Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο

 

Ένα γαλακτομπούρεκο χορταστικό, όλο γεύση, με πολύ σιρόπι που μοιάζει πάρα πολύ με το αρτύσιμο και ικανοποιεί άριστα τον ουρανίσκο του νηστεύοντος.

Υλικά:
ένα πακέτο φύλλα κρούστας
σπορέλαιο για το άλειμμά τους

Για την κρέμα:
1 φλ. κρεμα γαλακτος φυτικη
2 1/2 φλ. νερό συν 1/2 ακόμα για το κορνφλάουρ
1φλ. ζάχαρη
1/2φλ σιμιγδάλι
ξύσμα 1 λεμονιού
χυμό 1/2 λεμονιού
1/2φλ κορνφλάουρ
1 βανίλια

Σιρόπι:
2φλ. ζάχαρη
1 1/2φλ. νερό
λίγη κανέλα ή ένα ξύλο κανέλας
1 ροδέλα φλούδας λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα τη φυτικη κρεμα γάλακτοςνα βράσει μαζί με τα 2 1/2φλ. νερό. Μόλις βράσει την αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού.

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε.

Διαλύουμε το κορνφλάουρ στο 1/2φλ. νερό.

Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει εντελώς. Στο τέλος βάζουμε και τη βανίλια.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί.

Βάζουμε κάτω ένα φύλλο το λαδώνουμε και διπλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μήκος του. Ξαναλαδώνουμε και στρώνουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε στρώνοντας κάτω λιγότερα φύλλα απ’ ότι στο πάνω μέρος του γλυκού. Εγώ έστρωσα 6 φύλλα κάτω και 7 πάνω.

Μόλις στρώσουμε όλα τα φύλλα κάτω, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.

Πάνω από την κρέμα συνεχίζουμε να στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο που στρώσαμε τα κάτω. Το φύλλο της επιφάνειας θα το αφήσουμε αλάδωτο.

Κόβουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε 5′- 6′.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 2′.

Το σιροπιάζουμε με την κουτάλα της σούπας με καυτό σιρόπι.
πηγη


Close