Καρυδόπιτα νηστίσιμη. Φανταστική ιδέα για την νηστεία!
Υλικά 1 κούπα νερό 1 & 1/2 κούπα ζάχαρη 1 κούπα (και επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού) σπορέλαιο 1 κούπα (και επιπλέον για ντεκόρ) χοντροκομμένα καρύδια 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 2 & 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κούπα χυμός μανταρίνι 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γλ. σόδα Ξύσμα από 2 μανταρίνια 3 κ.σ. κονιάκ 1 κ.γλ. Κανέλα 1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 2 κούπες νερό 1 & 1/2 κούπες ζάχαρη 3 κ.σ. (προαιρετικά) κακάο
Οδηγίες
Για το σιρόπι • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το κονιάκ, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. • Στο χυμό μανταρίνι προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
• Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη φαρίνα κοσκινισμένη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. • Λαδώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας. • Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. • Απολαμβάνεται καλύτερα την επόμενη ημέρα που έχει απορροφήσει το σιρόπι.