Γουρουνοπούλα παραδοσιακή Καλαμάτας

οκιμάστε το φαγητό αυτό είναι σκέτο λουκούμι !!!

Υλικά
4 κιλά χοιρινό με το δέρμα
αλάτι χοντρό
ρίγανη
¾ φλιτζάνι λάδι
3 μεγάλα λεμόνια
πιπέρι
πατάτες κυδωνάτες

Τι κάνουμε

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Βάλτε τες σε βαθύ μπολ
Προσθέστε αλάτι χοντρό κόκκους, πιπέρι, ρίγανη, το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια ζουμερά και το ελαιόλαδο τρίψτε τες
και τις αφήνουμε να περιμένουν να ετοιμάσουμε το κρέας.

Πλένουμε το κρέας.Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.Τοποθετήστε το στο ταψί με το δέρμα προς τα κάτω και προσθέτουμε το αλάτι χοντρό πάντα , το πιπέρι και τη ρίγανη. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το δέρμα ξανά. Στη συνέχεια, τρίψτε με χοντρό αλάτι το δέρμα.
Τοποθετήστε τις πατάτες στο ταψί γύρω από το κρέας στο ταψί όπως τις έχουμε ετοιμάσει.
Ρίξτε λίγο λεμόνι ακόμα στις πατάτες χωρίς να ακουμπήσει πάνω στην πέτσα του κρέατος.
Ρίξτε επάνω στις πατάτες μόνο το ζουμί που είχαμε μαρινάρει τις πατάτες στην αρχή .
Τοποθετήστε το ταψί στην προτελευταία θέση του φούρνου, ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200 C για άλλα 3 ½ ώρες.
*Εγώ το ψήνω πάντα σε γάστρα και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζω και ψήνω λίγο ακόμα να ξεροψηθεί !
Ο χρόνος ψησίματος πάει με τα κιλά πχ 4 κιλά κρέας 4 ώρες ψήσιμο .Καλή απόλαυση !!!
Το συνοδεύουμε και με ψητή πατάτα με ντιπ γιαουρτιού αν δεν θέλουμε πατάτες ψητές και μία ωραία σαλάτα και φυσικά καλή παρέα και κρασάκι !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Close