Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο : Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή

Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με κάστανα, κιμά, σταφίδες και κουκουνάρι : Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα για γεμιστό κοτόπουλο ή γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά για Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα

250γρ. κεμμύδι ψιλοκομμένο

50γρ. ελαιόλαδο

50ml πελτέ ντομάτας

100ml κρασί Μοσχάτο γλυκό

300ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό

150γρ. κάστανα ψιλοκομμένα

80γρ. σταφίδες

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Αλατίζετε τα ψιλοκομμένα εντόσθια της γαλοπούλας και σοτάρετε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.

Βγάζετε τα εντόσθια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον κιμά, αλατίζετε και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να διαλυθούν οι σβόλοι.

Ρίχνετε τότε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε το ζωμό, τα εντόσθια, τις σταφίδες και τα κάστανα. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και χυλώσει η γέμιση, προσθέτετε τα μυρωδικά.

γεμίζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και βάζετε γέμιση παντού. κάτω από την πέτσα του, στο ταψί και φυσικά και μέσα.

Απολαμβάνετε το πιο ωραίο Χριστουγεννιάτικο φαγητό!

Close