Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένας καρπός που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Έχει πολλές χρήσεις, καθώς εκτός από τη μαγειρική το χρησιμοποιούμε και στη καθαριότητα του σπιτιού μας. Ωστόσο, το λεμόνι παρά τη ξινή του γεύση, μπορεί να προστεθεί σε γλυκά ως κύριο συστατικό ή και δευτερεύων και να απογειώσει το κάθε σας πιάτο. Δείτε απίστευτες συνταγές με λεμόνι που θα σας κάνουν να σας τρέξουν τα σάλια!

1.) Γλυκό με σοκολάτα και κρέμα λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι       Συνταγή από: fnews.gr

Υλικά για 2 άτομα:

10 μπισκότα τύπου digestive με σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
300 γρ ζάχαρη άχνη
400γρ γάλα εβαπορέ χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας corn flower
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι νιφάδες σοκολάτας

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μίγμα μας στον πυθμένα από 2 γυάλινα βαζάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη μαζί με το γάλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το corn flower. Ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 2 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα μας. Αποσύρουμε και αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κρέμα στα δύο βαζάκια πάνω από τα μπισκότα και στο τέλος πασπαλίζουμε με τις νιφάδες της σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες προτού το σερβίρουμε.

2.)Μιλφέιγ με κρέμα λεμόνι

 

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι     Συνταγή από: clickatlife.gr

Υλικά:

Για την κρέμα

Γάλα – 800 γρ χλιαρό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γιώτης – 100 γρ
Ζάχαρη – 180 γρ
Αυγά – 3 τεμ
Λεμόνια – 2 τεμ το ξύσμα και από 1/2 τον χυμό
Βούτυρο – 40 γρ

Οδηγίες

Ένα μιλφέιγ με άρωμα λεμονιού…

Ψήνουμε την σφολιάτα και την κόβουμε σε λωρίδες στενόμακρες υπολογίζοντας πως το κάθε κομμάτι μιλφέιγ απαιτεί 3 λωρίδες.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να το ζεστάνουμε ελαφρώς (θέλουμε να είναι χλιαρό). Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς ενώ ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Απλώνουμε κρέμα πάνω σε μια λωρίδα σφολιάτας και σκεπάζουμε με την δεύτερη λωρίδα σφολιάτας. Απλώνουμε πάλι κρέμα πάνω στην επιφάνεια της δεύτερης λωρίδας και τέλος σκεπάζουμε με την τελευταία λωρίδα σφολιάτας. Αλείφουμε την επιφάνεια της με λίγο κρέμα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γλάσο λεμονιού*. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.

* Αν δεν βρούμε σφολιάτα φεγετέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά απλή σφολιάτα (1 φύλλο). Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας (αν είναι κατεψυγμένο το ξεπαγώνουμε) το απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, το τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι σε όλα τα σημεία του, χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε την επιφάνεια του, πασπαλίζουμε με 3 – 4 κουταλιές του γλυκού καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες.

* Για το γλάσο λεμονιού χρησιμοποιούμε 180 γρ άχνη ζάχαρη και 4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού (ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη ζάχαρη και περιχύνουμε τα μιλφέιγ πριν προλάβει να σφίξει το μείγμα).

Δείτε ακόμη: Γλυκό εκλέρ με φυστικοβούτυρο

3.) Μπάρες λεμονιού

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι    Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

1 κούπα βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λεμόνια, στυμμένα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο, τις 2 κούπες αλεύρι και 1/2 κούπα ζάχαρη. Απλώστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πιέστε το καλά στον πάτο. Ψήστε το για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να σφίξει και να πάρει χρυσό χρώμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε μαζί την υπόλοιπη 1 1/2 κούπα ζάχαρης και 1/4 κούπας αλεύρι. Προσθέστε τα αβγά και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα πάνω από την ψημένη κρούστα.
Ψήστε για άλλα 20 λεπτά και έπειτα βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίστε τις με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε

4.) Lemon pie με σαντιγί σε διπλή στρώση μπισκότων digestive & oreo

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι   Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

Για τη βάση Digestive

380 γραμμάρια μπισκότα Digestive
120 γραμμάρια μαργαρίνη
Για τη βάση Oreo
240 γρ μπισκότα όρεο
40 γρ βούτυρο, λιωμένο

Για τη κρέμα

2 [400 γρ] κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Χυμός 2 λεμονιών [αν δεν το θέλετε πολύ ξινό προσθέστε χυμό 1 λεμονιού και αν πιο ξινό χυμό 3 λεμονιών]
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 κ.γ. ζελατίνη

Για την επικάλυψη

2 κουτάκια κρέμα γάλακτος των 200 ml [35%]
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση digestive: Βάζουμε τα μπισκότα στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βιτάμ και το προσθέτουμε στη σκόνη μπισκότου που την έχουμε βάλει σε ένα μπόλ. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τοποθετούμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 24 εκ. ή τσέρκι ή ταψάκι με αποσπώμενη βάση.

Πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε τα μείγμα να κάνει μια ισοπαχή στρώση στο πάτο και στα τοιχώματα [στα τοιχώματα μόνο αν τη βάλετε σε ταρτιέρα]. Τη βάζουμε στη κατάψυξη να παγώσει μέχρι να φτιάξουμε τη βάση με τα όρεο.

Για τη βάση oreo: Κάνουμε την ίδια πιο πάνω διαδικασία με τη διαφορά ότι δεν τα κάνουμε σκόνη αλλά λίγο πιο χονδρά. Βγάζουμε από τη κατάψυξη το σκεύος μας με τα digestive και προσθέτουμε από πάνω το μείγμα με τα μπισκότα όρεο. Τα στρώνουμε πάλι ομοιόμορφα μόνο στο πάτο και όχι στα τοιχώματα. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη κρέμα.

Για τη κρέμα: Βάζουμε την ζελατίνη με 1 κ.σ. νερό σ ένα μπολάκι και το βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μείγμα της ζελατίνης, τοποθετούμε και όλα τα υπόλοιπα προαναφερόμενα υλικά για τη κρέμα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με μίξερ χειρός. Bγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε τη κρέμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση και αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Για την επικάλυψη: Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τις κρέμες γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί. Καλύπτουμε με ένα κορνέ σε ότι σχέδιο θέλετε το γλυκό μας και καίμε με φλόγιστρο τη κορυφή [προαιρετικά].

5.) Τερίνα λεμονιού με λευκή σοκολάτα

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι     Συνταγή από: delightfularea.com

Υλικά:

2 φακέλους φρουί ζελέ με γεύση λεμόνι (200 γρ.)
400ml γάλα φρέσκο, πλήρες
400 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
6 κ. σούπας λευκό ρούμι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Μόλις βράσει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και διαλύουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος το περιεχόμενο των 2 φακέλων φρουί ζελέ λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το κρύο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το λευκό ρούμι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει καλά. Γαρνίρουμε εάν θέλουμε με σιρόπι βύσσινο ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (κεράσι, μύρτιλλο…)

6.) Ταρτα λεμονιου σε βάση σοκολάτας-αμυγδάλου

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: thegreenmixer.com

Υλικά:

Για την σοκολατένια βάση:

(Η ζύμη θα έχει και περίσσευμα, γύρω στα 10-12 μπισκοτάκια)

1 + ½ κούπες (210γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας (85γρ) αμύγδαλο σε σκόνη*
½ κούπα + 3 κ.Σ (157γρ) ζάχαρη
6 κ. Σ.(40γρ) κακάο
Μια πρέζα αλάτι
¾ κούπας (170γρ) κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κύβους
1 μεγάλο αυγό

Για την γέμιση λεμόνι

1 κούπα + 2 κ.Σ. (255γρ) ζάχαρη
¾ κούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
8 μεγάλοι κρόκοι αυγού
1 μεγάλο αυγό
¾ κούπας (170γρ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
Ξύσμα σοκολάτας, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Στην κουζινομηχανή (στο μούλτι δυστυχώς δεν χωράει), ρίχνουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι και τα χτυπάμε να ανακατεύουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μα δέσει και να να γίνει σαν μπάλα. Το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28εκατ, με αποσπώμενη βάση (χρησιμοποίησα ταψί διαμέτρου 24εκατ. με αποτέλεσμα να έχω περίσσευμα ζύμης). Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με πλάστη το φύλο σε πάχος περίπου 0.6 εκατ. το απλώνουμε στην ταρτιέρα και κόβουμε ότι περισσεύει (αν σχιστεί κάπου η ζύμη κάνουμε μπάλωμα). Βάζουμε αλουμινόχαρτο πάνω στη ζύμη και από πάνω γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι (ή αν εχουμε τα ειδικά βάρη). Ψήνουμε την βάση στο κέντρο του φούρνου για 30 λεπτά. Βγάζουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και κατεβάζουμε την θερμοκρασία

Βάζουμε ένα σουρωτήρι σε ένα μεσαίο μπολ (το αφήνουμε στην άκρη).
Σε μια μεσαία κατσαρόλα (ή τηγάνι) ρίχνουμε τη ½ κούπα + 1 κ. Σ. ζάχαρη μαζί με το χυμό λεμονιού, σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να έρθει σε ελαφρύ βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το ολόκληρο αυγό και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (½ κούπα + 1κ.Σ). Ρίχνουμε το μισό καυτό μείγμα από το σιρόπι λεμόνι στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με το σύρμα και αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα, μετά από 3-5 λεπτά περίπου (θα έχει την υφή αραιού γιαουρτιού). Σουρώνουμε την κρέμα στο σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Ρίχνουμε τη κρέμα στην ψημένη βάση και ψήνουμε για 20 λεπτά ή ίσα μέχρι να σφίξει. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει σε μια σχάρα και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει τελείως και να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με το ξύσμα σοκολάτας.

*Σημείωση: αμύγδαλο σε σκόνη πουλάνε στο εμπόριο αλλά δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, αλέθοντας στο μούλτι ¾ κούπας (85γρ) αμύγδαλα λευκά.

7.) Τσιζ κέικ με λεμόνι και ανθότυρο 

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή στο: daddy-cool.gr

8.) Φωλιές με κρέμα λεμονιού

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: greenchef.gr

Υλικά για 6 μερίδες:

για τις βάσεις

3 φύλλα κρούστας
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού νερό
φλούδα από 1 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

125 gr γάλα
125 gr κρ. γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη
βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κρόκους
30 gr κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι

για την κρέμα λεμονιού (lemon-curd)

1 αυγό
50 gr ζάχαρη
ξύσμα και χυμό 1 1/2 λεμονιού
40 gr βούτυρο
1 κουταλάκι κορν-φλάουρ

Εκτέλεση:

Χρειαζόμαστε φόρμες για τάρτες ή καπ-κέικ ή χάρτινες.

Βουτυρώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση. Στρώνουμε με το μισό τη βάση της τάρτας σουρώνοντας το φύλλο με τα δάχτυλα. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με το υπόλοιπο μισό, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε επάνω στις φωλιές.
Ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Σιρόπι : Βράζουμε για 8′-10′ τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα και το χυμό.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και χτυπάμε ελαφρά αυγά, ζάχαρη, αλάτι, κορν-φλάουρ, βανίλια και ξύσμα.
Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε -χτυπώντας συγχρόνως με το σύρμα ή το μίξερ χειρός-το μείγμα των αυγών.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα λεμονιού: Χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σύνθεση: Αφού σιροπιάσουμε τις φωλιές, τις γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε επάνω την κρέμα λεμονιού. Διακοσμούμε με κομματάκια από τη φλούδα λεμονιού που είχαμε βάλει στο σιρόπι.

TIP: Για μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη γεύση λεμονιού έδεσα χυμό 1 μεγάλου λεμονιού με 2 κουταλιές ζάχαρη, το ξύσμα του και 1 κουταλιά κορν-φλάουρ. Συμπλήρωσα επάνω από την κρέμα λεμονιού1/2 κουταλάκι σε κάθε φωλιά και κράτησα το υπόλοιπο στο ψυγείο.

Δείτε ακόμη: Δροσερό γλυκό με σοκολάτα και φράουλες

9.) Κορμός λεμονιού

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: kathimerini.gr

Υλικά (για 10 μερίδες):

Παντεσπάνι

3 αυγά
3/4 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 τσιμπιά αλάτι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
βούτυρο λιωμένο ή λάδι, για τη λαδόκολλα

Γέμιση

1 κούπα κρέμα γάλακτος, παγωμένη από το ψυγείο
1/2 κούπα μαρμελάδα λεμόνι ή lemon curd (σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον, για την επικάλυψη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα. Οταν περάσουν περίπου 2 λεπτά και αφρατέψουν τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.

Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 10 λεπτά.

Στο μεταξύ απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.

Με το που βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τουμπάρουμε πάνω στη πετσέτα και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε σφιχτό ρολό χρησιμοποιώντας την πετσέτα. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον μια ώρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Οταν το παντεσπάνι έχει κρυώσει καλά, το ξερολάρουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.

Ξανατυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό, όσο πιο σφιχτά γίνεται, χωρίς να το πιέζουμε και μας σπάσει.

Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες. Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. – Ν. Μ.

Μυστικά

– Το γλυκό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Θα κόβεται καλύτερα και θα είναι νοστιμότερο αν το προετοιμάσουμε την προηγούμενη από την ημέρα που θα το σερβίρουμε.

Έχει πολλές χρήσεις, καθώς εκτός από τη μαγειρική το χρησιμοποιούμε και στη καθαριότητα του σπιτιού μας

10.) Macarons με κρέμα λεμόνι mascarpone

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot

Υλικά:

Για την ζύμη:

150 γρμ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη, (πούδρα)
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής
λίγο άγλυκο κακάο σκόνη, (προαιρετικά αν τα θέλουμε σοκολάτα)
μία δόση Ιταλικής μαρέγκας, (ακολουθεί συνταγή)

Ιταλική μαρέγκα:

3 ασπράδια αυγών (120 γρμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
50 γρμ. νερό

Κρέμα λεμόνι mascarpone:

280 γρμ. κρέμα τυρί marscapone
100 γρμ. χυμό λεμόνι
1/2 κουταλάκι κόρν φλάουρ
ξύσμα ενός μεσαίου λεμονιού
λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Μείγμα αμυγδάλου: Βάζουμε την αμυγδαλόσκονη σε ένα μικρό ταψάκι, και την ψήνουμε για λίγο σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς. Προσοχή μην αφήσετε να πάρει χρώμα και την κάψετε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόσκονη με την άχνη ζάχαρη, και την ανακατεύουμε καλά.

Σημείωση: Αν δεν έχετε αμυγδαλόσκονη, τότε βάλτε στο μπλέντερ ίδια ποσότητα αμύγδαλα ασπρισμένα, και ελαφρώς καβουρδισμένα, όπως με την αμυγδαλόσκονη, με την ζάχαρη άχνη, και χτυπήστε τα δυνατά έως ότου γίνουν σκόνη.

Ιταλική μαρέγκα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει στους 124-125ο C. (την ελέγχουμε με θερμόμετρο) Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα, και αδειάζουμε μέσα σ’ αυτά το σιρόπι όπως είναι καυτό, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.

Εκτέλεση κρέμας λεμόνι marscapone: Βάζουμε το χυμό σε μικρό κατσαρολάκι στη φωτιά, να αρχίσει να βράζει. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε ελάχιστο νερό, και το ρίχνουμε στο λεμόνι. Ανακατεύουμε συνέχεια και αφήνουμε να βράσει λίγο και να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός με το τυρί marscapone, ρίχνοντας το ξύσμα λεμονιού, και 4-5 σταγόνες χρώμα.

Βάζουμε την κρέμα για 2 ώρες στο ψυγείο, την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ με μεγάλη ίσια μύτη, και ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα πάνω σε ένα Macarons από την λεία επιφάνεια, δηλαδή αυτήν που πάταγε στο ταψί. Βάζουμε άλλο ένα Macarons από πάνω να κολλήσει με την κρέμα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σε όλα, και με οποιαδήποτε κρέμα γέμισης χρησιμοποιήσουμε.

Ολοκλήρωση:

1) Ρίχνουμε την μαρέγκα λίγη-λίγη μέσα στο μείγμα αμυγδάλου, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ, από κάτω προς τα πάνω, να ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά. Αν θέλουμε να κάνουμε χρωματιστά Macarons, χωρίζουμε την ζύμη σε όσα μέρη θέλουμε, και προσθέτουμε το επιθυμητό χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή αν τα θέλουμε σοκολάτα, βάζουμε άγλυκο κακάο σκόνη. Ανακατεύουμε πάντα απαλά, να διαλυθεί το χρώμα καλά, και να δέσει με την ζύμη.

2) Βάζουμε το μείγμα σε μία μεγάλη σακούλα του κορνέ με μεγάλη ίσια μύτη. Στρώνουμε σε λαμαρίνα, ή ταψί, χαρτί ψησίματος, και κόβουμε macarons σε επίπεδους κύκλους 5 εκ. διάμετρο, αφήνοντας ενδιάμεσα κενό 2-3 εκ. Αφήνουμε για 20΄ να ξεκουραστούν, και να κάνουν κρούστα.

3) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, τοποθετώντας την λαμαρίνα σε κρύα επιφάνεια, ή αν θέλουμε τραβάμε προσεκτικά τα Macarons μαζί με το χαρτί, πάνω σε σχάρα να αερίζονται.

Τώρα είναι έτοιμα να τα γεμίσετε με πολλές συνταγές γέμισης, όπως κρέμα λεμόνι, πραλίνα φουντουκιού, γκανάζ, κρέμα πορτοκάλι, κρέμα βουτύρου, κ.λ.π… Επίσης και εδώ, χρωματίζουμε την κρέμα αν θέλουμε να κάνουμε διάφορες αποχρώσεις.. Ή αν είναι λεμόνι, την κάνουμε πιο έντονη κίτρινη, πορτοκάλι κόκκινη, βουτύρου μπορούμε να την κάνουμε μπλε, πράσινη, κ.ο.κ. Το χρώμα και οι γεύσεις, δεν σταματούν πουθενά. Όλες τις κρέμες τις βάζουμε σε σακούλα του κορνέ (κατά προτίμηση μιας χρήσεως, με μεγάλη ίσια μύτη, και βάζουμε από μία μικρή δόση κρέμας πάνω σε ένα μάκαρονς, και καπακώνουμε με ένα άλλο.

11.) Μoυς λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι              Συνταγή από: ucook.gr

Υλικά:

300γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
3 κρόκοι αυγού
180γρ. ζάχαρη
3 λεμόνια
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 φύλλα ζελατίνας (10γρ.)
3 ασπράδια αυγού

Για τη μαρέγκα

2 ασπράδια αυγού
120γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Στύβουμε 2 λεμόνια και κρατάμε το ξύσμα από το ένα. Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Βάζουμε τους 3 κρόκους και ? από τα 180γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε σε δυνατό μίξερ. Το υπόλοιπο της ζάχαρης το ρίχνουμε στα ασπράδια για τη μαρέγκα.

Παίρνουμε 2 φύλλα ζελατίνης και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με κρύο νερό για να μαλακώσουν, κατόπιν τη ζεσταίνουμε για να γίνει ένα με το νερό. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι μέσα στους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ για 5’. Ρίχνουμε τη λειωμένη ζελατίνη στο μείγμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε .

Αδειάζουμε το ξύσμα στο μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλα. Παίρνουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει και τη ρίχνουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε τα υλικά να γίνουν ένα.

Χτυπάμε τη μαρέγκα με τα αυγά και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πάλι. Μόλις το μείγμα στέκεται τη σερβίρουμε σε ποτήρια martini.

Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παγωμένο μούς. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα την καψαλίζουμε με φλόγιστρο.

11.) Χωνάκια σφολιάτας με κρέμα λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι   Συνταγή από: sidagi.gr

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη ζύμη:

250 γραμμάρια ζύμη σφολιάτας

Για την κρέμα λεμόνι:

Από 4 λεμόνια τον χυμό τους και το ξύσμα
4 αυγά
325 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
225 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
1 κατσαρόλα
1 αυγοδάρτη
1 βάζο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Ανοίξτε τη σφολιάτα σε τετράγωνο φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών. Κόψτε τη σε λωρίδες, με φάρδος 2 εκ. και μήκος 30 εκ. Τυλίξτε τις λωρίδες σε μεταλλικά χωνάκια. Σε κάθε στροφή, προσέξτε να επανωτίζει η ζύμη στην προηγούμενη. Βρέξτε λίγο την πλευρά αυτής της λωρίδας που επανωτίζει, για να κολλήσει καλύτερα.

Αραδιάτε τα χωνάκια στη λαμαρίνα του φούρνου, αφού προηγουμένως την έχετε βουτυρώσει. Αλείψτε την επάνω επιφάνειά τους με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήστε και ψήστε τα στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά. ΄Οταν κρυώσουν ελαφρά, βγάλτε τα από τα μεταλλικά χωνάκια. Γεμίστε τα ψημένα χωνάκια με την κρέμα λεμόνι.

Για την κρέμα λεμόνι Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα αυγά. Χτυπάμε τα αυγά καλά μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι τους. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη, χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμόνι, βούτυρο, κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά με τον αυγοδάρτη. Στη συνέχεια βάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνετε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποκτήσει μια πηχτή υφή. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την εστία και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.Έπειτα αφήνετε λίγο να κρυώσει και αποθηκεύετε στο βάζο. Διατηρείτε το στο ψυγείο για 2 -4 εβδομάδες.

12.) Γλυκό ψυγείου με κρέμα λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή στο: daddy-cool.gr

13.) Ανάποδη τάρτα με λεμόνι και σοκολάτα

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: glikessintages.gr

Υλικά:

2 λεμόνια
4 αυγά
200γρ. τυρί κρέμα
3 κ.σ. αλεύρι
80γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουβερτούρα NESTLÉ DESSERΤ (100γρ.)
1 ζύμη για τάρτα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220⁰C βαθμούς.
Βγάλτε το ξύσμα από τα λεμόνια και τον χυμό. Μέσα σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το τυρί κρέμα, το ξύσμα και τον χυμό, την ζάχαρη και το αλεύρι με το σύρμα.
Σε μια αντικολλητική ταρτιέρα (28 εκ) αλείψτε με λίγο βούτυρο λιωμένο και βάλτε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει το βούτυρο προσθέστε το μείγμα στον πάτο.
Καλύψτε με την ζύμη. (οτι περισσεύει το γυρνάμε από πάνω). Ψήστε για 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ προετοιμάζετε την ganage ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος.
Εκτός φωτιάς προσθέστε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Είναι έτοιμη όταν γίνει λεία και γυαλιστερή.
Όταν βγει η τάρτα μας περιχύνουμε με την ganage.
Συμβουλή του Σεφ:
Βουτυρώστε πολύ καλά τη φόρμα για να μη κολλήσει η κρέμα λεμόνι.

14.) Τούρτα λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: sintagoules.gr

Υλικά:

1 πακέτο μπισκότα (πτι-μπερ)
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 φλ. ζάχαρη άχνη
χυμό & ξύσμα από ένα λεμόνι μεσαίου μεγέθους
1 φλ. νερό
2 φλ. σαντιγί για το γαρνίρισμα
1 φλ. φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα
1 φλ γάλα και 1 κουταλιά σούπας λικέρ κουαντρό για να βρέξετε τα μπισκότα

Εκτέλεση:

Βάζετε το γάλα στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να παγώσει (όχι στην κατάψυξη).Βράζετε το νερό, ρίχνετε το ζελέ να διαλυθεί και προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει και να πήξει ελαφρά. Προσθέτετε το ζελέ, αφού κρυώσει (χωρίς να έχει πήζει) στο γάλα και ανακατεύετε ελαφρά. Ρίχνετε το μίγμα σε μία φόρμα με σούστα (για να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό) και το αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Όταν η μους λεμονιού πήξει, στρώνετε από πάνω τα μπισκότα, αφού τα Βρέξετε στο γάλα με το λικέρ και αναποδογυρίζετε το γλυκό σε μία πιατέλα. Ξεφορμάρετε το γλυκό και γαρνίρετε γύρω-γύρω με τα υπόλοιπα μπισκότα, τη σαντιγί και τα φιστίκια Αιγίνης.

15.) Μπισκότα λεμονιού

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι  Συνταγή από: sidagi.gr

Υλικά

Για 6-8 άτομα:

Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μισό φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
2 κρόκους αυγού
Μισό φλιτζάνι φρουκτόζη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη φρουκτόζη για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα τους κρόκους και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, κάνουμε μια ζύμη μαλακή και πλάθουμε τα μπισκότα.

Η ζύμη δεν πρέπει να βγει τελείως στεγνή, θέλουμε να είναι μαλακή και λίγο σαν χυλός. Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά.

16.) Fudge με λεμόνι και λευκή σοκολάτα

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι       Συνταγή απο: sidagi.gr

Υλικά

Για 4-6 άτομα

500 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
1 κονσέρβα (390 γραμμάρια) ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο

Εκτέλεση:

Απλώστε μια λαδόκολλα σε τετράγωνο ταψί 20 x 20 εκ.
Σε μπεν μαρί, λιώσει η λευκή σοκολάτα με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό με το ξύσμα λεμονιού, βανίλια, χώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο έτοιμο ταψί και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφαιρέστε από το ταψί και τη λαδόκολλα. Κόψτε σε τετράγωνα και σερβίρετε.

18.) Παγωτό λεμόνι

  Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι  Συνταγή από:  momsclubmagazine.gr

Θα χρειαστείτε:

2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
ξύσμα μισού λεμονιού
5 μεγάλους κρόκους αυγών
½ φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύετε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού και το τοποθετείτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφήνετε το μείγμα να βράσει περίπου για 20 λεπτά.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα με το γάλα ανακατεύοντας ελαφρά.
Χύνετε το μείγμα σε μία καθαρή κατσαρόλα και στη συνέχεια το βάζετε να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρις ότου σχηματιστεί μια κρέμα αρκετά παχιά. (Προσοχή: Μην υπερθερμανθεί ή πήξει.)
Τοποθετήστε τον πάτο της κατσαρόλας σε κρύο νερό για να δροσίσει λίγο το μείγμα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Δείτε ακόμη: Γλυκό ψυγείου με κρέμα και καραμέλα

19.) Σπιτική λεμονάδα

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνιΣυνταγή από: mirsini.gr

Για τη συνταγή:

1 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
6 κουτ. σουπ. ανθόμελο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια σόδα αναψυκτικό

Για το σερβίρισμα
2 λεμόνια κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνετε το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε ζωηρά έτσι ώστε να διαλυθεί το μέλι. Αδειάζετε το μείγμα σε μια κανάτα προσθέτετε το ξύσμα, το νερό και τη σόδα και ανακατεύετε. Τοποθετείτε την κανάτα στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες. Σερβίρετε τη λεμονάδα σε μεγάλα ποτήρια με πάγο και φέτες λεμονιού.

Χρήσιμο: Σε αυτή τη λεμονάδα μπορείτε να προσθέσετε φύλλα από μελισσόχορτο και βερβένα.

20.) Γρανίτα λεμόνι

Λαχταριστές συνταγές με λεμόνι    Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

240 γρ. ζάχαρη
500 γρ. vερo
280 γρ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ.τριμμένη φλούδα λεμονιού
8 λεπτοκομμένες φέτες φλούδας λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής:

Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τις φέτες φλούδας λεμονιού για 4-5΄[τα λεπτά ξεκινούν από τη στιγμή του βρασμού] ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βγάζετε τις φλούδες και τις αφήνετε σε ένα πιάτο με αποπροφητικό χαρτί και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύετε. Το βάζετε στην κατάψυξη και ανακατεύετε κάθε 30 λεπτά. Όταν πήξει σερβίρετε σε 4 ψηλά ποτήρια, γαρνίρετε με 2 φέτες φλούδας το καθένα και σερβίρετε αμέσως

Γιώτα Ρουμπή
Γιώτα Ρουμπή

Ονομάζομαι Παναγιώτα Ρουμπή είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αγαπώ να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο γι αυτό το site! μου αρέσει να ενημερώνομαι για κάθε τι καινούργιο και να το μοιράζομαι μαζί σας!


Close