. Τα μεταφέρουμε στη χύτρα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν και λίγο παραπάνω. Τα ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός τα “ξαφρίζουμε”.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης, κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15-20 λ. Εν” τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Μεταφέρουμε τα ρεβίθια στη γάστρα προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό για 30 λ. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λ ακόμα ή μέχρι να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα