Γαλακτομπούρεκο με μαρέγκα απο τη Ρουλά Ψιττάκη

Ενά φανταστικό γαλακτομπούρεκο με μαρέγκα έφτιαξε η φίλη μας Ρουλά Ψιττάκη και εμείς τη μοιραζόμαστε μαζί σας!

Υλικά
ενα κιλο φυλλο κρουστας φρεσκο απο ζαχαροπλαστειο η απο εργαστηρια που πουλανε τετοιου ειδους φυλλα
250 γρ.βουτυρο γαλακτος λιωμενο σε πολυ χαμηλη φωτια
2 λιτρα γαλα
5 κουταλιες γεματες ζαχαρη
2 κουταλιες γεματες ζαχαρη για την μαρεγκα
5 κουταλιες πολυ γεματες κορν φλαουρ η νισεστε η 160 γρ.
ξυσμα δυο λεμονιων
χυμο ενος μικρου λεμονιου
ενα κλωναρακι βανιλια φυσικη η 2 βανιλιες
6 αυγα χωριστα κροκοι απο ασπραδια
30 γρ. επι πλεον βουτυρο απο το ψυγειο περιπου μια μεγαλη κουταλια σουπας
σιροπι
1 κιλο ζαχαρη
4 κουπες ζαχαροπλαστικης η 4 κουπες του νεσκαφε νερο
2 μεγαλα ξυλα κανελας
φλουδα απο δυο λεμονια
χυμο απο δυο μικρα λεμονια
Εκτελεση
σιροπι
βαζουμε ολα τα υλικα σε μια μεγαλη βαθεια κατσαρολα και βραζουμε 10 λεπτα η 15 λεπτα να γινει σιροπακι δεμενο..οχι νερουλο αλλα οχι και σφιχτο..15 λεπτα βρασμου ειναι αρκετα..σβηνουμε το ματι κι αφηνουμε στην ακρη το σιροπι να κρυωσει..το αδειάζουμε σε ένα άλλο μεταλλικό σκευος να κρυωσει πιο γρηγορα.
κρεμα
λιωνουμε το βουτυρο 250 γρ. σε πολυ χαμηλη φωτια ισα να λιωσει.
σβηνουμε το ματι και το αφηνουμε να περιμενει
βουτυρωνομε πολυ καλα το μεγαλο βαθυ ταψι του φουρνου .αφηνουμε να περιμενει
βαζουμε σε μια μεγαλη και βαθια χυτρα το κορν φλαουρ η τον νισεστε,την ζαχαρη ,τους κροκους,τον χυμο λεμονιου η την σκονη βανιλιας (αν δεν βάλετε φυσικη) κι ανακατεύουμε καλα με τον αυγοδαρτη να λιώσει το κορν φλαουρ και να μην εχει κομπακια.ριχνουμε κι ενα φλυτζανι γάλα κρυο απο την ποσοτητα γάλακτος που δίνει η συνταγη. αφηνουμε στην ακρη.
χτυπαμε τα ασπραδια με τις δυο κουταλιες ζαχαρη μαρεγκα σφιχτη να στεκεται.Αφηνουμε να περιμενει..
βαζουμε σε μια αλλη κατσαρολα το γαλα να βρασει και ριχνουμε μεσα το φασολι της βανιλιας αν βαλουμε αφου το χαραξουμε με το μαχαιρι και αδειασουμε τα σπορακια στην κατσαρολα μαζι με το φασολι…μολις καψει και πριν φουσκωσει,το αδειαζουμε λιγο λιγο στο μειγμα του κορνφλαουρ ανακατευοντας συνεχως και γρηγορα.βαζουμε την κατσαρολα σε μετρια φωτια κι ανακατευουμε συνεχως για να μην πιασει στον πατο..οταν καταλαβαινουμε οτι παει να δεσει ριχνουμε την μαρεγκα σε δυο τρεις δοσεις μαζι με το βουτυρο τα 30 γρ.και το ξυσμα λεμονιου.αφαιρουμε τον λοβο βανιλιας και μολις δεσει κατεβαζουμε απο την φωτια κι ανακατευουμε συνεχως μεχρι να απορροφηθει η μαρεγκα.
συναρμολογηση γλυκου
ανοιγουμε τα φυλλα μπροστα μας και βουτυρωνοντας ενα ενα τα τοποθετουμε τα πεντε πρωτα στο ταψι φροντιζοντας να προεξεχουν λιγο απο το ταψι.τα βαζουμε σταυρωτα.βαζουμε στον πατο αλλο ενα φυλλο διπλωμενο στην μεση αφου το βουτυρωσουμε πριν.ριχνουμε μεσα την ζεστη κρεμα.σκεπαζουμε ενα ενα τα φυλλα που προεξειχαν.στρωνυομε απο πανω αλλα 4 φυλλα βουτυρωμενα πολυ καλα.σπρωχνουμε προς τα μεσα τις ακρες.βαζουμε για λιγο στην καταψυξη η στο ψυγειο το ταψι μεχρι να προθερμανθει ο φουρνος μας.
προθερμαινουμε τον φουρνο στους 200 βαθμους.μολις κλεισει το φωτακι,βγαζουμε το γλυκο απο το ψυγειο,το χαρασουμε προσεκτικα με κοφτερο πριονωτο μαχαιρι χωρις να φτασουμε μεχρι κατω να μην κοπουν τα κατω φυλλα.το βαζουμε κατευθειαν στον φουρνο..ψηνουμε περιπου μια ωρα..θα δειτε να ροδισει και να φουσκωσουν τα φυλλα. μολις το βγαλουμε απο τον φουρνο οπως ειναι καυτο,το περιχυνουμε προσεκτικα παντου με σιροπι με την κουταλα που βαζουμε φαγητο..οχι της σουπας..λιγο λιγο και παντου..ισως να μην παρει ολο το σιροπι

αφηνουμε ξεσκεπαστο κι οχι στο ψυγειο να κρυωσει.το σκεπαζουμε με ενα τουλι για να το προστατευσουμε..

καλη επιτυχια

Close